CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 3.Yargı Paketinin reform niteliği taşımadığının altını çizerken, Özel Yetkili Mahkemeler konusunda yapılacak düzenlemenin belirsiz olmasının, birçok endişeyi beraberinde getirdiğini belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve bazı milletvekilleriyle beraber TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda bugünde görüşülecek olan 3. Yargı Paketinin, reformu niteliğini taşımadığını ileri sürdü. Özel yetkili mahkemeler konusunda yapılacak düzenlemenin belirsiz olmasının, ise "Birçok endişeyi beraberinde getiriyor" dedi.
Hükümetin özel yetkili mahkemelerle ilgili yapacağı düzenleme belirsizliğini koruduğunu hatırlatan Hamzaçebi, "Bu konuda siyasi parti gruplarına dağıtılmış bir önergede yoktur" diyerek şöyle devam etti:
"Hükümet'in bu konuda kamuoyuna yaptığı açıklamaların ne kadarının doğru olduğundan da emin değiliz. Özel yetkili mahkemeler, yaptıkları soruşturmalar ve yürüttükleri kovuşturmalarla, kamuoyunda tartışma konusu haline gelmiştir. Kamuoyunun büyük bir çoğunluğu, özel yetkili mahkemelerin gerçekte hukuk, adalet dağıtan mahkemeler olmadığını düşünmektedir. CHP olarak bizim kanaatimiz de bunların bir operasyon mahkemesi olduğu yönündedir. Bir demokraside olmaması gereken mahkemelerdir. Bu mahkemeleri kaldırırken, bunları herhangi bir şarta bağlı kılmak, belirli davaları bundan ayrı tutma yönünde bir düşünceye sahip olmak kabul edilebilir değildir. Böyle bir düşünce varsa, Hükümet'i bu düşünceden süratle vazgeçmeye davet ediyorum. TBMM 12 Haziran seçimlerinden sonra 8 milletvekili eksikle toplanmıştır. Söz konusu milletvekillerinin hala yasama faaliyetlerine katılamadığını hepimiz bilmekteyiz. Bir kaç gün içinde herhangi bir düzenleme yapılmaz ise Parlamento, açıldığı günkü ayıpla tatile girecektir. Kesinlikle bu şekilde tatile girmemelidir. Yargı paketi çerçevesinde bir düzenleme ile 8 milletvekilinin yasama faaliyetine katılmaları sağlanmalıdır. Sayın Başbakan için yargıya müdahale olarak değerlendirilmeyen bu tip düzenlemenin, 8 milletvekili için de yapılması gerekiyor. Bu konuyu halka götürsek, halkın büyük çoğunluğu bu milletvekillerinin parlamentoda olması gerektiği yönünde görüş ifade edecektir. Bir iki gün içinde sorunu çözelim ve 8 milletvekilini özgürlüğüne kavuşturalım."
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da özel yetkili mahkemelerle ilgili yaşanan süreci, "AKP'nin yönetim anlayışının dışa vurumu" olduğunu belirterek, "Ancak görüyoruz ki yargının, özellikle de özel yetkili mahkemelerin bir intikam aracı olarak kullanılmasının yarattığı korkular egemen bugün. Bu korkularla hareket edildiğini, ne yapacağını bilememe anlayışının egemen olduğunu görüyoruz. İçeriği ve çerçevesi henüz bilinmeyen bir yapı ile karşılaşacağımızı düşünüyorum. Özel yetkili mahkemeler bu ülke için hayırlı değildir" dedi.
Hamzaçebi, siyasi parti liderlerinin gruplarını serbest bırakması halinde, tutuklu milletvekilleriyle ilgili sorunun bu dönem kapanmadan çözülebileceğini de vurguladı.