Esin Gençel - Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli ile 35 İzmir 35 Projesi'nden CHP'nin kalesi İzmir söylemlerine, 2014 yerel seçimlerinden siyasete neden girdiğine kadar pek çok konu hakkında konuştuk. 2014 seçimleri için hızlı bir tempoda çalıştıklarını belirten Pekdemirli, "Ak Parti zaten sürekli çalışan bir parti. İzmir'de son dönemde kongreler vardı ancak buna rağmen çalışmalarımız devam etti. Yeni kurulan yönetim ve il başkan yardımcılarından oluşan yürütme kurulu ile çok daha dinamik ve motivasyonu çok yüksek olarak çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir'in CHP'nin kalesi olduğu söylemlerine katılmayan Pakdemirli, "Binali Bey'in de söylediği gibi İzmir'de tek kale değil çift kale oynanacak. Bunun ipuçlarını 2011 genel seçim sonuçları vermişti. Biz seçmenimizin, vatandaşımızın ideoloji değil hizmet odaklı yaklaşacağına inanıyoruz. İzmir dışına çıkmamış vatandaşlarımız durumdan memnun olabilir ama İzmir dışına çıkan, diğer şehirleri dolaşan insanlar İzmir'in geride kaldığını görüyor" diye konuştu.

Çandarlı Limanı, Alsancak Limanı'ndan 6,5 kat büyük olacak

2011 genel seçimlerinde açıklanan 35 proje ile 2014 yerel seçimlerinde başarı kazanacaklarına inandığını belirten Pakdemirli, projelerle ilgili şunları söyledi: "35 projenin 13'ünde hareket başladı. Ak Parti yıldırım hızıyla çalışan bir parti. Bu 35 projeyi 2011 ile 2023 arasında tamamlayacağız demiştik. Sabuncubeli Tünel'i inşaatı başladı. 10 Eylül 2014 tarihide bitmiş olacak. Konak Tüneli yerel seçimlerden önce bitecek. İzmir, Antalya 4 saat 15 dakika olacak. İzmir'de çok uzun zamandır devam eden metro çalışması var. Çok da kolay mesafe katedilemiyor. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı, bazı kısımlarını alarak belediye ile mutabakat sağladı. Üçyol'dan Fahrettin Altay'a kadar olan kısımda çılışmalar devam ediyor. O kısmı belediye yapıyor. O kısımda çok yavaş ilerleniliyor olması bizi de üzüyor. Burhan Özfatura döneminde metro bugünkü halini aldı. Deneme sürüşleri yapıldı. Seçim oldu, rahmetli Ahmet Piriştina metroyu açtı. O gün bugündür benim gördüğüm 2.2 km yol yapıldı. Ama İZBAN tarafında Ulaştırma ve Devlet Demiryolları'nın liderliğinde 80 km hafif raylı sistem gerçekleştirildi. Hakikaten İzmir trafiğini de çok rahatlattı. Körfez Temizleme Projesi hem hükümetin hem belediyenin takip ettiği bir proje. Körfezi temizleyecek olan İmbat teknesi açılışı yapıldı. Çandarlı'ya dünyanın en büyük 10 limanından birisi yapılıyor. Bu limanin,  Alsancak Limanı'ndan 6,5 misli fazla kapasitesi olacak. Şehir yenileme projeleri var. Bu konuyla ilgili yasanın çıkma sebebi İzmir'dir. Gerçekten İzmir hedef alınarak tüm Türkiye için çıkmış bir yasa. Yenilenen kentle beraber amaç kenti daha yeşil hala getirmek. İzmir'de bir betonlaşma var. Alsancak'ta, Göztepe'de ve Güzelyalı gibi pek çok semtte de problemler var. Kaçak yapılaşma diyoruz ama sadece onları hedef alan birşey değil. İzmir'i çok daha güzel bir şehir haline getirmeyi istiyoruz. İzmir neden bir Cannes olmasın. Temizlenen körfezle beraber neden önümüz plaj olmasın. Körfeze neden giremeyelim."

Projeler ile İzmir cazibe merkezi olacak

'35 İzmir 35 Proje'yi İzmir halkına anlatma konusunda bazı sıkıntılar yaşanabileceğini söyleyen Pakdemirli, "Özellikle bu konuda da destek vermeye devam edeceğiz. Çünkü eğitim seviyesi çok yüksek olan vatandaşlarımızın bir çoğunda bile bilgilendirme eksiği olduğunu farkettik. 35 projede Ar-Ge grubu olarak hem takip edeceğiz hem de tanıtım ve medya birimimizle beraber buradaki bilinirliğini nasıl artırırız, halkı nasıl bilinçlendiririz bunlara bakacağız" dedi. 35 İzmir 35 Proje'nin 10 yıl içinde tamamlanmasıyla beraber sadece İzmir'in değil bölge ekonomisinin de bugünkü halini 3'e katlayacağını belirten Pakdemirli, projelerin tamamlanmasıyla bölgenin yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

Çözüm merciindeyim

İzmir'i çok geride gördüğünü söyleyen Pakdemirli, "Yaşım 39, bunun yaklaşık 21 yılını şehirdışında geçirdim. İzmir'den 1984'te ayrıldım. 2005 yılında döndüm. Fotoğraf karesinde bir değişiklik görmüyorum. Siyasete girmemin bir sebebi de bu. İzmir'i nasıl daha iyi yaparız, nasıl daha iyi bir noktaya getiririz derken kendimi siyasetin içinde buldum. Önceden hep şikayet merciindeydim. Çözüm merciinde olabilirsek ne ala dedim ve siyasete böylece girmiş oldum. İzmir doğduğum büyüdüğüm yer, memleketim. Dünyanın ve Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşamış biri olarak şehrimin daha iyi olması noktasında katkım olacağını düşündüğüm için İzmir'den siyasete girdim"  diye konuştu.