Önce 'popülizm' yani 'seçkincilik'ten söz etmek istiyorum.
'Popülizm', toplumdaki seçkin bir tabaka tarafından halkın çıkarlarının bastırıldığını ve engellediğini varsayan ve devlet organlarının bu seçkin tabakanın etkisinden çıkarılıp halkın yararına ve toplum olarak gelişmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen siyasi bir felsefe veya söylem biçimidir.
Dolayısıyla 'popülist' bir kişi konuşmalarını 'sokaktaki adam'ın ekonomik ve sosyal gereksinimlerine yönelik olarak hazırlayan kişidir.
1980'lerden beri popülizmin çeşitli politik ideolojilerin gelişmesine yardımcı olan bir söylem biçimi olduğu birçok ciddi çalışmada tartışılıyor. Son yıllarda popülist hareketlerin liderlerinin hem sol hem de sağ görüşlüler arasından çıktığını da söyleyebiliriz.
Bunu neye yazdım...
İki gündür, aslında yıllardır özellikle İzmir'de tartışılan bir 'S' plaka konusu var.

Aslında ilgi alanımız!

Peki bu 'S' plaka nedir ve kimlerin 'S' plaka alma mecburiyeti bulunuyor.
1. Resmi ve Özel Kuruluşların kent içi yolcu taşıma istemine ücreti karşılığında cevap veren özel ya da tüzel kişiler,
2. Okul öncesi, ilköğrenim ve orta öğrenim öğrencilerini taşıyanlar,
3. Mülkiyetlerindeki araçlarla kendi personelini taşıyanlar,
4. Müşteri hizmeti adı altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servislerin S plaka alma mecburiyeti bulunuyor.

Kıymetli olduğu kesin!

Plaka; Kamyon, otomobil gibi kara taşıtlarına takılan numara levhasına verilen isimdir. Plaka karayolu taşıtlarının T.C kimlik no'su gibidir.
Karayolu taşıtlarının bütün ceza, muayene, tamir gibi işlemleri plakaya işlenir. Her ülkenin plaka kodları farklıdır.
S plaka da bir plaka türüdür.
S plaka; İller içerisinde servis işletmeciliği yapmak isteyen araçları ayıran plaka koduna verilen isimdir.
Ve hepsinden önemlisi belirli sayıda olduğu için 'altın' kadar da kıymetlidir. Nasıl minibüs hatları, ya da taksi plakaları çok büyük paralarla el değiştiriyorsa, 'S' plaka için de bunu söyleyebiliriz.

Kimisi nemalanıyor!

Şimdi konuya gireyim:
İddiaya ya da yazılanlara göre;
İzmir Ticaret Odası, 1500 yeni 'S' plaka istedi ve bu arada bunun karşılığı olarak  34 bin 500 TL. de önerdi. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 300 plaka için ihale açtı ve fiyatını 236 bin lira olarak belirledi.
Ve gündemi iyi takip eden ve fırsatları da değerlendiren Demirtaş, 'Esnafın 230 binlik teklifini anlayabiliriz, farikasına işçi taşıyan sanayicinin teklifini anlamak mümkün değil!' açıklamasını yaptı.
Görünüşte esnafın ya da halkın ya da velilerin haklarının korunduğunu düşünüyoruz bu açıklamadan.
Ama işin bir de perde arkası, zahiri nedeni veya madalyonun arka yüzü var. Hep 'kazanmaya' alışan Ekrem Demirtaş, bir süre önce kısa adı TOBB olan Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nde, yani en üst düzeydeki yarışmada listelere giremedi.
Yerini EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar aldı.
Hatta son iki dönemdir Ender Yorgancılar, M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığındaki yönetimde, 'Başkan Yardımcısı' olarak çok önemli bir görevi üstlendi.

Nereye ve neye odaklanmalıyız?

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da Ender Yorgancılar da, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede, 'Şimdi ekonomiye ve reformlara odaklanma zamanı' dediler.
Birlik ve beraberlik mesajlarının verilmesi, İzmir'in ve ülkenin en önemli sorunları ele alınacakken, 'S' Plakası öne sürülerek, belki de 'fırsıt bu fırsat' denilerek çatışma yaratılıyor. Ülkemizde son 2 yılda 4 farklı seçim süreci yaşadık. Artık yoğun seçim gündemini geride bıraktık.
Artık; istikrar, huzur ve güvenin daha da güçlenmesini bekliyoruz. Suçlamalardan da vazgeçmeliyiz.
Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, istişare ederek ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelmeliyiz. Şimdi ülkemiz ve İzmir için hep birlikte çalışma zamanı.

Cevap hakkı da önemli!

Hiç kimse altta kalmıyor...
Özellikle üst yöneticiler...
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, EBSO Yönetimini suçlarsa, onlar da altta kalır mı?
Ya da İzmirliler ne düşünür?
Ve beklenen oldu, EBSO, fiyat önerisi değil tespitte bulundu!' açıklaması yapıldı.

UKOME de eleştirilmeli!

'Ülke, bölge ve kent konularının çözümünde uzlaşmayı esas alan ve kamunun menfaatlerini gözeten Ege Bölgesi Sanayi Odası 'S' plaka bedelleri konusunda da aynı duyarlılık ve özenle hareket etmiştir.
Bu noktayı vurguladıktan sonra 'S' plaka bedelleri ile çalışmanın kronolojik dökümü yapıldığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2 Ekim 2015 günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonucunda oluşturulacak takdir komisyonunun çalışması sonucunda 'S' plaka bedellerinin tespit edilmesi kararlaştırılmıştır.
Genel Kurul kararı uyarınca oluşturulan tespit komisyonundan gelen 12 Ekim 2015 tarihli yazıda ise İzmir Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki 'S' plakalı servis araçlarının, sayılarının 300 adet artırılması ve 'Muhammen Bedelin' tespitine ilişkin 2 Ekim tarihli UKOME kararı paylaşılarak  'S' plaka serbest piyasa tahmini bedelinin İzmir İcra Dairelerinden 'S' plaka satışı ile ilgili tespitler de yapılarak belirlenmesi ve sonuçtan bilgi verilmesi rica edilmiştir.
EBSO olarak yıllardır sanayicilerimiz üzerinde yük oluşturan, maliyetlerini katlayan konulara ilişkin girişimlerde bulunuyor, her platformda, Bakanlarımıza sunduğumuz her dosyada bu konulara yer vermeye çalışıyoruz.
 'S' plaka konusunda da benzeri yaklaşımı esas alarak Kurumumuzdan istenen teknik çalışma neticesini UKOME ile paylaştık.
Daha açık bir ifade ile fiyat önerisini değil, fiyat oluşumuna veri oluşturabilecek tespitlerimizin sonucunu paylaştık.
Bu gerçekler gün gibi ortada ve kentimiz genelinde 5 binin üzerinde S plakalı araç hizmette iken 300 adetlik bir ihale için Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı 'S' plakanın bir rant kapısı haline geldiği iddiası ile karşı karşıya getiren İzmir Ticaret Odası'nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür.'  denildi.
Aslında gerçekçi bir yaklaşım...
Bizim dikkatimizi ise  'Popülist yaklaşım' sözcükleri çekti.
Gerçekçi mi değil mi siz karar verin...

Şimşek'ten reform paketi açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Financial Times'a yaptığı değerlendirmede, yeni hükümetin önümüzdeki dört yıl boyunca, koalisyon ortaklarının engellemeleri ile karşılaşmaksızın, ekonomiyi canlandırmak ve yapısal sorunları gidermek amacıyla geniş bir reform paketini uygulayacağını söyledi.

Ziraat'ten 1.15 milyar TL kâr

Ziraat Bankası'nın karı 2015 yılının ilk 9 ayında yüzde 18 oranında artışla 3.582 milyon TL olurken, 3. Çeyrek karı ise 1.152 milyon TL olarak gerçekleşti.
Finansbank, ana hissedarı olan National Bank of Greece'in S.A. (NBG) bankadaki hisselerinin tamamının satışına devam etmek niyetinde olduğunu duyurdu.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, Milli Piyango özelleştirmesini yılsonuna kadar tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Aksu, ikinci sıradaki şirkete Aralık ortasına kadar süre verildiğini bildirdi.

Büyükler ilgi göstermedi

'CNR Emlak 2015 Fuarı'nda yer satın alan küçük firmalar, yerleşim planındaki büyük şirketleri fuar alanında göremeyince şaşkınlık yaşadı. TOKİ, Emlak Konut GYO, Ağaoğlu, Soyak, Sur Yapı ve Demir İnşaat gibi sektörün önde gelen şirketleri fuara katılmadı.

***

DİP EKSPRES

Ceylan Projesi Park Bornova'da


Park Bornova Outlet Center sponsorluğunda Eğitimci Ceylan Erbaşlar tarafından sosyal sorumluluk amacıyla başlatılan Turna Kuşu Ceylan Projesiyle dünyadaki tüm çocuklar için farkındalık yaratmak üzere kağıt turna kuşları umuda uçuyor
Park Bornova Outlet Center Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, 'Çocukların hak ettikleri bir dünyada yaşamasına destek vermek istiyorsanız, 7 Kasım'dan itibaren Park Bornova'ya gelerek siz de kağıttan turna kuşları yaparak projeye destek verin' çağrısında bulundu.

Yarından itibaren

 Dünyamızın geleceği olan çocuklarımız, açlık ve acı çekmesin, çocuklar kanser olmasın, hasta olmasın, dilendirilmesin, çocuklar ölmesin, işçi olarak çalıştırılmasın, tacize uğramasın, şiddete maruz kalmasın, çocuk yaşta evlendirilmesin, her çocuk okula gitsin, tüm çocuklar eşit şartlarda insani değerlerde yaşasın diyorsanız siz de 7 Kasım'da Park Bornova'ya gelerek turna kuşu yaparak kanatlarına dileklerinizi yazın ve umuda uçurun.
Projeye; Yarın saat 12.00'de start verilecek.