CHP'nin, Meclis'i terör gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırması nedeni ile TBMM Genel Kurulu'nun 8. birleşimi saat 15.00'te elektronik yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şafak Pavey yönetiyor. İlk kez başkanlık yapan Pavey'i CHP'liler alkışladı.

Elektronik oylamada, yeni milletvekilleri ilk kez bu sistemi kullandı. Vekiller elektronik sistemi kullanırken zorlandıkları için bazı milletvekilleri oy pusulalarını tercih etti.

PAVEY: BU VATAN HIRSLARIMIZDAN ÇOK DAHA DEĞERLİ

Şafak Pavey oturumu açış konuşmasından şunları söyledi:
Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızla bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor.  Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum. Değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor gündeme geçiyorum.

Pavey'in konuşmasının ardından Meclis toplantı çağrısına ilişkin önerge okundu.

BÜLENT ARINÇ AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm sürecinin Türkiye'nin son şansı olduğunu belirterek ayağı yere basan, örgüte silah bıraktıracak tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

CHP'nin, Meclisi terör gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırması sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 8. birleşimi saat 15.00'te elektronik yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şafak Pavey yönetiyor. Bir açılış konuşması yapan Pavey, "Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızla bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor. Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum." dedi.

Daha sonra CHP'nin toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi görüşülmeye başlandı. Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör olayları sebebiyle ülkede bir üzüntünün hasıl olduğuna dikkat çekti. Yaşanan terör olaylarından dolayı insanların tepkili olduğunu dile getiren Arınç, Meclis'in daha önce konuya ilişkin yaptığı bazı çalışmaları hatırlattı.

Terör operasyonları hakkında bilgi veren Arınç, "Bugün saat 11.00 itibariyle gözaltına alınan sayısı bin 61 kişi. Serbest bırakılanların sayısı 156, tutuklananların sayısı 172. 545 kişi savcılığa sevk edilirken; 461 kişi de mahkemeye sevk edildi. PKK ile ilgili olarak şunları söylemem gerekebilir. Toplumsal gelişmenin önündeki terör meselesini ülke gündeminden çıkarmak için kararlı bir tutum sergiledik. Çözüm sürecinin nihai hedefi terörün sona erdirilmesi. Çözüm Sürecinin kamuoyuna doğru anlatılması için akil insanlar heyeti oluşturuldu. Demokratikleşme paketi amacıyla temel hak ve özgürlükler alanında yasal düzenlemeler hayata geçirildi. Çözüm sürecindeki adımlarımıza karşı örgütün sürece uygun hareket etmediği görülmektedir. 2013 Mayıs ayında silahlı unsurların ülke dışına çıkarılması söylenmişti. Silahla bırakılacak siyaset ve fikirler konuşulacak denildi. Örgüt şiddet içerikli eylemlerini devam ettirdi. 202 işyeri kundaklandı, 10 vatandaş öldü; 32 güvenlik görevlisi şehit edildi. PKK-KCK-HDP'nin süresiz eylem çağrısıyla 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6-8 Ekim olayları kırılma noktası olmuştur. Sadece 7 Haziran'dan bugüne 53 silahlı-bombalı saldırı düzenlendi. Çözüm sürecini başlatan irade hükümettir." şeklinde konuştu.

Çözüm sürecine yönelik şimdiye kadar bazı eleştiriler yapıldığını hatırlatan Arınç, bunların haklılığın ortaya çıktığını ifade etti. Çözüm sürecinin adının değişebileceğini ama çözüm sürecinin Türkiye'nin son şansı olduğunu, böyle bir sürece ihtiyaç olduğunu dile getiren Arınç, ayağı yere basan, örgüte silahı ve terörü bıraktıracak tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

İKİ DAKİKA POLEMİĞİ

Konuşma süresi biten Bülent Arınç, "Sayın Başkan ek süre verecek misiniz, diğer konuşmacılara da verilmek üzere diye?" dedi. Başkanvekili Şafak Pavey ise "Bugün olağanüstü toplandık. Konuşmanızı bitirmek üzere 2 dakika veriyorum. Diğer konuşmacılara verilecektir." karşılığını verdi. Bunun üzerine Arınç, "Madem olağanüstü toplandık çok hasis (Cimri) davrandınız. 2 dakika." ifadelerini kullandı.