Cumhurbaşkanlığı için çatı aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Halk, devletin tepesinde kavga istemeyen, milleti tersleyen, tekmeleyen tokat atan insan istemiyor. Millet cumhur başkanı arıyor. Cumhurun yarısının değil cumhurun tamamının başkanını arıyor. Milletimiz 'ben yüzde 50 aldım öbür yüzde 50'yi elimin tersiyle iterim. Buraya beni taşıyanların fikrini yaparım' diyeni istemiyor. Devletin tepesine sorun yaratanları değil, sorun çözecekleri taşıyalım. Bu şerefli yarışa başlarken o makama uygun davranıyoruz. Oraya seçilecek insanın da o makama uygun davranması lazım. Siz bu makama giderken mahalle kavgası gibi kavga yaparsanız, o zaman o makama layık bir şekilde oturabilir misiniz? Günlük siyasi tartışmalar ve maalesef seviyesini kaybeden karşılıklı ithamlarda bulunursanız, milletin yüzüne nasıl bakarsınız? Cumhur demek 76 milyon demek. Siz size oy vermeyenleri ötekileştiriyorsanız size oy verenleri vatansever ilan edip, diğerleri vatan haini diyorsanız, bu korkunç bir şey. Büyük suçtur. Vatanını seven bir Türk vatandaşı böyle bir şeyi ağzına alır mı? Biz bu seviyeyi koruyacağız. Bizim özenimiz karşısında bu yarışın medeni bir şekilde olmasını sağladık. Mesele bir şahsın seçtirilmesi değil, millet bir dönüm noktası yaşıyor. Eski hamam eski tas değil. 76 milyon bir kişiyi seçecek ya doğru kişiyi seçeceğiz Türkiye'nin önündeki engelleri aşacak, kavgaları bitirecek etrafımızdaki ateşi söndürecek ya da ateşi Çankaya'ya sıçratacak."

“KEDİLER TRAFOYA GİRİYOR"

İhsanoğlu, İzmirli'den yazlığında ya da kışlığında nerede olursa olsun oyunu kullanmasını isteyerek şöyle konuştu:

“Eminiz ki İzmir, Ege tüm yazlıklar kışlıklar herkes gelecek ve 10 Ağustos'ta oyunu kullanacak oyuna sahip olacak, sandığa sahip çıkacak, ilçe ve il kurullarında var olacak. Çünkü şişko fareler, kediler trafolara giriyor. Girince karanlık oluyor. Ondan sonra karanlık olunca siz biliyorsunuz neler oluyor. Fakat biz bu sefer halkımızın sandığına oyunu verdiğiniz her oy annenin helal sütü gibi sahip çıkacaksınız. Ve acelemiz yok. Üç tane isim var. O siz bir ismin sahibi olarak A'dan Z'ye kadar ilan edilinceye kadar gözleyeceksiniz. Biz burada komitelerin kurulmasını istiyoruz. Kim gönüllüyse lütfen girsinler. Tecrübesi olan arkadaşlar bunu yapsınlar."

“DEVLET TERBİYEMİZ ULUORTA KONUŞMAMIZA MANİ OLUYOR"


Ekmeleddin İhsanoğlu, basın mensuplarının “Seçildiğiniz taktirde Türk siyasetinde neler değişecek" sorusu üzerine şunları anlattı:

“Herkes mevcut anayasaya saygılı konuşmaya başladı. Biz her şeyden önce insana huzuru sağlayacağız. Herkese, AK Partili kardeşlerimize de istikrarı devam ettireceğiz. Bunu yaparken kutuplaşmayı cepheleşmeyi sona erdireceğiz. Sevgi ekeceğiz. Bu kardeşinizin uluslararası diplomaside dünya liderleriyle çok ilişkisi oldu. Devlet terbiyemiz dünya görüşümüz bunu böyle uluorta konuşmamıza mani oluyor. Biz komşularımızla olan münasebetimizi düzelteceğiz. Hukukun üstünlüğü ve buna bağlı yargının bağımsızlığını sağlayacağız. Bugün Türkiye'de hukukun üstünlüğünden ve yargının bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Sosyal adaleti gerçekleştireceğiz. Kadınların etkinliğini artıracağız. Başı açık olsun kapalı olsun tahsil seviyeleri farklı olsun hepsini birleştirecek milleti bölmeyen birleştiren bir adaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Açık açık bizim oyumuz size diyor. Kadınlar ve engellilerle ilgili bir istişare konseyi kuracağız. STK, dernek ve vakıflarla çalıştay yapacağız. Birtakım politika rehberleri hazırlayıp hükümete meclise sunacağız."

“YAPANLAR DA YAPTIRANLAR DA PİŞMAN OLACAK"


İhsanoğlu, bugün sabaha karşı emniyet içindeki cemat yapılanmasına yönelik olduğu açıklanan operasyon değerlendirmesini soran basın mensubuna şunları söyledi:

“Ben de maalesef sabah haberdar oldum ve çok üzüldüm. Adli tahkikat yapılır. Suç işleyen varsa ne olursa olsun isterse bakan, isterse milletvekili olsun, devletin hangi biriminde olursa olsun böyle bir şey yapmışsa kanun karşısında eşit şekilde yargılanır, muamele yapılır. Uzun zamandır emniyet yargı mensuplarına savcılara hakimlere polislere yıpratma kampanyaları yapılıyor. Onurlarını kıran bir şekilde alınıp serbest bırakıyorlar. Her şeye rağmen bizde vicdanlı hakimler var. Böyle bir şey çok ayıp. Bu yakışmaz bize. Bu çok ayıp bunu yapanlar ve yaptıranlar yarın pişman olduklarında yine Türk adaletine müracaat edeceklerdir."

“IRAK'TAKİ TÜRKMENLER İÇİN AĞZINI AÇMIYOR"

İhsanoğlu, Hükümet'in Gazze politikasının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Yargı meselesi çok hassas bir mesele. Yargıya siyasetin karışmaması gerekir. Yargı siyasete karışıyorsa orada adalet olmaz. Gazze meselesinde ulusal yası saygıyla karşılıyorum, onun dışında bölgeye konserve kutusu gönderemedik çünkü herkesle kavgalıyız. Gazze'deki kardeşlerimizle dayanışma içindeyken Irak'taki Türkmenler'e sesiz kalınamaz. Sırf Filistinli olmak mı lazım. Elbette onlarla dayanışma içinde olalım ama biraz da Türkmenler. Varsa yoksa Gazze, onları ağzına almıyor."

“OYUMUZ YÜZDE 60"

İhsanoğlu, bir basın mensubunun Başbakan'ın oy oranını yüzde 56 olarak açıklamasının ardından kendisinin oy oranını sorması üzerine şunları söyledi:

"Bizim oyumuz yüzde 60. Maalesef her şeyi bu seçime göre ayarlamış. Çıkarılan seçim kanunu, daha birkaç sene önce. Ramazan ayı, yaz ayı, bir ay seçim kampanyası. Amerikanvari bir başkanlık yetkileriyle bu yola çıktığınıza göre. Demek ki bir kişinin ölçülerine göre yapılmış kanun, biçilmiş kaftan. Bir yerden bir yere evinizi taşıma süresi bir ay. Her şeyi buna göre hazırlamış. Bakıyoruz mesele bir mitingde söylenen, tatmin edecek unsurlar söyleniyor. Ama başka vilayette fazla geçerli olmadığı için, öbür vilayette, TRT bunu kesiyor. Çok güzel bir kampanya, çok güzel yapılmış. Ama eşit değil, adil değil. TRT'nin yaptığı TRT tarihinde bir kara leke olarak geçecektir. Onu da herhalde bir gün bu millet sorgulayacaktır."