Başbakan Erdoğan, "PKK ve PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi bu konuda bizim müsame ile bakmamız veya bunu seyretmemiz mümkün değil. PKK-PYD dayanışmasının ortaya koymuş olduğu hayali haritalara göre buna eyvallah etmeyiz" dedi.

Kuzey Suriye'de terör örgütünün kamplaşmasına ve bunun ülkemiz için tehdit unsuru olmasına müsaade etmenin söz konusu olamayacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Bunu dün yaptığımız programda da ifade ettim. PKK ve PYD dayanışması ve yanlarına farklı oluşumları da almak suretiyle bir adım atmaya kalksalar dahi bu konuda bizim bu ise müsame ile bakmamız veya bunu seyretmemiz mümkün değil. Konuyla ilgili bütün tedbirler alınmaktadır. Gerek silahlı kuvvetlerimiz gerek diğer bu konudaki ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. En geç Çarşamba günü Dışişleri Bakanıma da verdiğim talimatla Kuzey Irak'a gidip oradaki yerel yönetimin iradecileriyle bu konuları paylaşıp ve bu konudaki hassasiyetimiz, kararlılığımız kendilerine de iletilecektir. Bundan sonra böyle bir sorumluluğun bizden çıktığını bilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Şu anda Suriye Ulusal Konseyi'nin bulunduğunu ve bunun başında da Kürt bir kardeşlerinin bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Suriye Kürt Ulusal Konseyi oluşturulması yaklaşımı yanlış bir yaklaşımdır. Biz Suriye'de bir defa ne toprak bütünlüğünün parçalanmasını ne de orada yarın mezhepsel bir çatışma sürecinin başlamasını ve etnik bir çatışma sürecinin başlamasını istemiyoruz. Kaldı ki Kuzey Suriye sadece Kürt kardeşlerimizden oluşan değil, Türk'ü de var Arap'ı da var. Bunlardan oluşan bir bölgedir. Ama bizi asla tahrike kimse yönelmesin. Tahrik oyununa gelmeyiz ama atılması gereken bir adım olursa terör örgütüne karşı bu adımı da kesinlikle atarız. Bunu burada açık ve net söylemek durumundayım" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Dışişleri Bakanımızın oraya göndermemizin sebebi 'Bakın bu noktada size karşı güven duygularımız zedelenmesin. Güvenimiz var. Ama buruda yanlış adımların atılmasına sizler de vesile olmayın.' Tam aksine bir dayanışma içinde buradaki yanlışı düzeltelim . Bu yanlışı düzeltme de adımı beraber atalım. Ama aksi takdirde burada şu anda kendilerine göre Kuzey Irak'taki PKK-PYD dayanışmasının ortaya koymuş olduğu hayali haritalara göre buna eyvallah etmeyiz" diye konuştu.