Milli Anayasa Forumu'nun 62'inci toplantısı Muğla'nın Datça İlçesi'nde yapıldı. Ecevit Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, CHP ve İP'lilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı. Milli Anayasa Forumu Genel Sekreteri Haluk Dural'ın yönetiminde yapılan toplantıda İP Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan ve Gazeteci-Yazar Arslan Bulut söz aldı.

Milli Anayasa Forumu Genel Sekreteri Haluk Dural, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni anayasa ile Türkiye'nin üniter devlet yapısının ortadan kaldırılmak istendiğini savundu. Türkiye'nin federatif bir yapıya geçişinin altyapısının hazırlandığını ileri süren Dural, "Güneydoğu'nun federatif olduğu ülkede, Türkiye'nin bölünüp parçalanması amaçlanıyor" dedi. Anayasaların, tam bağımsızlık ve egemenliğin devredilemeyeceği ilkesi üzerine yapıldığına dikkat çeken Dural, "Bu meclis, Anayasa yapamaz. Çünkü bu meclisin milletvekilleri yemin ederlerken, Anayasaya sadakatten ayrılmayacaklarına namus ve şereflerinin üzerine ant içmişlerdir. Anayasa değişecekse, bunun yolu kurucu meclistir" dedi.

'Anayasaları namlular yapar'

İP Genel Başkanvekili Özbey ise konuşmasında, CHP ve MHP'lileri Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan derhal çekilmeye çağırdı. Özbey şunları söyledi:

"Anayasaları namlular yapar. Ya devrim olur, devrimci anayasa yapılır. Ya da karşı devrim olur, milletin anasını ağlatacak anayasalar yapılır. Geldiğimiz noktada karşı devrim anayasası ile karşı karşıyayız. CHP ve MHP milletvekilleri derhal uzlaşma komisyonundan çekilmelidirler. Bugün öncelikli görevimiz, AKP'den kurtulmaktır. Atatürk'ün meclisini kurmak için, hepimizin birleşmesi yazım. Atatürk birliğini oluşturmalıyız."

Barış için seferberlik

Muğla Baro Başkanı Mustafa Gürkan, Türk Milleti kavramının Anayasa'dan çıkarılmasının savaş nedeni olacağını söyledi. Gürkan, "Günümüzün en önemli sorunu, Suriye sorunudur. Bütün gücümüzü, barış için seferber etmeliyiz. AKP'yi yıkmanın birinci yolu, Suriye savaşına engel olmaktır. Eğer bu hükümet ülkeyi savaşa sokarsa, Anayasa suçu işlemiş olacaktır" diye konuştu.

Haçlı seferleri sürüyor

Gazeteci-Yazar Arslan Bulut ise haçlı seferlerinin sona ermediğini kaydederek şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşı da bir haçlı seferidir. Afganistan, Irak, Libya şimdi de Suriye'de yaşananlar bir haçlı seferidir. Yarın, sıra Türkiye'ye gelecektir. Eğer anayasadan, Türk milleti kavramı çıkarılırsa, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletinin olduğu ilkesi yok edilmiş olacaktır. Haçlı seferlerinin de gayesi, Türk milletini Anadolu'dan kapı dışarı etmek değil miydi? Bu anayasa ile haçlı seferlerinin yapamadığı yapılmaya çalışılıyor."

Küresel güçler istiyor

Panelin son konuşmacısı CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan oldu. CHP'nin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda olmasının parti tabanında rahatsızlık yarattığını doğrulayan Aldan, komisyonda olma gerekçelerini anlatırken, salonda yer alan bir grup tarafından sık sık protesto edildi. Ak Parti'nin 326 milletvekiline sahip olduğunu ve arzu ettiği takdirde beş milletvekilinin de desteği ile istediği anayasayı halkın önüne götürebileceğini hatırlatan Aldan şöyle dedi:

"AKP, yeni bir anayasa istiyor. Çünkü küresel güçler, Türkiye'de rahatça dolaşabileceği bir anayasa istiyorlar. Recep Tayip Erdoğan için her şey bir araçtır. Gerekirse, milliyetçi bir anayasa ile karşımıza gelebilir. Uzlaşma komisyonunda bulunan CHP Eskişehir Miletvekili Süheyl Batum bir gün bana, 'Biz masadan ne zaman kalkalım hocam. Devletin o değişmez 3 maddesi görüşmeye getirildiğinde mi kalkalım? Yoksa, Türklük tanımı ile bir değişiklik isterlerse mi, ya da ilk 3 maddeyi arkadan dolaşarak, içini boşaltacak bir girişim olduğunda mı kalkalım?' diye sordu. Ben de, 'ne zaman o masada AKP'li gibi düşünüyorsanız o zaman kalkın' dedim."
Aldan'ın bu sözleri kimi izleyicilerin sert tepki göstermesine yol açtı. Bazı izleyiciler, Aldan'ı yuhlarken, CHP'liler de alkışlarla kendisine destek verdi.
Aldan'ın sözleri üzerine yeniden mikrofona gelen İP Genel Başkan Vekili Özbey, "Anayasada Türklük tanımının çıkarılması taslağını Süheyl Batum yazdı" diye açıklamada bulundu. Özbey'in bu sözlerine Aldan'ın herhangi bir yanıt vermemesi dikkat çekti.