Bugünün ilk saatlerinde HDP'nin eşbaşkanları ve bazı milletvekilleri gözaltına alındı. Bu olay sonrası HDP açıklama yapmaya hazırlandı. Ancak Ankara Valiliği'nin HDP Genel Merkezi'ne giriş çıkışı kapatması yüzünden açıklama yapılamadı.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de açıklamayı Periscope'tan yapmak durumunda kaldı. Parti merkezlerine basın mensupları alınamadığı için seslerini sosyal medya üzerinden duyurmak durumunda kaldıklarını bildiren Bilgen, "Biz Türkiye’nin 7 Haziran’dan sonra darbe sürecine girdiğini söyledik şimdiye kadar. 15 Temmuz’da başlamadı. 15 Temmuz öncesinde parlamentoda çıkarılan kararlar, milletvekillerinin yargılanması başta olmak üzere bu darbe sürecinin önemli bir parçasıydı. 15 Temmuz sonrasında olanlar da gösteriyor ki, gerçekten de 15 Temmuz’u Allah’ın lütfu olarak gören zihniyetin hedeflediği tam da buymuş." şeklinde konuştu.

Gözaltına alınan arkadaşlarının yargıdan kaçma gibi bir dertleri olmadığını belirten Bilgen, darbe koşullarının herkes tarafından görülmesini istedikleri için ifadeye gitmediklerini anlattı. 'Havuz medyası' denilen medyayı da eleştiren Bilgen, "bir kaçma yaklaşımıyla olayı değerlendiren havuz medyası sadece kirli propagandasına, karalama kampanyasına devam ediyor." şeklinde konuştu.

Geçmişte de darbeler yaşandığını, siyasetin önünü kesen müdahalelerin olduğunu belirten Bilgen, ülkenin bu koşulları eninde sonunda aşacağını ancak bunun siyaset tarihine bir kara leke olarak geçeceğini söyledi.

Bilgen sözlerine şöyle devam etti: "Biz, ifadeye çağrılan arkadaşlarımız ve bugüne kadar gözaltına alınan bütün yöneticilerimize karşı tutumu bir tasfiye girişimi olarak görüyoruz. Bir siyasi linç, bir kuşatma ve baskı, faşizan rejimin ayak sesleri olarak görüyoruz. Bundan sonrasında bu sürecin geleceğini belirleyecek olan şey, demokratik çevrelerin, sivil toplumun, uluslararası kamuoyunun Türkiye’de barıştan demokrasiden yana olan kamuoyunun sesini yükseltmesi olacak. Buna boyun eğmeyeceğimizi, bize oy veren herkesin, bizim duruşumuzu tavrımızı önemseyen herkesin sergileyeceği tavırla bu faşizan baskıyı püskürtmesini istiyoruz. Dolayısıyla herkesi dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz. Genel merkezimize ziyaretler engelleniyor, genel merkezimize basının gelmesi bile engelleniyor ama biz her şeye rağmen sesimizi duyurmaya devam edeceğiz ve halkımızı da sesini yükseltmeye, tavrını koymaya ve bu faşizan tutumu ortadan kaldıracak bir kararlılıkla, dirayetle bir tavır koymaya davet ediyoruz"

4 MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Daha sonra ise HDP'li milletvekilleri Ayhan Bilgen, Mithat Sancar, Osman Baydemir ve Hişyar Özsoy, kameralar önüne geçip açıklama yaptı. Mithat Sancar, "Gözaltıların hukuki gerekçesi nedir. Bir anlamı yok. Bu bir hukuk süreci, bu bir yargı süreci değildir. Siyasi darbe operasyondur. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar sürecinde bunun yeni bir dönemeç olacağının altını çizmiştik. Hem Meclis'teki partileri hem kamuoyunu bilgilendirmek istemiştik. Ancak Meclis içinden olumlu bir cevap gelmedi. 12 Eylül'de bile bu olmadı. 15 Temmuz'da bu Meclis'e atılan bombalarla bugün partimize yapılan operasyon arasında zerre kadar fark yoktur. Dün akşamdan beri Meclis'e, demokratik siyasete, ülkenin kalbine bombalar atılıyor. Bizi yıldıracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. HDP'de hiçbir parti görevlisinin boyun eğmesi söz konusu olmaz" diye konuştu.