Başbakan Ahmet Davutoğlu, adliye girişlerinde avukatların aranması ile ilgili olarak, "Alacağımız tedbirler kesinlikle avukatlarımızın da can güvenliğini teminat altına alacak tedbirlerdir. Bu tedbirler hiçbir şekilde avukatlara dönük değil, avukatlık kisvesini, sahte kimliğini kullanarak eylem yapmaya dönük teröristlere alınacak bir tedbirdir. Güvenlik birimlerimiz en nazik ve en uygun şekilde bu aramaları gerçekleştirecektir. En çağdaş şekilde kontrol dedektörlerinden veya x-ray cihazları için tamamen çağdaş bir şekilde bu yapılacaktır. Kesinlikle yargı mensuplarını rencide edici bir durum söz konusu olmayacak" dedi. Ak Parti Genel Merkezi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, kapsamlı bir seçim çalışması yürüttüklerine değinerek "Gece geç saatlere kadar hatta sabahın erken saatlerine kadar neredeyse bir kamp havasında çalışma sürdürüyoruz. Çok önemli ve sorumluluğu ağır bir görev. Çünkü önümüzdeki 4 yıl içinde ülkemizin, demokrasimizin kaderine sahip çıkacak bir kadro oluşturmaya çalışıyoruz. Ak Parti insan unsuru bakımından çok zengin bir parti. Var olan milletvekillerimizin hepsi birbirinden kıymetli. Ancak yenilenme ihtiyacı da söz konusu. Tabi 3 dönemini bitirmiş ve her biri büyük hizmet yapmış milletvekillerimiz var. 6 bin 220 başvuru arasından ki hepsi seçkin başvurular en temsil kabiliyeti yüksek kadroyu oluşturmaya çalışıyoruz. Yoğun bir tempoda yürüyor. Bir taraftan bütün adaylarla tek tek mülakatlar yapıldı. Şimdiye kadar denenmemiş bir yöntem daha denendi. Kendi teşkilatımızda yaptığımız temayül yoklamaları dışında bir de partimize oy vermiş olsa da olmasa da partimize üye olsa da olmasa da bütün STK'lara açık bir temayül yoklaması daha yaptık. 13 bin STK temsilcimiz oy kullandı. Bu listede yer alsın almasın partimize adaylık için başvurmuş bütün aday adayları çok kıymetlidir. Hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Partimizin doğal temsilcileridir. Eğer aday olamamışlarsa başka faaliyetlerde de değerlendirmeye devam edeceğiz. Muhtemelen 14 veya 15 Nisan'da da hem aday tanıtımımızı yapacağız hem de seçim beyannamemizi halkımızın takdirine sunacağız" diye konuştu.

"SAVCIMIZIN KATLİNE SEBEBİYET VERENLER HESABINI VERECEKLER"

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından başlatılan soruşturma hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Çok yönlü olarak bu soruşturma yürütülüyor. Bu terör eylemi esnasında teröristlerin yurt dışı bazı temasları söz konusu oldu. Bu temasların oluşturduğu terör ağı konusunda bütün güvenlik ve istihbarat birimlerimiz çalışıyor. Nerede olurlarsa olsunlar bunlara mutlaka ulaşılacak. Bu soruşturmalar bağlamında zaten 50'ye aşkın gözaltı sözkonusu olmuştur geçtiğimiz ilk gün itibariyle. Bu soruşturma ve araştırma derinleştirilerek sürdürülecek. Alınması gereken her türlü tedbir yurt içinde ve yurt dışında alınıp şehit savcımızın katline sebebiyet verenler mutlaka hesabını verecekler" ifadelerini kullandı.

"ÖZEL GÜVENLİK FİRMALARINDA ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ"

Özel güvenliklerin kaldırılması konusunda değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Böylesi üzücü olayların hemen sonrasında mutlaka geniş kapsamlı değerlendirme yapılır. Acaba nerede aksama var, nerelerde tedbir alınması gerekir, ek düzenlemeler yapmak gerekir mi diye ilgili bakanlıklarımız çalışma yürütür. Özel güvenlikle ilgili düzenleme 2004 Haziran'ında çıkmış bir düzenlemedir. Daha önce olan özel güvenlik yapıları bir disiplin altına alınmıştır. Sonuçları ne oldu aksayan yönler ne bütün bunlar mercek altına alınacak. Burada özel güvenlik yapılarında çalışan vatandaşlarımızın hakları mağdur edilmeden atılması gereken adımlar özellikle korunması stratejik bakımdan önem taşıyan kamu binaları başta olmak üzere bu korumanın en etkin şekilde nasıl yapılacağı konusunda ilgili birimlerimiz çalışmalarını başlattılar. Emniyet birimlerimizde koordinasyonun arttırılması ve kamu binalarının korunması yönünde bazı düzenlemeler yapabiliriz. Bütün çalışmalar tamamlandıktan sonra Bakanlar Kurulu'nda ele alırız. Özel güvenlik firmalarında çalışanları haklarının mağdur edilmemesi ve stratejik konuma sahip kamu binalarının korunmasıyla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması en önemli iki eksenini oluşturur böyle bir çalışmanın. Cumhurbaşkanımızla da bu konular istişare edilir ele alınır" şeklinde konuştu.

"GÜVENLİK BİRİMLERİMİZ EN NAZİK ŞEKİLDE BU ARAMALARI GERÇEKLEŞTİRECEKTİR"

Adliye girişlerinde avukatların aranması ile ilgili tartışmalar sorulan Davutoğlu, "Avukatlarımıza, hukuk temsilcilerimize, yargı mensuplarına güvenimiz ve saygımız tamdır. Bu konuda hiç kimse istismara yönelmemelidir. Burada söz konusu olan avukatlara yönelik tedbir değil, avukatlık kisvesi altında terör eylemine kalkışanları engellemeye yönelik bir tedbirdir. Bunu avukatlarımızın güvenliği için de yapıyoruz. Çünkü bu saldırıda veya ileride Allah korusun başka saldırıda canlı bomba gibi bir durum söz konusu olsaydı adliye sarayının içindeki avukat, hakim, savcı ayrımı yapmaksızın herkes etkilenirdi. Alacağımız tedbirler kesinlikle avukatlarımızın da can güvenliğini teminat altına alacak tedbirlerdir. Bu tedbirler hiçbir şekilde avukatlara dönük değil, avukatlık kisvesini, sahte kimliğini kullanarak eylem yapmaya dönük teröristlere alınacak bir tedbirdir. O bakımdan Barolar Birliği'ne ve bütün avukatlarımıza da bu konuda sorumlu şekilde davranmaları gerektiği çağrısında bulunuyorum. Bu tecrübe bize göstermiştir ki bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bu olay yaşanmamış gibi davranamayız. Güvenlik birimlerimiz en nazik ve en uygun şekilde bu aramaları gerçekleştirecektir. En çağdaş şekilde kontrol dedektörlerinden veya x-ray cihazları için tamamen çağdaş bir şekilde bu yapılacaktır. Kesinlikle yargı mensuplarını rencide edici bir durum söz konusu olmayacak" açıklamasında bulundu.

"BU SADECE O GÜNLÜK BİR TEDBİRDİR"

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze töreninde kendi talimatıyla basın mensuplarına uygulanan akreditasyonu tekrar savunan Davutoğlu, "Burada bir ayrım yapılmamıştır. Şu veya bu grup diye bir ayrım söz konusu değildir. Kim resmi basmışsa o gün bu şekilde bir tedbire muhatap olmuştur. Bu sadece o günlük etik bir tedbirdir. Ayrıca orada olabilecek infiali de hesap ettiğinizde aslında o infiali de önlemeye dönük bir tedbirdir" dedi.