Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak ve çok sayıda sendika üyesi tarafından karşılanan Etyemez, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 2,5 milyon memuru ilgilendiren 'Toplu Sözleşme Kanunu'nda son aşamaya gelindiği müjdesini verdi. Memur Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'in ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Şenocak, memurların, 15 Ocak'ta zamlı maaş alamamalarının sıkıntı oluşturduğunu belirterek, "Yasanın Referandum'dan bu yana geçen 16 aylık süreçte çıkmamış olması, çalışanları üzmüştür. Yaklaşık 2,5 milyon memur, yasayı ve zamlı maaşı bekliyor. Memur-Sen olarak bu sürece gerekli desteği verdik. Her zaman yapıcı ve sorunun çözümü noktasında harekete ettik. Hiçbir zaman süreci kilitlemeye, tıkamaya yönelik bir adım atmadık, atmamız da mümkün değildir. Çalışanların haklarını savunurken yapıcı olmak gerekir. Memur-Sen olarak dün olduğu gibi bugün de çalışanlarımızla Hükümet arasında köprğ olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Etyemez, memurların, 12 Eylül 2010 tarihindeki Referandum'da kabul edilen 'Memurlara da Toplu Sözleşme Hakkı Tanıyan' Anayasa değişikliğinin yasal düzenlemesinin gecikmesi nedeniyle 15 Ocak'ta zamlı maaş alamadıklarını hatırlatarak, "Memurlar, bu yıl ilk defa maaş zamlarını Toplu Sözleşme Masası'nda alacaklar. Ancak, Anaysa değişikliği sonrası, yasal düzenleme için ilgili meslek örgütleriyle yapılan görüşmelerde tam bir mutabakata varılamadı. Bu yüzden, Toplu Sözleşmeli maaş artışları 15 Ocak 2012 tarihine yetişmedi. Bu durumun tek sorumlusu Hükümet değildir. Hükümet, süreci hızlandırmak adına Referandum'un kabulünden hemen sonra yetkili konfederasyonlar ve sendikalarla görüşmeler başlamış ve yasal düzenleme için önerilerini talep etmiştir. Ancak, konfederasyonlar ve sendikalar, yasal düzenlemenin içeriği konusunda kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamış, ortak metin oluşturamamışlardır. Bunun üzerine Hükümetimiz, süreci sadece yetkili 3 konfederasyonla sürdürme kararı almıştır. Gelinen noktada, memurların toplu sözleşme için masaya oturmalarını sağlayacak olan 'Toplu Sözleşme Kanunu'nda sona yaklaşılmıştır. Toplu sözleşme sürecinde 46 maddelik kanunun, değiştirilmesi öngörülen 27 maddesinin üzerinden tek tek gidilmiş ve maddelerin pek çoğunda anlaşma sağlanmıştır. Bakanlık olarak önceliğimiz yasanın çıkmasıdır. Bu konu sürekli ve öncelikli gündemimizdir. Kanun çıkar çıkmaz, Hükümetle 3 memur konfederasyonu 2,5 milyon memurun tamamı için genel bir toplu sözleşme imzalayacak. Süreç biraz uzamış ve zamlı maaşlar 15 Ocak tarihine yetişmemiş olsa da, memurlarımızın bu yıl ilk defa maaş zamlarını toplu sözleşme masasında alacak olmaları son derece önemlidir. Toplu sözleşmeli maaş zamlarıyla bu gecikme en kısa zamanda telafi edilmiş olacaktır" dedi.

Memur maaş artışlarının 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacağına da dikkat çeken Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Memurlarımızın, zammın gecikmesi nedeniyle herhangi bir hak kaybı yaşamaları söz konusu değildir. Zamlı maaşlar, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacak ve Toplu Sözleşme Masası'nda anlaşmaya varılır varılmaz memurlarımıza ödenecektir" diye konuştu. Memurların Sendika ve Toplu Sözleşme Hakkına kavuşmalarının önemi de değinen Etyemez, "Bundan sonra memurlarımızın bütün talepleri, sorunları Toplu Sözleşme Masaları'nda sonuca ulaşacaktır. Bunun önemi büyüktür" dedi. Ziyarette, Memur-Sen'e bağlı sendika temsilcileri ve sendika üyeleri, Bakan Yardımcısı Etyemez'e iş kollarındaki sorunları aktarma fırsatı buldu. Görüşme sonrası, Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, ziyaretin anısına Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'e İzmir'in simgesi Saat Kulesi biblosu hediye etti.