CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye'nin  "patates ambarı" olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesinde geçimini patates üreticiliği yaparak sağlayan çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme taşımış, konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi vermişti.
Türeli önergesinde ayrıca, Hükümetin zor durumda olan üreticiye ne tür destekler vermeyi düşündüğünü;  borçların yeniden yapılandırılması ve ötelenmesi konusunda Bakanlığın bir çalışması olup olmadığını sormuştu.
Söz konusu önergeye Bakan Eker'den gelen yanıtta,  patates üreticilerinin sorunları ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı ile patates konusunda ortak çalışmalar yürütüldüğü, üreticilere çeşitli ödeme kolaylıkları sunulacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada ayrıca, ortakların kooperatiflere olan vadesi geçen borçlarının asgari yüzde 75'ini ödemeleri kaydıyla, kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak  borçlarına mahsup edilebileceği belirtildi.


Sağlıklı planlama yok

Mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar ve aniden bastıran aşırı sıcaklar nedeniyle yaz patatesinin çürüdüğünü, dolayısıyla üreticinin ekonomik olarak büyük kayıplara uğradığını belirten CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, sağlıklı bir ekim planının olmaması nedeniyle toprak altındaki ürünün fiyatının 10 kuruşa kadar düştüğünü hatırlattı. Patates üreticisinin sorunları karşısında iki Bakanlık tarafından ortak çalışma yürütüldüğünün açıklanması üzerine de Türeli, "Bakanlığın bu konuda harekete geçmesi sevindirici. Ancak ne yapılacaksa bir an evvel gerçekleşmesinde fayda var. Çünkü üretici artık bitme noktasında, oldukça perişan. Zararını nasıl gidereceğini kara kara düşünüyor. Ayrıca önümüzdeki dönem için ekim yapıp yapmama veya başka ürün ekme konusunda plan yapıyor. Haklı olarak önünü görmek istiyor. Dolayısıyla Bakanlığın alacağı kararlar ve yapacağı uygulamalar üreticiler için hayati önem taşıyor" dedi.


Milletvekili Türeli Bakan Eker'e şu soruları yöneltmişti:


1-40 kilogram patatesin 1 litre mazota eşdeğer olduğu Ödemiş'te zor  durumda olan üreticilere ne tür destekler sağlamayı düşünüyorsunuz?

2-  Patates üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan  borçlarının yeniden yapılandırılması ve ötelenmesi konusunda bir çalışmanız var mı?

3-  Bakanlığınızın Ödemişli patates üreticilerinin sorunlarına çare bulmak amacıyla uygulamaya koymayı planladığı farklı bir çözüm yolu bulunmakta mıdır?

4 - Başta Suriye olmak üzere birçok ülkeye patates ihracatı gerçekleştiren Ödemişli üreticilerin ürünlerini başka ülkelere de pazarlamalarını sağlayacak, bu konuda onlara yol gösterecek bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5-  Üreticilerin sürekli artan maliyetler ve ürünün para etmemesi gibi gerekçelerle önümüzdeki yıl ekim yapmaması ihtimaline karşılık, iç piyasadaki patates talebini nasıl karşılayacaksınız?