CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, Halkbank'ın özelleştirilmesi amacıyla yeniden harekete geçildiğini söyledi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 'Danışman Firma' ihalesine çıktığını söyleyen Susam, KOBİ bankası olan Halbank'ın özelleştirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Halkbank'ın karlı bir banka olduğunu hatırlatan Susam, "Türkiye'de KOBİ'lere ve özellikle esnaf ve sanatkara kredi sağlamak gibi çok önemli bir görevi yerine getiren bankamızdır. Esnaf kredi kefalet kooperatiflerine dağıtılan plasmanın da katkısıyla esnaf ve sanatkar kesiminin en fazla kredi aldığı banka konumundadır. 2001 yılında bankacılık sektörünü düzenleyen yasalardan sonra önemli bir karlılık elde etmeye başlamıştır. Halkbank'ın net karı geçen yıl 2 milyon, bu yıl ise 1,25 milyon lira olarak açıklanmıştır. Bu koşullarda, böyle kritik bir noktada duran karlı bir kurumu satmak istemenin amacı nedir" diye sordu.

Yanlışlığı krizde gördük
Kamu bankalarını özelleştirmenin ne kadar yanlış bir karar olduğu, krizin derinleştiği dönemde net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Susam, "Bu dönemde diğer bankalar piyasayı riskli görerek kredi vermezken; kamu bankaları kredi musluklarını açtı ve faizleri aşağı çekilerek para pompaladı. Krizi görece az hasarla atlatmış olmada bunun payı büyüktür. Kamu bankalarını elden çıkartmak, kriz dönemlerinde özel sektörü destekleyici, bankacılık sektörünü düzenleyici önemli bir mekanizmayı da terk etmek anlamına gelmektedir. Başta kaliteli ve ucuz finansmana ulaşmakta güçlük çeken KOBİ'ler olmak üzere bütün özel sektör bu özelleştirmeden büyük zarar görecektir" dedi.

KOBİ finansmanının çeşitlenmesi gerekiyor

Başta esnaf ve sanatkarlar olmak üzere bütün KOBİ'lerin finansmana ulaşmasında sorunlar bulunduğunun altını çizen Susam, "Bu sorunları aşmak için kredi kaynaklarını çeşitlendirmeye, kooperatif bankacılığı gibi Türkiye'de bulunmayan enstrümanları devreye almaya ihtiyaç varken; mevcut kurumlar da yapıdan uzaklaştırılmak istenmektedir. Avrupa'nın içinde bulunduğu kriz ortamında Halkbank kadar büyük bir bankayı almak isteyecek bir kurum bulmak zordur. Belki uzakdoğu ya da Basra Körfezi bölgesinden talipler çıkabilecektir. Özelleştirme kararından hızla geri dönülmesine ihtiyaç bulunmaktadır" diye konuştu

Halkbank özelleşmesin, güçlensin

1929 yılında bütün dünyayı etkileyen 'Büyük Ekonomik Buhran'dan bu yana tüm dünyada kamu bankalarının ekonomiyi düzenleme işlevi gördüğünü de hatırlatan CHP'li vekil, "Kamu bankalarıyla ilgili aksaklıklar varsa, bunları gidermek için gerekli bütün tedbirleri alalım. Ancak kamu bankacılığını sistemden çıkartmak, para piyasalarını uluslar arası özel bankacılığın kar iştahına terk etmek olacaktır. KOBİ'lerin zaten düşük olan kredi kapasitesini daha da aşağı çekecektir. Halkbank'ın özelleştirilmesinden derhal vazgeçilmesine, tam aksine asli görevi olan KOBİ finansmanında daha etkin hale getirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır" dedi.