Türkiye'nin yeni Başbakanı Binali Yıldırım geleneği bozmadı. Yıldırım, göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye yapıyor. Ziyaret öncesi gazetecilere de açıklama yapan Yıldırım, Almanya'daki sözde soykırım oylaması ile ilgili "Çıkarsa bizim için yok hükmündedir." dedi.

"KIBRIS'A YAPILMIŞ YANLIŞ TÜRKİYE'YE YAPILMIŞ DEMEKTİR"

İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Kıbrıs ile ilişkilerde herhangi bir sorunumuz yok. Kıbrıs'a bakışımız son derece net. Kıbrıslı kardeşlerimizin refahı, geleceği bakımından Türkiye'de ne varsa Kıbrıs'ta o olacak prensibi ile hareket ediyoruz. Kıbrıs'ta uzun yıllardan beri devam eden bir sorun var. Bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor. Hikaye uzun, anlatacak değilim. Türkiye olarak çözümü her zaman önemsedik. Her türlü yapıcı adımı attık. Ne yazık ki geçmişte verilen sözlerin hiçbirisi tutulmadı. Şu anda devam eden müzakereler var. Esası ne? İki toplumlu bir devlet. İki toplumlu bir devlet kurduğunuzda sorulması gereken soru ne? İki toplum eşit olarak temsil ediliyor mu? Türkiye olarak görüşmeleri sonuna kadar destekleyeceğiz ama şunun da bilinmesi gerekiyor ki, Kıbrıslı kardeşlerimize yapılacak en ufak bir yanlış Türkiye'ye yapılmış demektir. Bunun da bir not olarak bilinmesi gerekiyor. Ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

"TABİİ Kİ İLİŞKİLER ZEDELENİR"

(Almanya'daki sözde soykırım tasarısı ile ilgili soru üzerine) Bir kere bu oylama çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan, 1. Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her toplumda yaşanabilecek sıradan olaylar. Her ülkenin geçmişi, tarihi incelensin, kiminle taksiratı varsa ortaya çıksın ama bunu tarihçiler yapsın. Bunu siyasetin aracı haline getirirsek bu yanlış olur. O nedenle tabii ki Almanya ile aramızdaki ilişkiler zedelenecektir. Biz zedelenmesin istiyoruz.

"CUMHURBAŞKANIMIZ, MERKEL'İ ARADI"

O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Merkel'i aradı. Sayın Merkel başbakan olmam sebebiyle bana telefon açtı. Ben de hassasiyetimizi aktardım. Almanya'daki 3,5 milyon Türk'ün sesine umarım kulaklarını tıkamazlar. İnşallah sağduyu hakim gelir.

"BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE"

Çıkarsa ne olur? Hiçbir şey olmaz. Başka ülkelerde de geçmişte çıktı. Bizim için hükümsüz bir iştir ama yine de çıksın istemiyoruz. Almanya ile ilişkilerimiz çok iyi düzeyde. Ciddi mesafeler aldık. Türkiye şantaj yapan, tehdit eden, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. İki gündemli bir ülke değil. Bu karar çıkarsa biz de anlaşmaları yok sayarız olmaz. Burası kabile devleti değil."