Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada çözüm sürecini hedefine ulaştırmaya kararlı olduklarını söyleyerek, "Bugün doğu ve güneydoğuya yatırım gelmiyorsa tek sebebi terördür. Tehdidin olduğu yere sermaye gelmez. Bunları bilmemiz ve kararı vermemiz gerekir" dedi. Havalimanına 'Selahaddin Eyyubi' adının verildiğini açıklayan Başbakan Davutoğlu ise "Sayın Cumhurbaşkanımızla istişare ettik. Yüksekova havalimanına öyle bir isim verelim ki herkes 'Bizim liderimiz' desin. Bu mesajı vermek için ve 'Kudüs ebediyen Müslümanlarındır' demek için 'Selahaddin Eyyubi' adını vermeye karar verdik. 'Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır' diyenler utansın" diye konuştu.

Yüksekova İlçesi'ne bağlı Aksu Köyü yakınlarındaki, yapımı 5 yılda tamamlanan havalimanın açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan katıldı. Geniş güvenlik önlemlerini alındığı tören için 4 bin 500 polisin görev yaptığı belirtildi. Tören alanında Türk bayraklarıyla karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, kalabalığı selamladı.

ERDOĞAN: 99 KEZ EGELLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, havalimanının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Hakkari'nin bugün yeni bir geleceğe yürüdüğünü söyledi. Erdoğan, havalimanın 99 kere engellendiğini, ancak bitirilmesine söz verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu havalimanı ile asker gelecekmiş. Askerin her türlü aracı var. Bu havalimanı asıl Hakkarili kardeşlerimize lazım. Neden uçağa binmek için 4 saat yol gitsin. Yüksekova’nın ve diğer ilçelerimizin hemen yanında Yüksekova’ya 5, Hakkari’ye 65 kilometre mesafede ve bu havalimanında ülkemizin her yerine gidebilecekler. Hakkari’ye de birkaç saat içinde gelecek ve evine gidecek. Yüksekovalı ise 5 dakikada. Benim Hakkarili kardeşimden neden esirgediler? Neden bunu yaptırmamak için sorun çıkardılar? Bunlar benim Kürt kardeşlerimi sevmiyorlar. Biz kardeşlerimizi Kürt oldukları için değil, beni yaradan Allah yarattı diye seviyoruz. Kürdü, Lazı, Çerkezi, Boşnağı ile hepsi bizim için aynı. Üstünlük, Kürtlük Türklükle değil. Bizde üstünlük, kim Allah’a daha yakınsa öyledir. Ölçü bu. Ama birileri de Zerdüşt'tür. Zerdüştlerle de benim işim yok. Onların kim olduğunu biliyorsunuz. Bunu engellemek Hakkarililere hakarettir. 150 yataklı hastane yaptık. Açılışlara geldik. Bu açılışlara kimseyi göndermediler. Peki o hastanelerden kim istifade ediyor, benim Kürt kardeşim istifade etmiyor mu? Biz size sevdalıyız. İnsanların en hayırlısı insanlara en çok hayırlı olanlardır. Biz bu oyunu bozduk."

'BİTİRECEĞİZ DEDİK VE BİTTİ'


Artık Hakkari'nin Türkiye'nin 80 ili ile birleştiğini söyleyen Erdoğan, "Burada üniversite var mıydı? Biz yaptık. Okulların üniversitelerin camlarını kırdılar. Yavrularımızın eğitim görmesini neden istemediler? Eğitim için diğer illere gidenler artık 1-2 saatte istediği yere gidecek. İşadamları da buradan istedikleri yere gidecekler. Bu havaalanı 102 trilyonluk yatırımla 1 milyon kapasiteli yolcu kapasitesi var. Burada yaptığımız yatırımlar komşu dostlarımıza da yarayacak. Bizim gönül dünyamızın sınırları o kardeşlerimizi içine alıyor. Bu havalimanının kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Buranın yapımı çileli ve zor oldu. Bitireceğiz dedik ve bitti. Başbakanlığımız döneminde 5 defa, Cumhurbaşkanı olarak ilk defa geldim. Bu dönemde Hakkari'ye katrilyonluk yatırımlar yaptık. Hastaneler, üniversite, Aile Sağlık Merkezi, Şemdinli'ye 50 yataklı hastane ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi yapıyoruz. Bu yatımlar örgüte rağmen, işçi kaçırmalara rağmen yapıldı. Van- Hakkari yolu inşaatı sürüyor. Son 12 yılda çiftçiye 173 trilyon destek ödemesi yapıldı" diye konuştu.

'İSTİSMAR DEĞİL, HİZMET SİYASETİ YAPIYORUZ'


İstismar siyaseti yapmadıklarını, hizmet siyaseti yaptıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar siyaset yapanlar Hakkari'ye bir şey yapmadı. Çünkü onlar tehdit etmeyi biliyor, engellemeyi bilir. Biz hizmet için yola çıktık. Allah ömür verdikçe bu hizmete de devam edeceğiz. Örgüt ve onun güdümünde olan partinin bölge halkına yaptıkları baskıları biliyoruz. Yılarca baskıdan şikayet edenler, aynı yöntemi şimdi bölge insanına uyguluyor. Ret politikalarını biz yok ettik. Asimilasyon, inkar politikalarını biz yok ettik. Kürt kardeşlerimize bu ülkede özgürce yaşamalarını biz sağladık. OHAL'i bu bölgelerde biz kaldırdık. Tek parti döneminin zulmüne asla bu bölgeyi boyun eğdirmedik. 1970'lerin 1990'ların o karanlık günlerinde bu millet ayakta kalmayı başardı. İnanıyorum ki şimdi de örgütün ve onun güdümündeki partinin baskısına teslim olmayacak. Çözüm sürecini bunlar mecliste yokken başlattık. 'Partiler kapatılmasın' demiştik, muhalefet meclisi terk etti. İçimizden de 3-5 kişi ihanet etti. ve Şu anda partilerin kapatılması söz konusu değil, ama anayasa olarak tamamen kalkacakken maalesef onu başaramadık. Şimdi önümüzdeki dönem atacağımız adımlar var."

'ÇÖZÜM SÜRECİ KARARLILIKLA SÜRECEK'

Çözüm sürecini aynı kararlılıkla devam ettireceklerini söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çözüm süreci örgüt ve güdümündeki parti için değil, milletimiz için başlattık. Çözüm sürecini hedefine ulaştırmaya da kararlıyız. Çözüm sürecini hayata geçirmek için gerçekten çok büyük risk aldık. Bu uğurda atacağımız adımlarla pek çok kişiyle, pek çok kurumla karşı karşıya da kaldık. Ve bütün bu sıkıntıların, maruz kaldığımız darbe girişimlerinin önemli sebeplerinden biri de çözüm sürecidir. Gezide, 17-25 Aralık darbe girişimlerinde de karşımıza dikilenlerin hedefinde çözüm süreci vardı. Burada ana muhalefet vardı, yavru muhalefet vardı. Terör örgütü güdümündeki parti vardı. Bunun yanında Pensilvanya, paralel örgütü vardı. Hepsi beraberdi. Ama azimle kararlılıkla sabırla bu saldırıları göğüsledik. Meseleyi çözüm yoluna koyduk. Şehirler köprüler, yaylalar huzura kavuştu. Bu ülkede anneler, evlatlarıyla Kürtçe konuşamıyordu. Şimdi propagandayı Kürtçe yapabiliyor mu? Evet yapılıyor. Nasıl oldu bunlar? Kendiliğinden olmadı. Azimle, gayretle oldu. Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu var mı? Var. Bunlar bizim attığımız adımlarla oldu."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan Başbakan Davutoğlu ise hayalleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yüksekova'ya da havalimanı hayaldi. Kardeşliği bu havalimanlarıyla pekiştireceğiz" dedi. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çanakkale'de on binlerce vatandaşımız Hakkari'ye selam gönderdi. Bu kardeşliğimize darbe vurmak isteyenler, bizi iri, diri kılsın. Dağlar şahit olsun Çanakkale'de omuz omuza yürüdüysek Selahaddin Eyyubi gibi biz de geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz. Birliği daim kılmaya var mısınız? Bu havalimanı ile Hakkari'yi Çanakkale'ye komşu kılmaya var mısınız? Hakkari kiliminde, Anadolu kiliminde desenler vardır. Her yerde aynı motifleri kullanırız. Birileri bu motifleri tel tel ayırmaya çalışsa kilimden eser kalır mı? Birileri motifleri, desenleri ayırsa Hakkari olur mu? Biz birbirimizi Hakkari kilimleri gibi kılmaya geliyoruz. Denizin üzerine havalimanı yapacak kudretimiz var, geçtiğimiz hafta onu açtık. 12 yıl önce hayal gibi görünen, 'Hakkari Yüksekova'da havalimanı olur mu?' diyenlere en güzel cevaptır bugün. Ülkemizin hiçbir santimetrekaresi Irak olmayacak."

'HAKKARİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ'

Hakkari'nin AK Parti'de çok önemli bir yeri olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"2002 yılında ilk yola çıktığımızda ilk mitingi Hakkari'de başlattık. Bu kez de bunu yapmak istedik ancak hediye ile birlikte miting yapmak istedik. Ve hediyemizi havalimanı olarak aldık. Biz OHAL’i kaldırdık. Yol kontrolleri vardı. Meralar köyler boşaltılmıştı. Yol kontrollerini kim kaldırdı. Aziz Yüksekovalılar siz ne kadar şanslısınız. Bir ya da iki gün tatil imkanımız olsa bu ovalardan tatil yapmaya geleceğiz. Bir bayram gününde de beraber olacağız. Meralar dağlar hayvana hasret kalmıştı. Hayvancılığı 2 katına çıkaran, milli birlik ve çözüm sürecidir. 'Edirneli ne hakka sahipse, Hakkari'de de o olacak' demiştik. Eski Hakkari'den eser kalmadı. Hakkari, İstanbul ve Ankara'ya karşı çok daha yaşanabilir bir yer oldu. Çözüm süreciyle yaptığımız işlerle çağdaş ülkelerdeki bütün hakları verdik. Herhangi bir tehdit dolayısıyla değil vatandaşlarımıza saygı için verdik. Bundan sonra ne gerekiyorsa vereceğiz."

SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ

Başbakan Davutoğlu, "Havalimanına inen her uçakla Hakkari şenlenecek, ticaret gelişecek. Esendere'ye buradan gidilecek. Üzümlü kapısı da hayırlı olsun. Bu havalimanı sadece Hakkari'de yaşayanlara değil Irak ve İranlılara ev sahipliği yapacak. Bütün çevre ülkelerin merkezi Yüksekova kılacağız. Hayvancılığa tarımsal desteği sunarak Hakkari'yi yükselen iller arasına sokmayı amaçlıyoruz. Şiddeti, baskıyı gencecik çocukları dağa kaçıranları seçmeyeceğiz. 7 Haziran bu bölgede yaşayan bütün kardeşlerimiz bunları göz önüne alarak yapması gerekiyor" dedi.