AKP Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Bir süre basın mensupları ile görüşen Zeybekci, ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Milletvekili Zeybekci, öğrenci evleri tartışmalarının Denizli üzerinden yapılmasının bir Denizlili olarak kendisinde rahatsızlık yarattığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Denizli'yi ziyaretinde yurt ihtiyacı olduğunu dile getirdiklerini belirten Zeybekci şöyle konuştu: "Öğrencilerin çoğunluğunun, yüksek kiralarda ruhsatsız apart dairelerde kaldığını ilettik. Öğrencilerin özel yaşam alanları ve özel hayatları gündeme asla gelmedi, böyle bir konu konuşulmadı. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun Denizli'de 5 bin öğrenciyi barındırdığını, dolayısıyla yeni yurtlara ihtiyaç olduğunu belirttik. Başbakan da hemen Kredi ve Yurtlar Kurumu'na talimat verdi. Bin kişilik yeni yurt yapılması kararı alındı. Kredi ve Yurtlar Kurumu ayrıca 2 bin kişi kapasiteli yer kiralama kararı aldı. Ayrıca, kamu yararına çalışan vakıfların gayrimenkulleri Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kiralanacak. 2014'te Kredi ve Yurtlar Kurumu Denizli'de 5- 6 bin öğrenci kapasiteli yeni yerler yaratacak."

Kampüsü bölmek lazım

Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenci sayısının çok fazla olduğuna da dikkati çeken Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut kampüs 43 bin öğrenciyi kaldıramıyor. Kampüsü mümkünse iki veya üçe bölmek gerekiyor. Başka bir yerde kampüs oluşturulmalı. Kızılcahamam Kampı'nda da başka illerin milletvekilleri aynı konuyu gündeme getirdi. Başbakan da Denizli'den örnek vererek, kendi düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı. Gençler ister yurtta ister özel evlerde kalsın, anne ve babalar onları devlete teslim ediyor. Başbakan baba hassasiyetiyle davranıp sorunu ve tepkisini dile getirdi. Hiç istemediğimiz tartışma Denizli üzerinden başlatıldı, Denizli üzerinden yürütülüyor. Yüksek öğretimde yurt sorunu vardır, barınma sorunu vardır. Yüksek öğretimdeki yurt ve barınma sorunu konusunda ortada imkansızlık ve çaresizlik var."

Kimse dokunamaz


Öğrencilerin barınma sorununun sadece Denizli'de değil, Türkiye'nin her yerinde yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları söyledi: "Bu sorunu siyasetin dışında tutmak lazım. Partilerimiz de konuyu mümkün olduğu kadarıyla siyasetin dışında tuttu. Bu siyaset adına sevindirici bir durum oldu. Bu tartışmalar öğrencilerin ve Denizli'nin yararına değil. Eğer öğrenci evlerinde binde 1, ya da milyonda 1 olumsuzluk yaşanıyorsa, bu küçük olumsuzlukları da dile dolamamak lazım. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı, başka bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile aynı evi kiralayabilir. Özgürlük vardır, dokunulmazlık vardır. Öğrenci gitmiş parasını ödemiş, evini tutmuş. Öğrenci evlerine yargı kararı olmadan kimse denetleyemez dokunamaz. Özel hayata kimse müdahale edemez. Polis denetleme yapamaz. Bunlar, teyide muhtaç işler. Hassas bir konu ve kimse kendini öne atmamalıdır."