CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gazeteye röportaj verdi. Koalisyonla ilgili gelişmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, eğer AKP ile koalisyon yaparlarsa asla iktidarın koltuk değneği olmayacaklarını söyledi. AKP ve CHP koalisyonunun olacağına pek ihtimal vermediğini belirten Kılıçdaroğlu, yüzde 60'lık kısmın da Bahçeli'nin tavrından dolayı koalisyon kurma şansını olmadığını söyledi. Yolsuzluk soruşturmaları MİT TIR'ları gibi konuların da Meclis'e geleceğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak bunun hemen gelmeyeceğini, intikam alıyormuş gibi bir havaya girmek istemediklerini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet ve Vatan gazetelerine konuştu. Gündeme dair sorulara cevap veren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

- Kamuoyuna son günlerde yayılan hava, ‘Bu iş artık bir Ak Parti CHP koalisyonuna doğru gidiyor’ şeklinde. Sizce de böyle bir hava var mı ve bu iklim size ne ifade ediyor?
 Böyle bir hava var ama umarım hayal kırıklığı yaşanmaz. Çünkü ben hâlâ bir AKP - CHP koalisyonunun olacağına pek ihtimal vermiyorum.

- Yüzde 60’lık bloğun koalisyon kurması ihtimali azaldı mı?

O ihtimal bizden çok Sayın Bahçeli’ye ait bir ihtimal. Sayın Bahçeli eğer “yüzde 100 olmaz” diyorsa zaten söyleyecek fazla bir şeyimiz yok. Yüzde 60’lık bloğun bir hükümet kurma şansı büyük ölçüde yok. Görünen tablo bu.

- 17-25 Aralık ve MİT tırları da gelecek mi Meclis’e?
Onlar da gelir ama hemen gelmez. Sanki böyle Erdoğan’dan intikam alıyormuş gibi bir havayı da vermek istemiyoruz. Bu normal akışı içinde parlamentoya gelmeli ve gerçekten hukuk kuralları içinde gelmeli. Yeni deliller, suç unsurları çıkmalı ki sağlıklı bir şekilde, önyargısız oturulup görüşülebilsin, tartışılabilsin. Öbür türlü vatandaşın aklında şu olmasın; “bunlar geldiler, intikam hırsıyla hareket ediyorlar, bir rövanş gibi...” Toplumda böyle bir beklenti de var ama bu CHP’ye yakışmaz. “Meclis çoğunluğumuz var, intikam hırsıyla gidelim, üstüne yürüyelim. Biz bunu hallederiz” demek Kenan Evren’in yargılanmasına benziyor.

- Yani AKP ile CHP arasında bir koalisyon oluşursa bu, bu tür yolsuzlukların ya da başka hukuksuzlukların soruşturulmasına engel değildir...
Onu baştan söyledik. Yoksa kendimizi inkar ederiz.

- AKP ya da başka biriyle koalisyonda ‘olmazsa olmaz’ dediğiniz koşulunuz nedir?
Şundan herkesin emin olmasını isterim, DYP-SHP koalisyonundaki gibi, iktidarın yedek lastiği ya da koltuk değneği bir CHP’yi asla ve asla kabul etmeyiz.

- Asgari ücret ve emekliye iki ikramiyede ısrarcı olacak mısınız?
Tabii ki... Asgari ücretin 1500 TL olması, emekliye iki maaş ikramiye ve taşeron işçiliğin kaldırılması...

- Erdoğan Baykal görüşmesinin içeriği sizin limitlerinizin biraz ötesine mi geçmiş?
Öyle anlaşılıyor evet. Ama herhangi bir sıkıntımız yok. Deniz Bey, şu milletvekili pazarlığı konusunda medyada yer alan haberlere üzülmüş sadece. Deniz Bey’i tanıyanlar, böyle bir pazarlığın içinde olmayacağını, böyle bir konuyu konuşturmayacağını da çok iyi bilirler.

- Deniz Baykal biraz daha fazlasına da soyunuyor ya da şahsi kariyeri itibariyle bunu hedefliyor gibi bir görüntü veriyor.

Tarafsızlığı, demokratik anlayışı ve tavrıyla, bilgisi, birikimi, deneyimiyle, Parlamento’ya itibar kazandırır. Parlamento’nun, yürütme organının arka bahçesi olmasına izin vermez. Gücü yettiği kadar… Ama 12 Eylül darbe yasaları değişmeden, bu arka bahçelik durumu sürer.

- Baykal’ın diğer partilerden oy alabileceğini düşünüyor musunuz?

Alabilir.