Yazılı açıklama yapan CHP'li Hamzaçebi, asgari ücrette sınırlı bir artışla yetinilirken, diğer yandan yapılan zamlarla bu artışın geri alındığını savundu. Hamzaçebi, "Hükümet uyguladığı ekonomi politikasıyla iç tasarrufları son otuz yılın en düşük seviyesine indirirken, bunun faturasını düşük asgari ücret ile sigara ve içki zamları üzerinden geniş halk kesimlerine çıkarmaktadır" dedi. Asgari ücret artış oranının yüzde 4.85 olduğunu, net asgari ücrette aylık 43 lira düzeyinde bir artışın olduğunu kaydeden Hamlzaçebi, "Bu, günde bir simit parasıdır. Eskiden hiç değilse simitin yanında bir çay parası da verilirdi. Şimdi çay esirgenmiştir" dedi. Hamzaçemi'nin açıklaması şöyle devam etti:

"Düşük iç tasarrufların sonucu ortaya çıkan cari açığın faturası da içki ve sigara zamları yanında, kredi kartı ile yapılan harcamalara taksit sınırlaması getirilerek dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza çıkarılmıştır. Yayımlanan yönetmeliğe göre kredi kartı ile yapılan harcamalarda en çok dokuz aylık taksitlendirme olacaktır. Ancak hükümet dar gelirli vatandaşımızın altın, bilezik, mücevher ihtiyacını düşünerek bu malların alımında taksit sınırlandırması getirmemiş. Hükümeti bu kararından dolayı tebrik etmek(!) lazım."

YENİ YILIN BAŞLANGIÇ ZAMLARI

Sigarada paket başına 50 kuruş civarında bir zam olduğunu, hükümetin her aklına geldiğinde sigara ve alkollü içkilerde vergi artışına gidttiğini hatırlatan Hamzaçebi, "Hükümetin bu tutumunu sadece bütçe geliri ihtiyacı ile açıklamak da mümkün değildir. Bunlar yeni yılın başlangıç zamlarıdır. Devamını beklemek gerekir. 2014 dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın kemerlerini sıktığı bir yıl olacaktır. Artık belli olmuştur ki 2014 yılı büyümenin düştüğü, işsizliğin arttığı ve bunun faturasının dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza çıktığı bir yıl olacaktır. Bütün vatandaşlarımızın huzur içinde bir yıl geçirmelerini dilerim" dedi.