İzmir'de önceki gün Güzelhisar Barajı Sulaması'nın açılışını yaparak 2 tesisin de temel atan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2003-2011 yılları Ege Bölge toplantısında, bölges illerine yönelik yatırımlardan bahsetti. Eroğlu, İzmir'e, 9 yılda sulamadan içme suyuna, ağaçlandırmadan taşkın korumalarına, tabiat parklarından mesire yerlerine kadar çeşitli alanlarda 1 milyar 113 milyon lira yatırım yapıldığını belirtti.

İzmir'i arsenikli sudan kurtardık

Eroğlu, "Bildiğiniz gibi İzmir'in arsenikli su sorunu vardı. Başbakanımız, İstanbul'da olduğu için su sorununu çözmem için bana talimat verdi. Biz de, söz verdiğimiz gibi Gördes Barajı ve İsale Hattı 1. kısmı, Yıldırım Harekatı ile İzmir'e içme suyu getirdik. 100 milyon liraya mal olan, 40 km uzunluğunda ve 2 metre çapındaki dev isale hattı ile Gördes Barajı'ndan İzmir'e, başlangıçta yılda 59.5 milyon metreküp içme suyu, bir başka ifadeyle 800 bin kişiye ilave su temin ettik" diye konuştu. Eroğlu, 10 Ekim 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Aydın Çine'de düzenlenen toplu açılış merasimi ile hizmete alınan 1. kısımdan sonra, önceki gün temeli atılan ve 174 milyon liraya mal olacak İzmir İçmesuyu İsale Hattı 2. kısım ile şehrin 2040 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacının karşılanacağını belirterek, "İzmir'de bereketli toprakları suya kavuşturan Seferihisar Kavakdere Barajı ve Sulaması, Bakırçay Kınık Projesi Kınık Sol Sahil Sulaması, Güzelhisar Barajı Mansap Ovaları Sulaması gibi dev projeler bitirildi. Tamamlanan tesislerle, 91 bin 40 dekar arazinin sulamaya açıldı" dedi.

Yatırımlar sürecek

Küçük Menderes Ovası'na hayat verecek Beydağ Barajı'nın sürekli takiple 15 ay gibi rekor sayılabilecek kısa bir zaman zarfında hizmete alındığını hatırlatan Eroğlu, tamamlanan Çaltıkoru Barajı ve Yortanlı Barajı'nın da kısa bir süre içinde açılacağı müjdesini verdi. Önceki gün temeli atılan Kınık Sağ Sahil Sulaması'nın yanı sıra Zeytinova Barajı, Ödemiş Aktaş Barajı ve Bademli Barajı ile Beydağ Barajı Sulaması için çalışmalara devam edildiğini söyleyen Eroğlu, GÖL-SU projesi kapsamında çeşitli safhalardaki 35 adet gölet ile 44 bin 720 dekar arazinin daha suya kavuşturulacağını ifade etti. Türkiye'nin önemli havzalarından olan Gediz Havzası'nın kurtarılması için hazırlanan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın Mayıs 2008'de yürürlüğe konulduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı, tamamlanan 31 adet taşkın koruma ve dere ıslahı tesisi ile 31 adet yerleşim yeri ve 477 bin 370 dekar tarım arazisinin taşkından korunduğunu söyledi.

Daha yeşil bir şehir için

İzmir'de vatandaşların rahat nefes alabilmeleri için 10 adet Tabiat Parkı ilan edildiğini ifade eden Eroğlu, ayrıca 1 adet kent ormanı, 1 adet bal ormanı ile 64 adet mesire yerinin tesis edildiğini söyledi. Daha yeşil bir İzmir için yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Eroğlu, 9 yılda 587 bin 330 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak 28 milyon 490 bin adet fidan dikildiğini ifade etti.

İzmir'in tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin olduğunu ifade eden Eroğlu, "İzmirli işadamları ellerini çabuk tutsun. Gelin bu bölgede, defne, adaçayı, kekik yetiştirelim. Bakanlık eylem planı hazırladı. Her türlü desteği verecek. 200 milyon dolarlık ihracat yeterli değil" dedi. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak arıcılığa da büyük destek vereceklerini belirten Eroğlu, tüm dünyaya bal satmayı hedeflediklerini söyledi.

Turizm potansiyeli artacak

İzmir'in turizm potansiyelini artırmak için karar alındığını anlatan Eroğlu, "İzmir'imizdeki turizm potansiyelini 3-5 katına çıkarmak istiyoruz. Hedefimiz 10 milyon turist sayısını yakalamak. Orman Genel Müdürlüğü'müz ile Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'müz çalışmaya başladı. Bazı güzel mekanları turizm alanı ilan ederek turizmde patlama yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Ege Bölgesi'ni önemsiyoruz

Toplumda Ege Bölgesi'ne yatırım yapılmadığı gibi yanlış bir kanaatin olduğunu söyleyen Eroğlu, "Ege Bölgesi bizim için çok önemli. Yatırım yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ege Bölgesi'ndeki 7 ile, 2003-2011 yılları arasında 357 milyon 260 bin TL yatırım yapıldı. Bu yatırımlarımız hızla devam edecek. 2012'de yatırımlar konusunda hızlanma kararı aldık. Bakanlık olarak projelerde birinci hedefimiz 2015, ikinci hedefimiz ise 2023 yıllarıdır" dedi.

Sercan Özipekçi