CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Süleyman Şah’ın Türkiye Cumhuriyeti toprağı olduğunu ve uluslararası anlaşmalar bulunduğunu söyledi. 77 milyon vatandaşa açık ve net çağrı yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, “Kendi ülkesinin toprağını yabancılara teslim eden teslim ederken de kaçan bir iktidara ne denir, oturun düşününün. Yine soruyorum 77 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Uluslararası sözleşmelerle Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak bilinen bir yerden askerinizi çekerseniz, türbeyi bombalarsanız, naaşları getirirseniz buna ne denir? Neyin karşılığında siz Türkiye Cumhuriyeti topraklarını terk ettiniz. Neyin karşılığında kaçtınız siz. Ben bunu sormak zorundayım. Bu ülkede namuslu her vatandaşın bu soruyu sormasını istiyorum.” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşması öncesi Teğmen Mehmet Ali Çelebi ve Elazığ’dan Feyzi Septioğlu’na rozet taktı.

'HARAM MEDYASINI MAHKEMEYE VERDİK'

Geçen hafta kendilerinin alışık olduğu bir saldırı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Bana ve bazı CHP milletvekillerine yönelik ahlaksızca saldırılar yapıldı. Saldırıyı yapan haram medyasıydı. Hepsini mahkemeye verdik. Hepsini mahkemeye verdim. Şimdi merak ediyorum mahkemede neler söyleyecekler diye. Tabi bunlar için tazminat ödemek hiçbir şey değil. Paraları bol. Yeşil dolarları bol. İftira at parayı ver. Ne olacak. Bu saldırılar CHP’nin iktidara yürüdüğünü gösteriyor. Korkuyorlar. İstediğiniz kadar korkun. İstediğiniz kadar baskı kurun, istediğiniz kadar iftira atın. İktidar olacağız ve bunun hesabını soracağız.” diye konuştu.

'TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BU HALE DÜŞÜRÜLMESİ BENİ RAHATSIZ EDİYOR'

Geçen Pazar günü Süleyman Şah türbesi dolayısıyla bir operasyon yapıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Türbeye girildi, askerler geri çekildi. Geri çekilirken bir de şehit verdik, tek kurşun atılmadı, ama bir de şehit verdik. Şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Silah arkadaşlarına, ailesine, ordumuza da başsağlığı diliyoruz. Oraya gidildi. Süleyman Şah ve iki askerin naaşları alındı. Kobani kantonundan geçildi. Getirildi, Türkiye’ye ye yakın bir yerde yeniden bir türbe inşa edildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez böyle bir olayla karşılaşıyoruz ilk kez. Ve Türkiye aciz bir ülke görünümünü sergilemiştir. Elindeki bütün kozları kaybetmiştir. Sadece Ortadoğu'nun değil bütün dünyanın şamar oğlanı konumuna getirilmiştir. Benim vicdanım sızlıyor. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin bu hale düşürülmesi beni rahatsız ediyor. Sokaktaki vatandaşı da rahatsız ediyor. Nasıl oluyor da Türkiye bu hale düşüyor?”

'NEYİN KARŞILIĞINDA KAÇTINIZ SİZ'

Süleyman Şah’ın bizim vatan toprağımız olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “1921’de anlaşma yapmışız. Orası Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir diye uluslararası sözleşmemiz var. Sonra Lozan anlaşması ile bunu perçinlemişiz. Nasıl oluyor da biz orayı terk ediyoruz. Hangi gerekçe ile biz orayı terk ediyoruz. 3 naaşı hangi gerekçe ile oradan taşıyoruz. Biz ne yapmışız bu güne kadar. Bugüne kadar ne yapmışız. Süleyman Şahı güvence altına almış mıyız? Almışız. Lozan anlaşmasıyla da almışız. Türkiye Cumhuriyeti toprağı mı? Evet Türkiye Cumhuriyeti toprağı. Uluslararası anlaşma var mı? Evet var. Neden terk ediyoruz? Buradan 77 milyon yurttaşıma açık ve net çağrı yapıyorum. Kendi ülkesinin toprağını yabancılara teslim eden, teslim ederken de kaçan bir iktidara ne denir? Oturun düşününün. Yine soruyorum 77 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Uluslararası sözleşmelerle Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak bilinen bir yerden askerinizi çekerseniz, türbeyi bombalarsanız, naaşları getirirseniz buna ne denir? Neyin karşılığında siz Türkiye Cumhuriyeti topraklarını terk ettiniz? Neyin karşılığında kaçtınız siz? Ben bunu sormak zorundayım. Bu ülkede namuslu her vatandaşın bu soruyu sormasını istiyorum.” açıklamasında bulundu.

“Hatay, Boğazlar, Kıbrıs, Süleyman Şah kim yaptı bunları. CHP yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi yaptı.” diyen Kılıçdaroğlu, “77 milyon yurttaşına tekrar soruyorum. Biz bunları yaptık. Bir karış toprağımızdan ödün vermedik. Bir karış toprağımızı terk etmedim. Kaçmadık. Göğsümüzü açtık, mücadelemizi yaptık, bu ülkenin onuru için. Sen ne yaptın. Süleyman Şah’tan kaçtın. Kaçarken nal topladın sen. Senin Türkiye Cumhiriyeti Hükümeti olduğun tartışmalıdır bu saatten sonra. Kimse kusura bakmasın. Hem kaçıyorlar hem de zafer diyorlar. Şaşırdığım da o zaten. Kaçmak ne zamandır zafer oldu. Askerlerimiz orada. Süleyman Şah orada. 2 askeri orada. Türbeyi yapmışsın 10 dönümlük bir arazi üzerine. Orayı terk ediyorsun. Kaçıyorsun, geliyorsun, bunu da millete zafer diye kakalıyorsun. Kendi toprağını satan adama ne denirse ben de onu söylüyorum.” şeklinde konuştu.

Umutsuzluğa kapılma lüksleri olmadığını, 77 milyon yurttaşa seslenerek CHP iktidarında, Başbakanlığı döneminde vatandaşın yüzünün yere eğilmeyeceğini anlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu ülkenin onuru ile oynadılar. Bu ülkenin gururu ile oynadılar. Bunlara dersini vermek her vatandaşın boynunun borcu, temel görevidir. Sözüm söz. Söyledim. Bizim iktidarımızda kesinlikle Ortadoğu'da kan akmayacak. Ortadoğu’ya huzur ve barış gelecek. Suriye, Irak’ı da biz inşa edeceğiz. Yeniden. Barış köprülerini biz kuracağız yeniden. Kardeşliği tesis edeceğiz biz yeniden. Mısır’la kavga etmeyeceğiz. Yeniden dost olacağız. Libya’ya bakın hiçbir Türk istemiyorlar. Tamamen terk edin diyorlar. Bunlar ne yapmışlardı. Acaba birşeyler kapabilir miyiz diye bavula parayı doldurdular apar topar Libya’ya gittiler. Sen önyargılı davranırsan, Kaddafi'yi arkadan hançerlersin senin gibi insanlara Libyalılar da adam yerine koymaz ve değer vermezler.”

'11 MİLYON EMEKLİYE RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMINDA İKRAMİYE'

Emeklilere CHP iktidarında Ramazan ve Kurban Bayramında birer maaş ikramiye vereceklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bundan rahatsız oldular. Vay efendim ne demek emekliye ikramiye vermek, para yok pul yok. Ne demek para yok pul yok. Emekliye gelince para yok. Bakınız. Bir yolsuzluk dolayısıyla savcılık bir soruşturma başlattı. 28 ihalede sadece 28 ihale de uğranılan toplam zarar 100 milyar dolar. 100 milyar dolar 28 ihale. 100 milyar dolar ne demek biliyor musunuz? emekliye 10 yıl boyunca bayram ikramiyesi vermek demek. 10 yıl. Buradan 11 milyon emekliye sesleniyorum. Onların eşlerine ve çocuklarına sesleniyorum. Ne derlerse desinler CHP iktidarında benim başbakanlığımda sen Ramazan ve Kurban Bayramında birer maaş ikramiye alacaksın, helali hoş olsun diyorum sana.”