Hayırlı olsun temennilerinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gidenlerin de gelenlerin de çok değerli insanlar olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise “Dünyada ekonomi haritaları yeniden çiziliyor. Bu yeni dönemde bu önemli görev, bütün hükümetle birlikte önemli sorumluluklar yüklüyor.” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun yeni kabineyi açıklamasının ardından Cuma namazı için Kocatepe Camii’ne gelen bakanlar ilk değerlendirmede bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Hayırlı olsun, Allah hayırlara vesile kılsın.” cevabını verdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yeni kabinede yer almamasının hatırlatılması üzerine Eker, çözüm sürecinin devam edeceğini vurguladı. Eker, “Sayın Başbakanımız Davutoğlu, zaten üzerinde kararlılıkla durdu. Devlet projesi, hükümet projesi, dolayısıyla devam edecek. Sayın Atalay, çok büyük katkılar sağladı. Gidenler de gelenler de çok değerli insanlar.” dedi. Bakan Eker, ayrıca eski müsteşarının vefat ettiğini, üzüntülü olduğunu ve cenaze için camiye geldiğini hatırlattı.

ZEYBEKÇİ: DÜNYADA EKONOMİ HARİTALARI YENİDEN ÇİZİLİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de yeni kabinenin hayırlı olmasını diledi. Zeybekçi, “Allah utandırmasın, mahcup ve pişman etmesin. Allah, önümüzdeki dönemde 2015 seçimlerine kadar milletin bize emaneti olan bu görevi icra etmeyi nasip etsin inşallah. Dünyada ekonomi haritaları yeniden çiziliyor. Bu yeni dönemde bu önemli görev, bütün hükümetle birlikte önemli sorumluluklar yüklüyor.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Kabinede sürpriz isim var mı?” yönündeki soruya Zeybekçi: “O konuda yorum yapmak bize düşmez. Giden başbakan yardımcılarımız ve bakanlarımızın çok başarılı olduğuna inanıyorum. Gelenlerin de en az onlar kadar başarılı olacağına inanıyorum. Nasıl ki, gün gelip de biz de görevi bıraktığımız zaman bizden sonra da gelen görevi hakkıyla yerine getirecektir.” dedi.

Yeni dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizmiş olduğu yeni Türkiye ekonomisinde edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye doğru ilerleyeceklerini belirten Zeybekçi, bu coğrafyanın vermiş olduğu imkânları, kültür coğrafyasının vermiş olduğu imkânlarını da kullanacaklarını aktardı. Yeni dönemde ekonominin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Zeybekçi şöyle devam etti: “Ekonominizin ne kadar bağımsızsa ülke olarak o kadar bağımsız olabiliyorsunuz. Ekonomide ne kadar geleceğe, bir yerlere bağlı olarak değil, nasıl özgürseniz; ülkenizde o kadar özgür hale geliyor. Türkiye’nin kalkınmasında önümüzdeki dönemde öz değerlerimize ve kendi imkânlarımıza ve büyüme modeline ağırlık veren, ekonomiyi baskı altına alarak değil, ekonomiyi daha çok üreterek daha çok arzı yaratarak, daha çok istihdam, daha çok yatırım, daha çok büyümeyle inşallah önümüzdeki dönemde Türkiye 2023 hedeflerine ulaşması adına önemli adımlar atacak.” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK DAVALAR FANİ İNSANLAR ÜZERİNE İNŞA EDİLEMEZ”

Beşir Atalay’ın kabinede yer almamasını da değerlendiren Zeybekçi, “Genel anlamıyla bu konularda yorum yapmak, haddimizi aşmak olur. Ama hiç kimseye kaim değildir. Yine Cumhurbaşkanımızın sözleriyle ben size sözlerimi söyleyeyim. Büyük davalar fani insanlar üzerine inşa edilmez. Bu davalar büyük davalardır. Yani Türkiye’nin gelecekle ilgili tüm projeleri ve davaları kutlu davalardır. Onun için insanlar üzerine değil bu davalar kalıcıdır. Bu davaların geleceğiyle ilgili, her gelen bu davanın içinde yer alanlar; her biri hakkını verecektir.” şeklinde konuştu.


’KABİNE DIŞI’ ELEŞTİRİLERİNİ YADIRGADIM”

Basın mensuplarının ‘Dışarıdan atama’ konusunda bazı itirazların olacağına yönelik sorusu üzerine Kurtulmuş, “Kusura bakmayın, bu tür şeyler kulislerde olur. Her kabine açıklanmasından önce hem isimler üzerinde hem de bir takım bu şekilde kulisler olur. Bize yansıyan bir tepki ya da hoşnutsuzluk söz konusu değildir. Nihayetinde hepimiz aynı kadronun insanlarıyız. Dışarıdan lafını da yadırgadım. Numan Kurtulmuş dışarından bir isim değildir. Burada milletin yaklaşık yüzde 50’sinin oyunu alan bir parti vardır. O görev olur, bu görev olur. Ne benim içi bu bir şey ifade eder ne de arkadaşlarım için. Mühim olan aynı doğrultuda yeni Türkiye’ye omuz vermektir. Makamların hiçbir önemi yoktur.” açıklamalarında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da cami girişinde basın mensuplarının yeni kabine değerlendirmelerine 'Hayırlı olsun' diyerek karşılık verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, "Fevkalede iyi bir kadro. Ülkemize hayırlı olsun." açıklamalarında bulundu.

“DIŞ POLİTİKA İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci görevinden Dışişleri Bakanlığı’na atanan Mevlüt Çavuşoğlu, önemli ve şerefli bir göreve gelmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Bugüne kadar nasıl tüm görevlerimizde ülkemiz için elimizden geleni yaptıysak, gece gündüz çalışarak hem bize güvenenleri mahcup etmeyeceğiz hem de dış politika için çalışacağız.” dedi.

Ahmet Davutoğlu ile halef selef olduklarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Bizim 300 yıla yakın ata dostluğumuz var. Kaderde bu da kısmetmiş . Halef - selef oluyoruz. Bu da bizim için bir onurdur. Volkan Bozkır da benim New York’tan tanıdığım ve ağabey dediğim büyüğümüz. Avrupa ile ilişkileri en iyi bilen ve bu sürece inanan bir arkadaşımız. Hem sevdiğimiz hem de işin ehli bir arkadaşımıza görevi devretmek oldukça memnuniyet verici.” ifadelerini kullandı.

“DAHA İYİ HİZMETLER SUNACAĞIZ”

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise yeni kabine ile yenilenerek yollarına devam edeceklerini söyledi. Yıldız şöyle devam etti: “Şu ana kadar 12 yıldır yapmış olduğumuz hizmetler artarak devam edecektir. Önemli olan halkımızın refah seviyesini yükseltmektir. Hepimiz yenileneceğiz. Her birimize bu manada yeni hizmet alanları oluşacak. Önemli olan ak yüzle gelip ak yüzle beraber bu görevlerden ayrılmak. Bunlar şerefli ve onurlu görevlerdir. Cumhurbaşkanımızın halkımızın oylarıyla seçildiği seçim süresince 14 parti birleşerek bir sinerji oluşturmaya çalıştılar. Sonuç ortada. Bir partinin bölünmeye çalışılmasından yararlanmaya çalışarak böyle bir çalışma içerisindeler. Bir işin nasıl olmayacağını değil nasıl olacağını tarif etsin muhalefet. Biz bir önceki hizmetlerden daha iyi hizmetler sunarak Türkiye’nin gelişmesini hep beraber sağlayacağız.”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın kabine dışı kalması konusunda değerlendirmelerde bulunan Yıldız, “Bu konuda Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın bir arada olarak verdikleri karardır. Bütün kararlar hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.