Malatya Sürgü'de Ramazan davulcusu ile tartışan Alevi-Kürt Evli ailesine yönelik saldırı, New York Times gazetesinde habere konu oldu. ABD gazetesi, Evli ailesine saldıranların "Alevilere Ölüm" diye bağırdıklarına dikkat çektiği haberinde Suriye'deki savaş daha bulanık hale gelirken karışıklıkların Türkiye'ye "sızdığını" savundu.
New York Times, "15-20 milyon olarak tahmin edilen ve ülkenin en büyük azınlıklarından biri olan Türk Alevileri, Suriye lideri Beşar Esad'ın arkasında sıkı durumuyor gibi" spotunu kullandığı Antakya kaynaklı geniş haberini, Evli ailesinin başına gelenlere vurgu yaparak start verdi.
Evli ailesine saldıranların "Alevilere Ölüm", "Hepinizi Yakayacağız" diye bağırdıklarını, bazı kişilerin de ateş ettiğini kaydeden gazete, "Suriye'deki iç savaş, Alevi hakimiyetindeki hükümet kuvvetleri ile Sünni çoğunluk arasındaki kanlı bir mezhepsel çatışmaya dönüşürken sınırın öteki tarafında Türkiye'nin Alevi azınlığı ile Sünni çoğunluğu arasındaki gerginlikler artıyor" diye yazdı.

Alevilere boğaz kesme işareti

ABD gazetesi, Alevilerin Suriye'deki mezhepsel şiddetin Türkiye'ye sıçramasından korktuklarını belirtirken Suriyeli sığınmacıların barındığı kamplarda da "Alevi karşıtı duyguların" yoğunluğuna dikkat çekti, Ceylanpınar kampında kalan Mehmet Aziz adlı Suriyeli mültecinin Alevileri kastederek "Buraya gelirlerse öldürürüz" derken boğaz kesme işaretini yaptığını da kaydetti.
Haberde "Türk hükümeti, kamu alanına yavaşça ancak açıkça daha çok din, özellikle Sünni İslam'ı getirmeye çalışan, kökleri İslam'da olan bir partinin liderliğinde" sözlerine yer verildi.

Alevilerin, "Türkiye'nin Suriye'ye demokrasiyi getirmek amacıyla her ikisi Sünni olan, dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri Suudi Arabistan ve dini bir monarşi olan Katar ile takım oluşturmasınınçok rahatsız edici ve biraz da iki yüzlülük" olarak gördükleri de belirtildi.
Buna karşın NYT, az kişinin, Suriye'de yaşanan kıyametin yakında Türkiye'de patlak vermesini beklediğini belirtirken Türkiye'yi "sıkı kontrol edilen" ve genelde şiddetli mezhebi çatışmalardan kaçınmış olan bir ülke olarak nitelemekle birlikte Evli ailesine yönelik saldırının Alevilere Sivas olaylarını anımsattığını kaydetti.
Alevi örgütlerin dile getirdikleri korku ve yakınmalara ayrıntılı biçimde yer verildiği haberde birçok Alevi'nin hiçbir zaman camiye gitmediği, camilere verilen devlet desteğinin cemevlerinden esirgendiği, birçok Alevi kadının örtünmediği, bazı Alevilerin Ramazan ayında oruç tutmadığına işaret edildi.