İstanbul'da Dünya Denizcilik Günü etkinliğine katılan Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP'lilerin gözaltına alınması ile ilgili sorulara yanıt veren Yıldırım, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukukun önünde hiç kimsenin geçiş üstünlüğüne sahip olmadığını iddia etti. Yapılan işlemin hukuk içerisinde olduğunu belirten Yıldırım, mahkemelerin dokunulmazlığı kaldırılan 154 milletvekili için çağrı yaptığını ancak HDP'li vekillerin gidip ifade vermediğini söyledi. HDP'lilerden sadece bir kişinin gidip ifade verdiğini, 54'ünün bu çağrıya uymadığını söyleyen Yıldırım, "Yani hukukun üstünlüğünü tanımamışlardır. Dolayısıyla yapılan işlem mahkemelerin yaptığı çağrıyı yerine getirmemesi üzerine gerçekleşen bir işlemdir" diye konuştu.

BOMBALI SALDIRI

Diyarbakır'daki bombalı saldırıyı da değerlendiren Yıldırım, 8 kişinin öldüğünü, bunlardan 2'sinin polis olduğunu söyledi. Bir teröristin de ölü ele geçirildiğini ifade eden Yıldırım, 100'ün üzerinde de yaralı olduğunu söyledi.


KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, "Seçimle gelip, terörle iç içe girenler elbetteki bunun hesabını vermelidir. Orada işi birbirine karıştırmamamız lazım. Eğer kastettiği bugünkü savcılığın yaptığı tasarrufsa, işlemse Sayın Kılıçdaroğlu iki şeyi birbirine karıştırıyor. Terörle siyaseti, milli iradeyi birbirine karıştırmamak lazım. Seçimle geldiniz, vatandaşlara hizmet ettiniz, vatandaşın hayatını kolaylaştırdınız, bir dahaki seçimde ya devam edersiniz ya da göreviniz sona erer. Buradaki olay farklıdır. Buradaki iş tamamen yargısal bir faaliyettir. Seçilmiş olmasına rağmen terörle birlikte hareket eden, terörü teşvik eden ve terörü cesaretlendiren, lojistik destek verenler ve bu tutumları nedeniyle de dokunulmazlıkları Anayasa değişikliği sona erdirilen milletvekilleri hakkında hukuki bir işlemdir. Bu konunun net olarak ortaya konması lazım. Vatandaşın kafasını karıştırmaya hacet yok" yanıtını verdi.