İzmir'de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi tutuklamalarına tepki gösterdi. İzmir'deki programının öğleden sonraki kısmını iptal edip Ankara'ya gitme kararı alan Kılıçdaroğlu, 9 gazetecinin tutuklanmasının kabul edilecek bir eylem olmadığını söyledi.

Yargı bağımsızlığıymış, yargıya müdahale edemiyorlarmış gibi gerekçelerin arkasına kimsenin sığınmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, yargının siyasi otoriteden talimat alarak karar verdiğini söyledi.

Daha önce denetimi yapılmış ve görüşün çıkmış olduğu olayın yeniden kaşındığını söyleyen Kılıçdaroğlu, 9 kişiyi hapse atmanın kabul edilebilecek bir uygulama olmadığını söyledi.

Türkiye'nin itibarının zedelendiğini belirten Kılıçdaroğlu, milletvekilinin, gazetecinin, öğretmenin, üniversite hocasının hapse atıldığını belirterek 'ne olacak bu ülkenin hali?' diye sordu.

Başbakan Binali Yıldırım'a da çağrı yapan Kılıçdaroğlu: "Sayın Binali Yıldırım'a çok açık ve net çağrı yapıyorum. Demokrasiye sahip çıkınız, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkınız, medya özgürlüğüne sahip çıkınız! Cumhuriyet gazetesi ne yaptı? Bir yerlere bomba mı yerleştirdi? Yöneticileri FETÖ'yle işbirliği mi yaptılar? Yıllarını bu alanda mücadeleyle geçiren gazetecileri, yazarları hapsi atmak ne zamandan beri yargı bağısızlığının arkasına sığınılarak anlatılmaya çalışılıyor? Yargının ayak bağı olarak telaffuz edildiği yerde yargı bağımsızlığı yoktur. Medyası özgür olmayan toplumun kendisinin özgür olması mümkünü değildir. Son derece rahatsızız. Görüşü ne olursa olsun bütün gazetecilerin özgür olması lazım. Herkes düşüncesini özgürce ortaya koymalıdır. Böyle olmazsa demokrasi olmaz. 'Benim dediğim gibi yazacaksın, benim dediğim gibi düşüneceksin, benim dediğim gibi konuşacaksın, davranacaksın' böyle anlayış demokrasilerde yoktur, o diktalarda vardır. O yüzden darbeden sonra dedim ki 'Ne darbe ne dikta tam demokrasiyi istiyoruz biz.' Darbeyi de istemiyoruz, diktayı da istemiyoruz. Diktatörü de istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde barış içinde kardeşçe bir arada yaşamak istiyoruz. Çekin elinizi vatandaşın, gazetecilerin, öğretmenlerin, sanatçıların yakasından çekin! Bu ülkenin huzura ihtiyacı var arkadaşlar" şeklinde konuştu.