Adalet Bakanlığı, hakaret, basit yaralama, kamu malına zarar verme ve tehdit suçlarından aldığı hapis cezasını çekmekte iken Sivas'ta rahatsızlanan ve hastanede yaşamını yitiren Ali Gündoğan'ın alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu, zaman zaman krize girdiğini bildirdi. Bakanlık olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.
Adalet Bakanlığı, 29 Temmuz 2012 tarihli gazetelerde; "Cezaevinde Bir Ölüm Daha" ve "Bir Engin Ceber Vakası Daha mı?" gibi başlıklarla verilen haberlerle ilgili olarak bir açıklama yaptı. Hükümlü Ali Cem Gündoğan'ın, Mazgirt Asliye Ceza Mahkemesi tarafından; hakaret, basit yaralama, kamu malına zarar verme ve tehdit suçlarından almış olduğu hapis cezalarının infazı için Mazgirt Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalandığını ve 23 Temmuz 2012 tarihinde Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumuna alındığını belirten Bakanlık şöyle devam etti:
"-24 Temmuz 2012 tarihinde saat 2.00'de aynı odada birlikte kaldığı diğer hükümlüler, Ali Cem Gündoğan'ın kendisini yerden yere attığını görevli infaz koruma memurlarına iletilmişlerdir. Yerde yatar vazıyette olan ve kasılmış halde olan bulunan hükümlü, infaz koruma memurları tarafından, Sivas Numune Hastanesi Acil Polikliniğine götürülmüş ve tedavisinin ardından tekrar Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumuna getirilmiştir. Sakinleşmesi için birlikte kaldığı iki hükümlü ve bir nöbetçi memur nezaretinde, odadan çıkartılıp, Kurum kantininde tutulmuştur.
-25 Temmuz 2012 günü İse Açık Ceza İnfaz Kurumu idaresi tarafından tedbiren, Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiş ve kurumun gözlem koğuşuna alınmıştır, 26 Temmuz 2012 tarihinde saat 4.30 civarlarında tekrar rahatsızlanınca, Kurum tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiştir.
Kalmış olduğu hastanede 27 Temmuz 2012 günü vefat etmiştir Otopsi yapılmıştır ve kesin ölüm nedeni için Adli Tıp Kurumunun raporu beklenmektedir." Konuyla ilgi Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında; babası ve diğer yakınlarının Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri ifadelere göre; vefat eden hükümlü Ali Cem Gündoğan'ın alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu belirten Bakanlık, Gündoğan'ın, bunları kullanmadığı zaman krize girdiğini, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı nedeniyle Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde ve İstanbul da özel bir hastanede uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle tedavi gördüğünü, ancak yine de bu maddeleri kullanmaya devem ettiğini, bir veya İki gün alkol veya uyuşturucu madde kullanmadığı takdirde kriz geçirdiğini ve krize sırasında kontrolünü kaybettiğinden ne yaptığını hatırlayamadığını belirtti. Bakanlık "Ayrıca hükümlünün cezaevine alındığı ve hastaneye sevk edildiği 26 Temmuz 2012 günü dahil olmak üzere tüm güvenlik kamerası görüntüleri kayda alınarak dosya kapsamına alınmıştır. Olaya ilişkin adli ve idari soruşturma devam etmektedir" dedi.