Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partide kongre ve aday olmama kararı ile ilgili soruları yanıtladı. Başbakan Davutoğlu'na teşekkür eden Erdoğan, "Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan'ın da hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda daha önce başdanışmanım olarak, Dışişleri Bakanım olarak uzun yıllar birlikte çalıştığım, son 20 aydır da Başbakan olarak bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum." dedi. Başkanlık sistemi ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Başkanlık sistemini biran önce milletimizin onayına sunmak gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

AB'YE VİZE RESTİ

-Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen, kinin, nefretin bu denli yaygınlamasını, bu tür idamları yapan bir anlayışı ne demokratik olarak, ne adil yönetim olarak görüyorum. Huzurlarınızda lanetliyorum. Suriye'de 12 milyon insan mağdur edilmişken hiçbir Müslüman kendini bu vebalden ayrı tutamaz. Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destekçilerinin saldırısı altındayken, şu anda AB vize için 'terörle mücadele yasasını değiştireceksini' diyor. Siz önce AB Parlamantosu önünde çadır kuranlara karşı zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Onlara çadır kurduracaksınız, demokrasi için olduğunu söyleyeceksin; bize de vizeyi kaldıracağım şartı şu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaşabiliyorsan onla anlaş.


DAVUTOĞLU'NA TEŞEKKÜR EDİYORUM

-Biliyorsunuz iktidar partisi olan AK Parti, 22 Mayıs'ta kongreye gitme kararı aldı. Sayın Başbakan da bu kongrede aday olmayacağını açıkladı. Hem AK Parti'nin kongre kararının, tüzüğün 70. maddesi gereği Sayın Genel Başkanın, Başbakan'ın aldığı bu kararın ve aynı zamanda Sayın Başbakan'ın aday olmama kararının hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Öncelikle Sayın Başbakan'a yaklaşık 20 aydır Başbakanlık sürecinde vermiş olduğu kıymetli hizmetler için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan hiç kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan'ın da hizmetleriyle milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda daha önce başdanışmanım olarak, Dışişleri Bakanım olarak uzun yıllar birlikte çalıştığım, son 20 aydır da Başbakan olarak bu birlikteliği daha ileriye taşıdığımız Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum."

-Bu tür makamlar bayrak yarışıdır. Ben de Sayın Gül'den almıştım.

-40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde olduğu bu partiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmem birilerini rahatsız etti.

-Cumhurbaşkanı olmam, geçmişimle tüm arkadaşlarımla tüm ilişkilerimi kesmem anlamına mı gelir?

BAŞKANLIK

Başkanlık sistemini biran önce milletimizin onayına sunmak gerekiyor.