MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, AK Parti'nin partisine ilettiği Anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin, "Bize sunulan teklifin temel kavramı cumhurbaşkanlığı. Dolayısıyla teklif bir başkanlık çerçevesiyle gelmedi. Cumhurbaşkanlığı kavramı üzerine bina edilmiş bir teklif taslağı var." dedi.

Parsak, AK Parti'nin MHP'ye sunduğu anayasa değişiklik teklifi taslağıyla ilgili olarak TBMM'de basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Metnin dün akşam kendilerine geldiğini ve partinin hukukçuları ile geç saatlere kadar çalıştıklarını anlatan Parsak, "Bize sunulan teklifin temel kavramı cumhurbaşkanlığı. Dolayısıyla teklif bir başkanlık çerçevesiyle gelmedi. Cumhurbaşkanlığı kavramı üzerine bina edilmiş bir teklif taslağı var." diye konuştu.

Teklifi etap etap değerlendireceklerini vurgulayan ve anayasa yapım süreçlerini "hassas süreçler" olarak değerlendiren Parsak, teklifte Türk milletinin menfaatlerini, Türkiye'nin bekasına yönelik olarak hassasiyetleri ve MHP'nin siyasetine hakim olan yaklaşımları da göz önünde tutarak Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye bir rapor sunacaklarını bildirdi. Parsak, Anayasanın ilk dört maddesindeki hassasiyetlerini koruduklarının altını çizdi.

"15 Temmuz itibarıyla kim ne derse desin bir paradigma değişikliği ile karşı karşıyayız." diyen Parsak, partisinin de bu süreçte bir inisiyatif almak zorunda olduğunu ifade etti.

Parsak, "Elbette bize gelen metni olduğu gibi benimseyeceğiz veya sadece onlar üzerinden eleştiriler getireceğiz gibi bir kayıt yok." dedi.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak CHP'nin de katkı vermesinin önemli olduğuna dikkati çeken Parsak, bu noktada "erken, lüzumsuz beklentiler ya da bugünden bağlayıcı durumlardan ziyade olması gerektiği gibi bir planlama yapmak istediklerini" kaydetti.

Uzlaşma arayışını sonuna kadar sürdürme amacında olduklarını anlatan Parsak, "Ama bu şu demek değilidir; uzlaşma anlayışıyla MHP hassasiyetlerinden vazgeçecek, şimdiye kadar söylediklerinden geri duracak. Bu böyle değil." diye konuştu.

Mehmet Parsak, "Çalışmamızı bitirip öncelikle Sayın Genel Başkanımıza arz edeceğiz. Partimizin yetkili ortamlarında da bu çalışmalar elbette değerlendirilecek. Sonrasında bir metin olarak muhatabına iletilebilir, liderler yeniden bir araya gelip bunları değerlendirebilir ya da doğrudan doğruya komisyona ilişkin isimler tespit edilir. Biz bildirmiş olduk bugün Genel Başkanımızın açıklamasıyla. Adalet ve Kalkınma Partisi de bildirir." görüşünü dile getirdi.

CHP'nin de masada olması gerektiğini dile getiren Parsak, Türk siyasetinin en köklü iki partisinden biri olarak, Mecliste nasıl bir tutum sergilerlerse meydanlara çıkmak zorunda kaldıklarında da aynı tutumu göstereceklerini anlattı.

İdam tartışmalarına da değinen Parsak, partisinin Mecliste olmadığı 2004 yılında idamın kaldırıldığını, bunun için anayasa değişikliği gerektiğini ve bu konunun ayrı bir şey olduğunu söyledi.