Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde gerçekleşen partisinin il başkanları toplantısı öncesinde konuştu. Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiğini, iyi yönetilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, böyle zorlu bir süreçte kurultayı topladıklarını belirtti. Kurultayın, Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Kılıçdaroğlu, "Sorunlara çözüm getiren bir parti olmayı her zaman istedik ve çaba harcadık. Bu kurultayımızın da CHP için ciddi bir değişim ve dönüşüm kurultayı olacağına yürekten inanıyorum" dedi.
Kılıçdaroğlu, içerde başta terör, işsizlik olmak üzere "dağ gibi" sorunların olduğunu söylerken, 10 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin bu sorunların hiçbirisine çözüm getirmediklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Daha fazla süre istiyorlarsa İstanbul'a dönüp baksınlar. 20-25 yıldır İstanbul'u yönetiyorlar. Bütün İstanbullulara şunu söylüyorum; eğer arabanın içinde 5 saat beklemeyi göze alıyorsanız, bundan memnunsanız, 'bu yönetim çok iyi, 5 saat bizi yolda tutuyor, 5 saat az 25 saat de biz razıyız diyorsanız', adresiniz belli. Gidin Adalet ve Kalkınma Partisine ve onun yöneticilerine oy verin. Ama 'üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir İstanbul'a bu yakışmıyor. Niçin İstanbul'a Paris'e gelen turistten çok daha fazlası gelmesin, İstanbul niçin bir dünya başkenti, cazibe merkezi olmasın' diyorsanız, onun yolu ve adresi de bellidir, CHP'dir" diye konuştu.

İstanbullular, İzmir'e, Aydın'a baksın
İstanbullular'dan Ege'ye, Akdeniz'e giderken, İzmir'e, Aydın'a bakmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Bir kent nasıl yönetilir, bir kentin sorunları nasıl çözülür ve bir kentin belediye başkanı kendi kentine nasıl hesap verir bunu görsünler. Türkiye Cumhuriyeti'nin yerel yönetimler tarihine baksınlar. Şunu görecekler marka isimler hep CHP'den çıkmıştır. Sorunlara en köklü çözüm getiren yerel yönetim başkanları CHP'den çıkmıştır. İlk tercihli yolu Türkiye gündemine getiren, ilk metronun kazmasını vuran hep CHP'li belediyeler olmuştur. Yeniden çağdaş kentler yaratmak istiyorsak, İstanbul'un ayıbından Türkiye'yi kurtarmak istiyorsak adresi bellidir. Bu kurultayımızda bunları dile getireceğiz. Bu kurultayımızda sadece sorunları değil, çözümleri de dile getireceğiz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu Türkiye'nin iyi yönetilmediğini yinelerken, "Telefonları dinlenen bir ülke olabilir mi, üniversiteleri konuşmayan bir ülke olabilir mi? 23 gündür uçağı neden düştüğü belli olmayan, artık mizah konusu olan bir Türkiye olabilir mi? 'Efendim uçak, terlikle mi düşürüldü, sapanla mı düşürüldü' Böyle bir ülke yönetimi olabilir mi? Türkiye bunu hak ediyor mu? Bizim insanımız bunu hak ediyor mu? Böyle bir yönetimi hak ediyor mu? Türkiye'nin daha iyi bir yönetime ihtiyacı var, daha uygar bir yönetime ihtiyacı var. Eleştirileri sabırla dinleyen bir yönetime ihtiyacı var. Bu kurultayımızı bu hava içinde topluyoruz" dedi.

Önce siyasi liderlerin mal varlığı araştırılsın

CHP Lideri, "Efendim, 28 Şubat sürecinde tartışılan ve hakkında soruşturma isimlerin mal varlıklarını araştırılacakmış. Gayet güzel hiç itirazımız yok ama önce bu ülkeyi yönetenlerin, siyasi liderlerin mal varlıkları araştırılsın. Kızına 20-25 bin dolar gönderin diyen kişiler bunu hangi gerekçe ile, hangi iş adamından niye istiyorlar, önce buradan başlayalım. Balık baştan kokmasın. Buradan bir teklifte bulunuyorum; önce benim mal varlığımın araştırılmasından başlansın, ben gocunmuyorum. Bir siyasetçi de çıkıp bunu bütün yürekliliğiyle dile getirmeli; 'önce ben mal varlığımdan başlansın.' Siz başkalarının mal varlıklarını bırakın. Hakli yöneten insan önce kendi halkına hesap verme sorumluluğunu üstlenmesi lazım. CHP bu hava içinde topluyor kurultayını" diye konuştu.

Yeni iklimi yaratacak olan CHP'dir

Türkiye'nin sorunlarına çözüm getirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Herkes komşusuna düşman olur hale geldi. Sabah, akşam hakaret boyutuna ulaşan eleştirileri gündemine alan bir Başbakandan umut mu beklenir? Yeni bir anlayış; toplumu kucaklayan, insanını seven, kimseyi ötekileştirmeyen, herkesle beraber olmayı seven... Böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Onun için yeni bir iklime, yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Bu iklimi yaratacak olan CHP'dir. Yeni kadrolarla yola çıkacağız. Yeni bir, anlayışla yola çıkacağız. İnançlara eşit mesafede olan, herkesin inancına saygı duyan, hiç kimseyi etnik kimliğinden dolayı ötekileştirmeyen, Türkiye'nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir anlayışa ihtiyacımız var. Şunu açık yüreklikle söylüyorum; en temel sorunları çözecek olan parti CHP'dir, buna bütün yüreğimle inanarak söylüyorum" diye konuştu.

AKP'nin gündemi sabah CHP, öğle CHP, akşam Kemal Kılıçdaroğlu

İktidarın Türkiye'nin sorunlarına çözüm önerisi getirmediğini savunan Kılıçdaroğlu, "AKP'nin gündeminde bir şey var; sabah CHP, öğle CHP, akşam Kemal Kılıçdaroğlu. İstediklerini söylesinler. Biz bu toplumu saydam bir toplum yapmaya, bu toplumu zenginleştirmeye, bu toplumu kaynaştırmaya, bu topluma barış getirmeye barışın ülkenin coğrafyasının her alanında olmasını sağlamaya çalışacağız. Hedefimiz budur, bu hedeflerle bu ilkelerle kurultayımız topluyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını almadan, il başkanları toplantısına geçti. Kılıçdaroğlu'nun, kurultay öncesi il başkanlarının görüş ve önerilerini dinleyeceği toplantı basına kapalı olarak devam etti.