Mahkeme kararı ile kurultaya hazırlanan MHP'de dün flaş bir gelişme yaşandı. Tosya ve Gemerek mahkemelerinde alınan kararla kongre süreci durduruldu. Kararı MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan'dan tepki geldi. Oğan yaptığı açıklamada, hükümetin doğrudan bu işin içinde olduğunu söyledi. MHP tüzük kurultayının Adalet Bakanı'nın meselesi haline geldiğini söyleyen Oğan, MHP Genel Merkezinin gülünç duruma düştüğünü söyledi. Şimdi gözlerin Yargıtay kararında olduğun belirten Oğan, bir an önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın toplanıp karar vermesi gerektiğini söyledi.

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, MHP'de kurultay sürecinin Gemerek ve Tosya mahkemelerinin verdiği karar sonucu durdurulmasına ilişkin değerlendirmelerini çalışmalar için geldiği Antalya'da yaptı. Antalya Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Oğan, MHP Genel Merkezi'nin ülkücülerin kongre talebinin önüne geçmek için Tosya ve Gemerek mahkemelerinden karar çıkartarak süreci engelleyebileceklerini zannetmekte olduğunu söyledi. MHP'de kongre sürecinin Ankara 12'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararla başladığına dikkat çeken Oğan, "Buradan açıkça soruyorum; MHP Genel Merkezi, Ankara mahkemelerine müracaat etmiş midir, Ankara mahkemelerinden ret kararı almışlar mıdır? Bunu da açıklamaları lazım" diye konuştu.

Oğan, şöyle konuştu:

"Bir Çemişgezek mahkemesi kaldı müracaat etmedikleri. Çemişgezek mahkemesine de müracaat edip bir karar da oradan çıkarmaları lazım. MHP Genel Merkezi gülünç duruma düşüyor. Sırf bu kurultayı durdurmak için ülkücüleri böyle gülünç durumlara düşürmelerinin gereği yok. Çıksınlar mertçe, kurultaydan korkmasınlar. Ülkücüler ve ülkücü irade en doğru kararı verecektir. Bu arada, bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir karardan bahsediyoruz. O sebeple Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 18'inci Dairesi'ne şimdi önemli bir görev düşmüştür. Ayın 15'ini beklemeden, elbette mahkemenin işine karışmak gibi bir niyetimiz asla yoktur, ancak çağrıda bulunma hakkımızı kullanarak ifade ediyoruz ki; 'Bir an önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 18'inci Dairesi'nin toplanıp bu konuda net bir karar vermesi lazım."

Tosya ve Gemerek mahkemelerinden alınan bu kararın kurultay sürecini geçici bir süreliğine durdurduğunu belirten Oğan, kararın hukuksuz olduğunu iddia etti. MHP Genel Merkezi'nin ihtiyati tedbir kararı için Ankara mahkemelerine müracaat etmesi gerektiğini savunan Oğan, "Çemişgezek mahkemesinden, Tosya mahkemesinden, Gemerek mahkemesinden karar çıkarmak suretiyle böyle bir işlemi yapmalarının hukuken de hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.

ÇAĞRI HEYETİYLE DEĞERLENDİRME

Diğer adaylarla birlikte değerlendirme yapacaklarını ve bundan sonraki sürece ilişkin yol haritasını bu değerlendirmeler sonrası netleştireceklerini kaydeden Oğan, tedbir kararının MHP'de kurultayın asla toplanmayacağı anlamı taşımadığının da altını çizdi.

'ADALET BAKANI'NIN MESELESİ OLDU'

Sinan Oğan, söz konusu kararın Ankara mahkemeleri yerine Tosya ve Gemerek'ten alınmış olmasının da hükümetin MHP'deki kurultay sürecinin bizzat içinde olduğunun göstergesi olduğunu iddia etti. Oğan, şu iddialarda bulundu:

"Tosya'dan, başka bir yerden böyle kararlar almaları, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, günler öncesinde sözlü ifadeleriyle bu karara müdahil olduğunu açıkça göstermesi, şimdi meyvesini vermiş durumdadır. Hükümet doğrudan bu işin içindedir. MHP tüzük kurultayı, Adalet Bakanı'nın meselesi haline gelmiştir. Bu kararın nasıl bir ortamda alındığını da açık şekilde göstermektedir. Dolayısıyla da biz bir tüzük kurultayı yapmak istiyoruz. Allah aşkına MHP'nin tüzüğünün bir maddesini değiştirmek Adalet Bakanı'nı ne ilgilendirir. Biz o tüzük maddesini değiştirerek Türkiye'nin bu anlamda hukuk sürecini etkileyecek bir çalışma içinde değiliz. Bu bizim iç işimiz. O kadar iç işimiz ki; Seçim Kurulu, hakim dahi tayin etmiyor. Herhangi bir dernek tüzüğünün bir maddesini değiştirmek ne ifade ediyorsa, MHP'nin tüzüğünün bir maddesini değiştirmek de onu ifade ediyor. Tüzüğümüzün bir maddesini değiştirmekten Genel Merkezimiz niye korkuyor, tüzüğümüzün bir maddesini değiştirmekten AKP niye telaşlanıyor? Bekir Bozdağ Adalet Bakanı, niye böyle endişelere kapılıyor? Ve Tosya, Gemerek mahkemeleri niye bu işi bu kadar üzerlerine vazife addediyorlar?"

'KURULTAY ANCAK GECİKTİRİLEBİLİR'

Konu hakkında diğer adaylarla temas kurulup kurulmadığına ilişkin soruya ise Oğan, Ümit Özdağ ile telefonda bir görüşmesi olduğunu aktararak cevap verdi. MHP'de kurultay sürecinin çağrı heyeti, her adayı temsil eden hukukçular kurulu, adaylarla birlikte yürütüldüğünün altını çizen Oğan, "Biz daha birbirimize rakip olma aşamasına gelmedik. Elbette ki danışma halindeyiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Belki çalışmalarımız bir süreliğine, bilemiyorum çağrı heyeti ne karar alır, süreci yönetme yetkisi çağrı heyetinde, belki ara verebilir. Ama MHP kurultay sürecini asla ve kata durduramayacaklar. Ancak geciktirebilirler" diye konuştu.