Letonya ve Estonya ziyaretlerinde Türkiye'nin  AB sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ziyareti kapsamında düzenlenecek olan iş formunu da çok önemsediğini dile getirdi. Ziyarete Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversitelerinin rektörlerini de götürdüğünü söyleyen Erdoğan yeni oluşan DEİK heyetinin de bu ziyarette ilk defa katıldığın dile getirdi. Kobani'ye peşmergelerin Türkiye üzerinden geçiyle ilgili de konuşan Erdoğan şunları söyledi:

OBAMA'YA TEKLİFİ YAPMIŞTIM

Peşmergelerin Kobani’ye geçişiyle ilgili olarak Sayın Obama ile yaptığımız telefon görüşmesinde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez demiştim. Burada bir ÖSO ile, iki Peşmerge ile işbirliği kabul edilebilir demiştik. Kendilerinin yaklaşımı burada süreç olarak bir sıkışma söz konusu denildi.

KOBANİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ

Kobani için 2 günlük süreden bahsediliyordu. Bunları ifade etmek zorundayım. Sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini kendileri de kabul etti. Böyle bir operasyon tanımlanamaz anlatılamaz. Siz kime destek veriyorsunuz her şey ortada. Musul’daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. 2 gün geçti. 2., 4. gündeyiz ve Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum çünkü Kobani’de sivil kalmadı. Kobani’de sadece 2 bin kadar orada savaşan insan var.

PYD'YE VERİLEN DESTEK PKK'YA VERİLMİŞ DEMEKTİR

Ve peşmergeye önce evet demediler şimdi son anda kısmen evet dediler. Biz de kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. Türkiye’de nereden geçeceğine dair kararı görevli arkadaşlarımız çalışıyor. Bunlar stratejik olduğu için benim burada anlatmam doğru olmaz.

PYD'YE SİLAH YARDIMI

Bu konuda yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı C-130’lardan atılan silahların belki bir kısmı PYD’nin eline geçti ama bir kısmı da IŞİD’in eline geçti. Adamlar kendi sitelerinden bunun yayınını yapıyor günlerdir. Tamamı değil bir kısmı onların eline gitti demek doğru bir şey mi? Bunların çok daha akılcı çok da netice alıcı yolları varken “dostlar alışverişte görsün” mantığı ile böyle bir şey yapılamaz. PYD'ye verilen destek PKK'ya verilmiş demektir.