Adem Sarıkaya- CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, basın toplantısı düzenleyerek İzmir'in 2012 yılında ödediği vergi tutarları ile İzmir'e devlet tarafından yapılan kamu yatırımlarını karşılaştırdı. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin'in de katıldığı basın toplantısında Alaattin Yüksel ile Ali Engin'in tencereler ve kepçeyle sergiledikleri mizansen renkli görüntüler yarattı. 2012 yılında Türkiye genelinde toplanan 227 milyar 817 milyon 494 bin TL'lik verginin 32,8 milyar TL'lik kısmını ödeyen İzmir'in vergide Türkiye 3'üncüsü olmasına rağmen,  devletin Türkiye genelinde gerçekleştirdiği 22 milyar 844 milyon 249 bin liralık kamu yatırımından sadece 704 milyon 506 bin TL'lik pay alabildiğini belirten Yüksel, İzmir'in vergi olarak ödediği tutarın sadece 46'da birini kamu yatırımı olarak geri alabildiğine dikkat çekti. İzmir'in, Türkiye genelinde toplanan verginin yüzde 11,8'ini ödediğini vurgulayan Yüksel, yüzde 88,8'lik vergi tahsilat oranıyla da Türiye'de ikinci sırada yer aldığını sözlerine ekledi. 2012 yılında Türkiye'de bir kişi ortalama 1418 TL vergi öderken, bu rakamın İzmir'de 8 bin 276 TL olduğuna değinen Yüksel, bunun yanında Türkiye genelinde kişi başına düşen kamu yatırımı 404 TL olmasına rağmen bu rakamın İzmir'de yalnızca 178 TL düzeyinde kaldığını ifade etti.

Kepçenin sapı AKP'de

İzmir'in kamu yatırımlarından aldığı pay 2002 yılında yüzde 6 iken, bu oranın 2012 yılında yüzde 3,12'ye düştüğünü kaydeden Yüksel, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in yatırım sıralamasında Türkiye'de 72. sıraya kadar gerilediğini dile getirdi. Ellerindeki tüm verileri TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu), Maliye Bakanlığı ve Muhasebat Genel Müdürlüğü gibi resmi makamlardan aldığına vurgu yapan Yüksel, "AKP'liler İzmir'de CHP'li belediyeleri iş yapmamak ve beceriksizlikle suçluyorlar. Kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapıyorlar. 2007 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir'e devletten fazla yatırım yapmaktadır. Sırf geçtiğimiz sene sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi, 219 milyon TL'lik yatırım yapmıştır ve hepsini de kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirmiştir. Diğer ilçe belediyelerini saymıyorum bile. AKP'liler ise İzmir'den kepçeyle alıp çay kaşığıyla geri İzmir'e vermekteler. Bu kepçenin sapı AKP'lilerdedir ve AKP'li İzmir milletvekillerindedir" dedi. 

"Tencere hala dolu"


AKP'nin kepçe kepçe almasına rağmen hala İzmir'in tenceresinin dolu olduğunu söyleyen Yüksel sözlerine şöyle devam etti: "Başbakan kendi cevabında, İzmir'den sadece 5 milyon TL'lik özelleştirmeden kaynak elde edildiğini açıklamıştı. Neden bu gelirler İzmir'e geri dönmüyor? Ama İzmir'in tenceresi hala dolu. Tencere hala nasıl mı dolu kalıyor?  Bu başarı İzmir iş dünyasının başarısı. Sanayicinin, iş insanının, esnafın, çalışanın, yani tüm İzmir'in başarısı. İzmirliler çok çalışıyor, çok üretiyor. İzmir'in vergi ahlakı var. Bu yüzden İzmir hala yatırım yapıyor."