Suriye'deki son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, Suriye'nin kuzeyini Kürt gruplara Beşar Esad yönetiminin terk ettiğini belirtirken, burada bir yapılanmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, “Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır. Burada kalkıp da bu oluşuma 'eyvallah' edecek halimiz yok" dedi.

SURİYE'NİN KUZEYİNDE OLUŞACAK BİR YAPIYA SICAK BAKMIYORUZ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kanal 24'te katıldığı "Sansürsüz Özel" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'deki son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, Beşar Esad'ın bölgede hakimiyetini kaybettiğini belirterek, kuzeyde oluşacak bir yapılanmaya sıcak bakmayacaklarını ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

"Şu anda muhalif güçler duruma hakim. Türkiye'de de ne yazık ki malum medya özellikle Esed'in oradaki Kürtlere bırakarak terk ettiği yerleri, adeta 'orada da bir Kürdistan devleti kuruldu ve kuzeyde bir Kürt devleti' filan gibi yazmaya başladılar, hemen böyle bir adım atıyorlar. Yapıya baktığımız zaman orada çok ilginç bir durum söz konusu. Özellikle de Afrin'e kadar bölge Kamışlı'dan o bölgede... Kobani bölgesi falan tabii buralar hassas fakat Türkiye olarak bizim PKK terör örgütüyle PYD'nin oradaki işbirliğine tabii ki sıcak bakmamız mümkün değil. Buradaki yapılanma, oradaki Kürtlerin bir yapılanması olarak değerlendirilemez. PKK terör örgütüyle PYD'nin bir yapılanmasıdır ki bu tabii hassas dengelerimiz arasında yer alacaktır ve şu anda da yer almaktadır. Bunun değerlendirmesini yapmak durumundayız. Burada kalkıp da bu oluşuma 'eyvallah' edecek halimiz yok."

SURİYE'NİN BÖLÜNMESİNİ ARZU ETMİYORUZ


Suriye'de gündeme gelecek bir bölünmeyi arzu etmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Bizim bu konudaki hassasiyetimiz; Suriye'nin bölünmesini gerçekten arzu etmiyoruz. Böyle bir şeyi istemiyoruz. Bunu Irak için de söyledik. Eğer Suriye bir bölünmeye giderse bu yarın orada bir mezhepler çatışmasını getirebilir. Bu mezhepler arasında hangisi daha güçlüdür o ayrı bir konu ama böyle bir mezhepler çatışması yarın etnik çatışmadan farklı bir şekilde gelişir ki Suriye'nin geleceği açısından şu anda ifade edilemeyecek zorlukları ortaya koyar böyle bir şeyi de arzu etmeyiz. Kuzey'de oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır. Böyle bir terör yapılanmasına da sıcak bakmamız mümkün değildir."

MÜDAHALE ETMEK BİZİM EN TABİ EN DOĞAL HAKKIMIZDIR


Başbakan Erdoğan, İran, Suriye, Irak'taki Kürt varlığının hatırlatılması üzerine, “Türkiye'nin patronajında ifadesini paylaşamam. Böyle bir patronaj derdimiz yok ama Türkiye'nin şu anda kendi bünyesinde sıkıntı oluşturacak bir terör eyleminin eğer bir yeri kaşıyan yapısı bir yerde oluşuyorsa oraya da tabii ki müdahale etmek bizim en tabi en doğal hakkımızdır. Çünkü sonunda kendi iç bünyemizi, iç huzurumuzu tehdit eden bir adım olur ki böyle bir adıma bizim 'eyvallah' dememiz mümkün değil. Şu anda attığımız ve atmakta olduğumuz adımlar buna yöneliktir" diye konuştu.