CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden soruları yanıtladı. Başkanlıkla ilgili soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu, metni görmeden itiraz etmelerinin doğru olmayacağını söyledi. Yenikapı Mitingi ile ilgili de açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Yenikapı'ya gitmekten pişman olmadıklarını söyledi. Darbe riskinin artık olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, ancak birilerinin baskıcı yöntemlerini sürdürmek için 'Darbe riski vardır' diyebileceğini söyledi. 

Başkanlık sistemi

Kılıçdaroğlu, ‘başkanlık sistemi’ne kategorik olarak karşı olduklarını belirterek, “Biz metni görmeden görüş paylaşmayız dedik. Başbakana parlamenter demokratik sistemi savunduğumuzu söyledim. Bizim bilmeden itiraz etmemiz doğru olmaz. Çıkıp bir AKP’li bilmeden neye itiraz ediyorsunuz derseler, ne diyeceğiz? Önce metni görelim” dedi.

‘Yenikapı’ya gitmekten pişman değilim’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenikapı’daki ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nin ardından oluştuğu belirtilen ‘birlik’ görüntüsüne değinen Kılıçdaroğlu, yine birliktelik mesajı verdi: “Yenikapı’ya gitmekten pişman değilim, neden olayım? Darbeyle bir daha karşılaşmamak için yapılması gerekenleri açıkladım. Söylediklerimin tamamı doğru. Laikliği, demokrasiyi savunduk. Altına yeniden imzanı atarım. Medya özgürlüğünden söz ettik, bir araya geldik.”

‘Darbe riski söz konusu değil’

Darbe girişimine ilişkin kuşku uyandıran bilgilerin var olduğunu söyleyen CHP lideri, hükümetin de bundan haberdar olduğunu savundu: “Hükümetin darbe girişiminden haberi olduğu kesin. Bir subay MİT’e gidip haber verdiyse herhalde haberi vardır. Buradaki gerçekleri zamanla öğreneceğiz. Bugünden başkanlık sistemini getirmek için düzenlemeydi demek için elde belge-bilgi olması gerekir. Ben bir darbe risk olduğunu sanmıyorum. Darbe hangi gerekçeyle olacak? Bence öyle bir risk yok. Ama birileri kendi baskıcı yöntemlerini sürdürmek için ‘Darbe riski vardır’ı dillendirebilir. Ama darbe riski söz konusu değil.”

‘AKP, yargıyı toplumu sindirmek için kullanıyor’

CHP’nin kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin ret kararı vermesini ‘vahim’ diye niteleyen Kılıçdaroğlu, KHK’larla toplumun sindirilmesinin amaçlandığını söyledi: “15 Temmuz sonrası yaratılan atmosferin etkisinde kalarak bu kararı verdi. Rektör atamaları KHK ile düzenlendi. Türkiye’de yargı bağımsız değil. AKP yargıyı toplumu sindirmek için sopa olarak kullanıyor.”