Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'de soru önergesi veren Türeli, önergesinde İzmir'de son 10 yıl içerisinde kamuya ait kaç adet arsanın veya kamu kullanımındaki alanların satışının gerçekleştiğini ve önümüzdeki dönemde satışı planlanan yerlerin nereleri olduğunu sordu.

CHP'li Vekil yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

" İzmir'in Bornova ilçesi Ağaçlı Yol mevkiinde kentin akciğeri konumundaki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün içinde bulunduğu 90 dönümlük arazi ve Ankara Asfaltı kenarındaki 45 dönümlük arazilerin özelleştirme kapsamına alındığı ve önümüzdeki yıl satışa çıkarılacağının açıklanması İzmir kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açmıştır. Basında da yer alan haberlere göre, imar planlarını tamamlamak üzere olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılında satış işlemini tamamlaması ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğünün Buca'daki şantiye alanına taşınması söz konusudur."


Milletvekili Türeli'nin Başbakan Erdoğan'a şu soruları sordu:

1-    1950 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kurulmasıyla birlikte faaliyete geçen ve o yıllardan beri hizmet veren İzmir Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü'nün taşınmasına neden ihtiyaç duyulmuştur? Söz konusu alanın özelleştirilip satılmasıyla ne amaçlanmaktadır?

2-    İzmir'de gerek yerel yönetimler ve gerek meslek odaları Karayollarına ait arazilerin satışının gerçekleştirilmesi halinde mevcut yeşil dokunun yok edileceği endişesini taşımaktadırlar. Bu çerçevede, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Bornova Belediyesi, İzmir Mimarlar Odası ve konuyla ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almış mıdır? Eğer bu kurumların görüşleri şimdiye kadar alınmadıysa ne zaman alınması düşünülmektedir?

3-    Seçimle gelmiş yerel yönetimlerin, ilgili meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan yapılacak plan değişikliğinin, bölgede yaşayan  halkın çıkarlarını temsil edeceğini düşünüyor musunuz?

4-    İzmir'de son 10 yıl içerisinde kamuya ait kaç adet arsanın veya kamu kullanımındaki alanların satışı gerçekleşmiştir? Önümüzdeki dönemde satışı planlanan yerler nereleridir?

5-    Çağdaş kentleşme politikaları açısından kent içindeki kamuya ait arsaların veya kamu kullanımındaki alanların özelleştirme yoluyla satılarak elden çıkarılmasını doğru buluyor musunuz?