CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı'na talip olduğunu açıklayan, İzmir İl Genel Meclisi Üyesi ve  Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Banu Gençkan, "Birlikte üreten, karar veren ve uygulayan CHP İzmir İl Kadın Kolları" hedefiyle yola çıktığının altını çizdi. Milli iradeye ipotek koyan, yasama-yürütme-yargı arasındaki dengeyi bozan Ak Parti iktidarının sezaryen ve kürtaj tartışmalarıyla ipotek koyma tavrını "kadın bedeni" üzerinde sürdürdüğünü savunarak, "Kadın bedenine ipotek koymak isteyenlere karşı, halkın iktidarında eşitlikçi ve demokratik bir geleceği birlikte kurmak için el ele omuz omuza çalışacağız" şeklinde konuştu. Kanun hükmünde kararnameler ve halkı görmezden gelen yasalarla ülkenin dokusunun bozulduğunu öne süren Gençkan, eğitim konusunda atılan adımların özünün, "kadının geleceği"ni hedef aldığına dikkat çekti. Gençkan, "4+4+4 bir de üstüne ört, anlayışıyla kadını hayatın etkisiz unsuru haline getiren iktidar bakışına karşı; çocuk gelin sayısının artıracak, kadını eğitimin yanı sıra iş yaşamından soyutlayacak, yine kadını ikinci sınıf yurttaş olmanın ötesinde malı gibi gören çağdışı anlayışa karşı mücadelemizi, toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelerek yükselteceğiz. Çocuklarımızın siyaset malzemesi yapılarak, onların hayatını etkileyecek kararların hiçbir bilimsel temeli olmayan anlayışla çocuklarımıza dayatılmasına karşıyız. 4+4+4'ün hayatı tanımadan meslek seçmeye zorlanan çocuklarımızın geleceğini çalmasına razı değiliz" diye konuştu.

Kadın-erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırılmalı


12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde TBMM'deki koltuk haklarının % 50'sini istediklerini, ancak yüzde 14.2'sini alabildiklerine değinen Gençkan, hayatın her alanında kadın-erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için çaba göstereceklerini şu sözlerle dile getirdi, "Hükümetteki 26 bakandan 1'i, 81 validen 1'i, 2 bin 924 belediye başkanından 26'sı, 30 bin 450 belediye meclis üyesinden bin 340'ı,3 bin 269 il genel meclisi üyesinden 110'u,34 bin 210 kadın muhtardan 65'i kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda, Yargıtay'da, Sayıştay'da hiç kadın yok. Ama hayatın yarısı kadın. O yüzden olmamız gereken yere birlikte mücadele ederek varacağız." Kadına yönelik şiddetin en büyük ayıplardan olduğunu da anlatan Gençkan, "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aile içi şiddetten mahkum edilen ilk ülke. Türkiye'de her 5 kadından ikisi fiziksel şiddet, her 2 kadından 1'i duygusal şiddet yaşıyor. Şiddet olayları günden güne artıyor" ifadesini kullandı.

Kadının işgücüne katılımını arttıracağız


Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranının yüzde 22.3 ile dünyadaki en düşük oranlardan biri olduğuna vurgu yapan Gençkan,  "Bu açıdan Türkiye Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında, en düşük oranlara sahip 10 ülkeden biri. ortak akla başvurarak üreteceğimiz politikalarla, halkın iktidarında bu oranı AB ortalaması olan yüzde 59.1'lere yükseltebilmek için birlikte çalışacağız.  Yerelde ve genelde işgücüne katılımın artmasına yönelik projeler geliştireceğiz" açıklamasında bulundu.

Banu Gençkan kimdir?

Doktor anne-babanın kızı olarak Balçova'da dünyaya gelen, İzmir Türk Koleji ardından Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun olan Gençkan, 1999 yılından bu yana kendisine ait müşavirlik ofisinde iş hayatını sürdürüyor. DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Sosyal Güvenlik fonlarının ekonomik ve sosyal etkilerinin değerlendirilmesi," konulu tez çalışmasını yürüterek "yüksek lisans"ını tamamlayan Gençkan, iş hayatının yanı sıra İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Ekonomi Hukuku bölümünde "ikinci master programı"na devam ediyor.İki dönem İzmir Mali Müşavirler Odası Hizmet Eğitim Birimi Yönetim Kurulu üyeliği ve İzmir İş Kadınları Derneği'nde Yönetim Kurulu üyeliği yapan Gençkan, iİyi derecede İngilizce biliyor. Gençkan, 2009 yılından bu yana İzmir İl Genel Meclisi Üyesi.