Milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının doğrudan savcılara gönderilmesini sağlayacak Anayasa değişikliği, Meclis Genel Kurulu’ndaki ilk oylamasında 348 kabul oyu aldı. İlk oylama, teklifin referanduma sunulma imkanı sağlayacak 330 sınırını aşarken, referandumsuz kabul edilmesi için gerekli 367 oy konusunda umut vermedi.

Cuma günü yapılacak ikinci tur oylama, kesin sonucu verecek. Oylama sonuçları, pakete evet diyeceğini açıklayan CHP’den destek gelmediğini, AK Parti-MHP bloğunda da en az 7 fire olduğunu ortaya koydu.

Birinci maddede kabul oyları 350’ye, ikinci maddede ise 357’ye çıktı.

REFERANDUM ARALIĞINDA

Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin ilk kritik oylamaya, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve oturumu yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın dışında 548 milletvekilinden 536’sı katıldı. 348 milletvekili kabul oyu verirken, 155 milletvekili ret, 25 milletvekili boş, 8 milletvekili çekimser oy kullandı. Gizli oylamanın sonucuna göre 59 sandalyeli HDP grubu blok halinde “hayır” oyu verdi. Ret, çekimser ve boşlarla birlikte teklif karşıtı kanadın sayısı 188’e ulaştı. Retçiler arasında çoğunlukla CHP’lilerin olduğu tahmin ediliyor.

BLOKTA ÇATLAK

Teklife destek veren AK Parti ve MHP bloğu hesaba katıldığında bile 7 eksik olduğu görüldü. 315 sandalyeli AK Parti ve 40 sandalyeli MHP’nin 355 olan oylarına ulaşılamadı. Destek oyu, 348’de kaldı. CHP’liler ise, en az 20 milletvekillerinin kabul oyu verdiğini iddia ediyorlar. Bu iddiaya göre paketi destekleyen AK Parti-MHP kanadında 20’den fazla fire yaşandı.


1. MADDE 350, 2. MADDE 357

Birinci maddenin oylamasına ise 531 milletvekili katıldı. İlk oylamaya yetişemeyen bir AK Partilinin de katılımıyla kabul oyları 350’ye çıkarken, 148 ret, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Böylece AK Parti ve MHP’deki asgari fire sayısı 5’e düştü. CHP’den sınırlı sayıda kabul oyu kullanılmış olabileceğini dikkate alan AK Parti yöneticileri, bu CHP’lilerin ikinci turda çekilmesi ve teklifin 330’un altına düşme riskine karşı önlem arayışına girdiler. İkinci maddenin oylamasına 529 milletvekili katıldı. Kabul oyları 357’ye çıkarken, 149 ret, 6 çekimser, 17 boş oy kullanıldı. Kabul sayısı AK Parti-MHP toplamı olan 355’i aştı.

Bu sonuçlar, paketin referanduma götürülmesine imkan verecek. İkinci turda diğer partilerden destek gelmezse referandum zorunlu olacak. Cuma günkü ikinci turda kabul oyları 330’un altında kalırsa teklif kabul edilmemiş sayılacak ve halk oyuna sunulamayacak. (Hürriyet)