TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk koydu.

Törene, TBMM Başkanvekilleri Şafak Pavey ve Yurdusev Özsökmenler, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AK Parti Grup başkanvekilleri Doğan Kubat, Ahmet Aydın ve İlknur İnceöz, CHP Grup başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

ERDOĞAN MECLİS'TE

Erdoğan, Meclis'te TBMM Başkanvekili Naci Bostancı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı kıtasını selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeref Kapısı önünde kendisini karşılayan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile birlikte Genel Kurul'a girdi.

Genel Kurul'da Ak Parti sıralarının tamamen dolu olduğu görülürken, muhalefet sıralarındaki boşluklar dikkat çekti. Muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu yurt dışında olduğu için Meclis'e gelmedi. Bahçeli ile Demirtaş e Yüksekdağ'ın da TBMM'de bulunmadığı görüldü.

Erdoğan'ın genel kurula girişi sırasında HDP'li milletvekilleri ayağa kalkmazken Cumhurbaşkanı'nın konuşmaya başlamasıyla da salonu terk ettiler.

DEMİRTAŞ'TAN PROTESTO YORUMU

Yeni yasama yılı nedeniyle TBMM'deki törene katılmama gerekçesini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Siyasi kişilik konuşacak. Gerçekten hepimizin cumhurbaşkanı sıfatı ile bunu hak eden bir sıfat ile Genel Kurul'da konuşuyor olsa, memnuniyetle gider kendisini dinlerdik. Bir Cumhurbaşkanına gösterilmesi gereken saygıyı da gösterirdik. Bundan hiç gocunmazdık. Hakkı olmadığı halde bir parti genel başkanı olarak genel seçim kampanyası yürüten bir siyasi de parlamentoda açılış konuşması yapıyor diye dinleme gereği de hissetmiyorum" dedi.

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyetiyle görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuştu. Demirtaş, bu dönemde yürekten barış diyebilmenin cesaret işi olduğunu belirterek, "Savaşı değil, savaşın durdurulması istemek cesaret işidir. Birileri 'Son terörist kalana kadar gereğini yapacağız' diyerek cesaret gösterisi yaptığını sanabilir. Kanın aktığı yerde 7'den 70'e insanlarımızın öldüğü bu günlerde bu savaş neden yapılıyor demektir cesaret" dedi.

"PARALARIMIZ İLE DAĞLARIMIZ, COĞRAFYAMIZ BOMBALANIYOR"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

"Kendi paralarımız ile dağlarımız, coğrafyamız bombalanıyor. Kendi paralarımız ile alınmış silahlar, kendi evlatlarımızın ölümüne neden oluyor. Türkiye bu savaş politikasını asla hak etmiyor. Bu savaştan çıkmak son derece mümkün."

"10 EKİM'DE HERKESİN 2 SAATİNİ BARIŞA AYIRMASINI RİCA EDİYORUM"

Demirtaş, HDP olarak 10 Ekim'de yapacakları büyük Ankara buluşmasına, mitingine anlam verdiklerini ifade ederken, "Bu bir siyasi partinin mitingi değil. Parti ayrımı gözetmeksizin 10 Ekim'de Sıhhiye Meydanı'nda herkesin en azından 2 saatini barışa ayırmasını rica ediyorum" dedi.

Gazeteci Ahmet Hakan'a yapılan saldırıya tepki gösteren Demirtaş, "Siyasi yönlendirme bu işin temel sorumlusudur. Cumhurbaşkanı, başbakan, AKP sözcüleri isim vererek bu gazetecileri alenen hedef göstermiştir" ifadelerini kullandı. Sandık güvenliğine değinen Demirtaş, şunları söyledi:

"Sandık güvenliği konusunda ne gerekiyorsa yaparız. Güvenlik tehlikesi oluştuğu an, sandık bölgesi bütün okul kamera ile kayıt altına alınsın insanlar korkmadan gidip oyunu kullansın. Tek bir insanın bile bize partimize korkarak tedirginlikle oy vermesini istemeyiz. Seçim boykotu, iptali , ertelenmesi gibi durumları tartışmanın gereği yok. Bu seçim yapılacak ve bir kez daha etkili bir sonuç elde edeceğiz diye düşünüyorum."

Yeni yasama yılı nedeniyle TBMM'deki törene katılmama gerekçesini açıklayan Demirtaş, "Siyasi kişilik konuşacak. Gerçekten hepimizin cumhurbaşkanı sıfatı ile bunu hak eden bir sıfat ile Genel Kurul'da konuşuyor olsaydı memnuniyetle gider kendisini dinlerdik. Bir Cumhurbaşkanına gösterilmesi gereken saygıyı da gösterirdik. Bundan hiç gocunmazdık. Hakkı olmadığı halde bir parti genel başkanı olarak genel seçim kampanyası yürüten bir siyasi de Parlamento'da açılış konuşması yapıyor diye dinleme gereği de hissetmiyorum" ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yarın işlerin daha da sarpa sardığında muhtarların "Sorumlu sizdiniz" diyerek suçlayacaklarını ileri sürerken, "Bugün bazı vali kaymakamlar suç işliyor örneğin. Bizzat bunun talimatını Cumhurbaşkanı veriyor. Yarın öbür gün inkar edebilir. Benim valilere, kaymakamlara tavsiyem; baki devletin yönetimidir. Siyasi iktidarlar gidicidir. Hukukun dışına çıkmayın. Kendinizi güvenceye alın. Devran döner hükümetler düşer yargı önünde hesap verirsiniz" diye konuştu.