MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin dış politikasının "iflas ettiğini" öne sürdü.

Türkiye’nin "caydırıcılığı ortadan kaldırılmış, ciddiye alınmayan bir ülke konumuna getirildiğini" savunan Vural, Türkiye’nin, dünyada terör örgütleriyle anılacak bir duruma getirildiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yönelik "Bizimle mi PYD ile mi berabersiniz?" sözlerinin ABD’li yöneticiler tarafından dikkate alınmadığını dile getiren Vural, "Dış politikayı günlük siyaset malzemesi yaptığınız zaman caydırıcılığınız ortadan kaldırıyor" dedi. Vural, şunları kaydetti:

"(Ortadoğuda artık bizden habersiz yaprak bile kıpırdamayacak) diyenler, PYD ile Türkiye Cumhuriyeti'ni aynı kefeye koyma gafletine de düşüyorlar. Ey Erdoğan, Kobani'ye giden yardım, Kobani’deki teröristlere gitmiyor muydu? Vatan topraklarını peşmergeye açan siz değil miydiniz? Ey Çavuşoğlu, o zaman PYD terör örgütü değil miydi? Peşmergeyi onların imdadına göndermek için koridor açan sen değil misin? Ey Erdoğan, 'Bu PYD terör örgütüdür, ben koridor açmam' diyemedin mi? Bunu o zaman diyecektin. Bunu muhtarlara söylemeyeceksin, orada söyleyeceksin. Adamların lahmacun parasını bile ödediniz.

Biz ABD'nin ne mal olduğunu biliyoruz ama hükümetimiz kimin tarafında onu merak ediyoruz. Bu milletin yanında olun. Ne ABD'nin ne PYD'nin, Türk milletinin menfaatlerinin yanında olun. Öyle bir politika uyguladınız ki ABD ile Rusya'yı birlikte hareket edecek noktaya getirdiniz.

Ey ABD, 'senin teröristin, benim teröristim' diye meseleye bakarsan, terörizmle nasıl mücadele edilecek? Kadim Türk milletinin menfaatini dikkate almıyorsun da amacın ne? Ey Rusya, unutma ki aziz milletimizle dost olmak kolaydır. Bu milletin toprak bütünlüğünü, güvenliğini tehdit eden bir konuda Rusya'nın tavrı kesinlikle kabul edilemez. Rusya'nın, ABD'nin terör örgütlerinin amaçlarına karşı ülkeyi yönetecek bir hükümeti arıyorum."

"At pazarlığı yapılıyor"

Atatürk'un kurduğu CHP'nin "(Kürt sorunu var) diyerek sazı eline aldığını ve Demirtaş ile aynı sazı çalmaya başladığını" ifade eden Vural, CHP'nin, AK Parti ve HDP'nin kurduğu çözüm komisyonunun yeniden oluşturulmasını istediğini kaydetti. Vural, "Maalesef CHP, teröristlere şehir gerillası diyebiliyor. Kritik bir dönemdeyiz, herkes sözüne dikkat etmelidir" dedi.

Vural, Türkiye'deki mülteciler üzerinden AB ile "at pazarlığı yapıldığını" öne sürerek, mültecilerin geleceklerini Suriye'de arayabilecekleri bir projenin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Mecliste temsil edilen bir partinin milletvekilinin Moskova'da PYD'nin temsilciliğinin açılışında arzı endam ettiğini belirten Vural, "Bunların kökü dışarıda. Terörist başının posteriyle açılış yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir grup milletvekilinin de ABD Dışişleri Bakanlığında görüşmeler yaptığını anımsatan Vural, "Yabancı başkentlere gidip terörle mücadeleyi şikayet edenler, Moskova'ya gidip oradan medet umanlar, bu milletin ne tarihinden ders almıştır ne de geleceğinde pay sahibi olacaktır" diye konuştu.

Vural, ülkenin karşı karşıya bulunduğu tehditler karşısında herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Cizre'de operasyonların sona erdirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Vural, "Terör bitti mi, terör örgütü bitti mi? Çözüm sürecinin başlaması için parantez içine alınmış bir mücadele miydi? Çözüm sürecini çöplüğe atmadan, terörle ve terörün siyasi amaçlarıyla mücadele etmeden, terörle mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değildir. Yapacak çok şey var" ifadelerini kullandı.