Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 01 Eylül 2014 tarihinde hemen her kuruluşa 'Türkiye 100 Şirketleri' adı altında parlak kuşe kağıda basılmış birer kitapçık gönderdi.
Eseri, TAPEV adına Ozan Acar hazırlamış, Tuğçe Gür ise tasarımı ile editörlüğünü üstlenmiş.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önsöz yazısına, 'Türkiye 100 Programı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, AllWorld Network ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğince gerçekleştirilmiştir' diye başlıyor, sonuca geldiğinde, 'Anadolu'nun artan iktisadi önemi, Türkiye 100 listesindeki şirketlerin coğrafi dağılımından okunmaktadır.

 
Önemli olan

Sadece; Ankara, İstanbul, İzmir'den değil, Anadolu'nun yeni yükselen kentlerinden de çok sayıda şirket, Türkiye'nin en hızlıları arasında yerlerini almışlardır.

Anadolu'nun kentlerinden listeye girmeyi başaran Türkiye 100 Şirketleri, Anadolu'nun sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkmasına ve bölgelerinin gelişimine katkıda bulunmaktadırlar.' diyor.

Biraz politika koksa da söylem doğrudur.

Bir ara 'Anadolu aslanları' ve hatta 'Anadolu panterleri!' diye bazı şirketler öne çıkarılmıştı.

Şehirler de...

Bunlardan biri de şu anda Ege'den tek bakan çıkaran Denizli (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın dostu olarak bilinen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci) vardı.

ARA NOT: Geçen hafta yapılan iktisadi darbede, DEİK bir gece içerisinde alınan kararla Ekonomi Bakanı Zeybekci'ye bağlandı.

Aslında, Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve satış gelirlerini arttıran 100 şirketini, 2004 yılında kurulan TEPAV, tümüyle objektif kriterlerde ve çok sayıda başvuru arasından belirliyor.

Başvuru toplama aşamasında, TEPAV Direktörü Güven Sak'ın söylediğine göre yazılı ve görsel basında reklamlar da yayınladılar.

Başvuruyu; en erken üç sene önce kurulmuş ve 2010'da 100 bin, 2012'de ise en az 500 bin ABD doları ciroya ulaşmış şirketler yapabiliyor.

Sonuç olarak şuna gelmek istiyorum:
Bu şirketleri incelediğinizde, hiçbir sahip ve yöneticisinin gazetelerde görüntülerinin çıkmadığını görürsünüz.

Güloğlu'nu çok duyacağız

Sadece içlerinde 'Bizim kızımız' dediğimiz Tire Güloğlu Plastik'in CEO'su Gülçin Güloğlu hariç...
Gülçin Güloğlu da, LİYAKAT'ta Berkay Eskinazi'nin yardımcısı olduğundan önemli projeleri, Doç. Dr. Engin Deniz Eriş ve özel bir ekiple yaşama geçirdiği için ilgi görüyor.

Sahtekarları artık tanıyalım

Bu bilgiden sonra İzmir ve Türkiye gerçeğine geliyorum.
Son 50 yıldır gazete ve televizyonlarda sık sık ön plana çıkan işadamları ya da sanayici diye geçinenlerin geçmişlerini ve bugünkü durumlarını ele alın.

Bir hiç olduklarını, sadece ve sadece devlet ihalelerini alarak ve taşeronlara vererek büyük karlar kazandıklarını görebilirsiniz.

Yani ekonomiye katkıları yok gibi...

Katkı sadece ve sadece kendilerine...
Tabii ki bunun için de gösterişten ve manken gibi güzel sekreterlerden de yararlandıklarını bilmeyen yok herhalde.

11 bin kişilik istihdam

Sonuç olarak; listede yer almayı hak eden şirketlerin, sektör ve bölge çeşitliliği, doğru iş modeli ve yönetim usulleriyle yola çıkan işletmelerin her şart ve koşulda başarılı olabileceğinin kanıtıdır.

Türkiye'nin büyümesine sundukları katkı, 2010-2012 döneminde sağladıkları ilave 11 bin kişilik istihdamdan da açıkça görülüyor.

İzmir'den 9, Manisa'dan 3, Balıkesir'den 1, Uşak'tan 1 firmanın bulunduğu ilk 100'deki Ege firmalarını da tanıtayım:
Alco İçecek (2), Felda Gıda (15), Chef Seasons Gıda (23), Sarp Doğa Ürünleri (27), Ünaldı Organik Likid (36), Alperteks (46), Ar Elektronik (47), Güloğlu Plastik (50), Karen Mühendislik (63), Dünya Taş (65), Lima Galveniz (69), Ser- Tel Akaryakıt (71), Sarıgözoğlu Hidrolik (74), Etkin Tıbbi Cihazlar (77).