CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli,  2011 yılında İzmir'in Türkiye'de en fazla boşanma olaylarının yaşandığı il olmasını TBMM'ye taşıdı. Konuya ilişkin Meclis'te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Türeli, önergesinde AKP'nin iktidarda olduğu 2003-2011 döneminde uygulanan yanlış ve yetersiz ekonomik politikalara bağlı olarak artan işsizlik oranları ve yoksulluğun boşanma sayılarındaki artışın üzerinde etkisinin olup olmadığını Bakan Şahin'e sordu.

Türeli yaptığı açıklamada,  İzmir'de boşanma olaylarının bu boyuta ulaşmasının nedenleri hakkında bilgiler istedi ve şu bilgileri verdi: "Türkiye'de evlenme-boşanma araştırmasının sonuçlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılında İzmir'de 31.756 evlenmeye karşın 11.149 boşanma gerçekleştiğini tespit etmiştir. Yapılan araştırmaya göre İzmir, 2011 yılında Türkiye'de en fazla boşanma olaylarının yaşandığı il olmuştur. 2011 yılında Türkiye'de 120.117 boşanma olayı yaşanırken, İzmir'de 11.149 evlilik ayrılıkla sonuçlanmıştır. Boşanma nedenlerinin de araştırıldığı çalışmada geçimsizlik en önemli boşanma nedeni olurken, bu alanda İzmir, Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır. "

Milletvekili Türeli'nin Bakan Şahin'e sorduğu sorular:

1- Birçok kez aynı tabloyla karşı karşıya kalan Türkiye'nin üçüncü büyük ilinde boşanma olaylarının bu boyuta ulaşmasının nedenlerine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

2- Türkiye genelinde boşanma oranlarında ilk sırada yer alan İzmir'de bu oranları azaltmaya yönelik herhangi bir çalışma veya yürütmekte olduğunuz program var mıdır? 

3- AKP'nin iktidarda olduğu 2003-2011 döneminde uygulamış olduğunuz yanlış ve yetersiz ekonomik politikalar neticesinde artan işsizlik oranları ve hızla derinleşen yoksulluğun boşanma sayılarındaki artışın üzerinde etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?