CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilkent Üniversitesi Politik Düşünce Kulübü toplantısına katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Öcalan'la görüştüğünü iddia etti. Kılıçdaroğlu şunarı söyledi: "Şimdi sorun Abdullah Öcalan ile dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki bir görüşmeydi. Şimdi Davutoğlu ile Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor. Ne görüşüyorlar kimse bilmiyor. Ne vaatlerde bulunuyorlar kimse bilmiyor" dedi.

Devletin gizli görüşmeler yapmasının doğal olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Devlet ebetteki gizli görüşmeler yapar. Ama gizli görüşmeler, kamuoyuna yansımaz. Yansıdığı anda devlet onu tanımaz. 'Görevimiz Tehlike' dizisi vardı. Orada filmin aktörüne "Şu CD'yi dinleyeceksin. 5 saniye içinde kendi kendisini imha edecek. Yakalanırsan ne sen bizi ne ben sizi tanıyorum. Ona göre çalışın" deniyordu. Devletin elbetteki gizli operasyonları olabilir. Ama bunu toplumun önünde yapamazsınız. O zaman saygınlığınızı yitirirsiniz" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Çözüm sürecinin TBMM'de çözüleceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Konumuz aslında kolay bir konu değil. Türkiye'nin 30, 35 yıldır çözemediği bir sorunu tartışıyoruz aslında. Pek çok insanımız hayatını kaybetti. Bu sorun güvenlik yöntemleri ile çözülmez. 30 yıllık deneyim bize bunu gösterdi. Bu sorunun çözümü ancak siyasi birliktelikten geçer. Gelin bu sorunun çözümü için elimizi taşın altına koyup bu sorunu çözelim. Bu sorun kapalı kapılar ardında değil TBMM'de çözülür. Bir uzlaşma komisyonu kuralım. Bir de parlamento dışında akil adamlar heyeti olsun. Bunlar eş zamanlı çalışsın. Neden akil adamlar? Bir sorunu meşru zeminde çözmek zorundasınız. Çünkü sorun bir parti sorunu olmaktan çıktı. Türkiye bu sorunu kendi özgür iradesi ile çözmezse, sorun uluslararası boyut alabilir, çözümü daha zor olur demiştik. Bugün geldiğimiz nokta budur. Size anlattıklarımı yazılı olarak dönemin başbakanına ilettim. Gelin beraber oturup bu sorunu çözelim. Eğer bu sorun hala çözülmemişse, sorumlusu siyasi partilerdir" açıklamasında bulundu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ İLE ÇÖZEMEZSİNİZ


Çözüm sürecinde parlamentonun sorunu çözmediğini askere havale ettiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Parlamento, sorunu çözmüyor. Askere havale ediyor. Buyurun siz çözün diyor. Onlarda kendi yöntemleri ile bunu çözmek istiyorlar. Onların görevleri ayrı. Güvenlik önlemleri ile bu sorunu çözemezsiniz. Şehitler geliyordu. Bu sorun bu şekilde çözülmez dedik. Dört temel noktada dönemin başbakanın dikkatini çektim. Dürüstlük, samimiyet, gizli, kişisel bir ajandanız olmayacak. İzah edemeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Dördüncüsü, ana muhalefet ve muhalefet partilerine bilgi vereceksin. Şimdi biz bilinmeyen bir süreci tartışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ULUDERE TALİMATI

Uludere dosyasının kapatılmasını eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu sorunu çözmek istiyorsanız Uludere'de öldürülen çocuklarımızın faillerini bulup çıkarmak zorundasınız. Onlar bizim çocuklarımız. Talimat verildi hükümet tarafından gidin bombalayın dedi. Bombalandı ve öldürüldü. Fail yok. Kim hesabını verecek? Kapattılar dosyayı" dedi.