2014 Dünya Kupası ile 2016 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Brazilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5 gün süren karnavala bu sene ilgi daha da fazla oldu. Geçtiğimiz hafta düzenlenen festivalde Rio Eyaleti Sağlık Bakanlığı yetkilileri, AIDS dahil cinsel yollarla bulaşan hastalıkların önlenmesi için başlattıkları kampanya çerçevesinde, karnaval sırasında 3 milyon prezervatifi ücretsiz dağıttı. Bu haberleri okuduğumda hiç şaşırmadım; çünkü 1999'da Brazilya'nın Sao Paulo şehrinde Kadın Hastalıkları ve Doğum stajı yaptığım sırada cinsel yolla bulaşan hastalıkların ne kadar yaygın olduğunu bizzat kendi gözlerimle gördüm. Her 5 kişiden 1'inde olduğu için çalıştığım hastanede haftanın 1 günü sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklar polikliniğine yapılacak şikayetlere ayrılmıştı.
Peki nedir bu cinsel yolla bulaşan hastalıklar? Yaklaşık 40 kadar etken (virus, bakteri, mantar...) mevcut. Ama ülkemizde ve dünyada en sık görülenleri; AIDS'e neden olan HIV (Human immunodeficiency virus),  Hepatit B (HBV), Hepatit C (HCV), halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen  Gonore (Neisseria gonorrhea) , rahim ağzı kanserinden sorumlu olan HPV (Human papillomavirus), genital uçuk etkeni Herpes Simpleks, Klamidya (Chlamydia trachomatis), Sifiliz (Frengi) (Treponema pallidum), kadınlarda; bakteriyel vaginoz ve servisit yapan Mikoplazma Genitalyum (Mycoplasma Genitalium).
Bulaşma yolu başlıktan da anlaşılacağı gibi, korunmasız seks! Ama HIV, hepatit B ve frengi cinsel ilişki dışında kan yolu ile de bulaşabilir; ki bu da mikrobu taşıyan kişiden alınan kontrolsüz kan nakli, mikroplardan arındırılmayan (steril olmayan) şırınga ve iğneler, ustura, manikür malzemeleriyle olur. Bu hastalıklar sadece size ve eşinize değil eğer bayan gebe ise;  gebelik sırasında ya da doğumda  enfekte anneden bebeğine  HIV enfeksiyonu, hepatit B, frengi, bel soğukluğu, genital uçuk ve klamidya geçer. Lakin; hasta kişinin nefesinden, öksürüğünden, bu kişiyle el sıkışmaktan, öpüşmekten hastalık geçmez. Böcek ve sivrisinek sokması da mikrop bulaştırmaz.
Şüpheli bir ilişkiden sonra idrar yaparken yanma ve sık sık idrara gitme; penis, vajina, makatta yaralar ve siğiller çıkması, normalden farklı akıntı olması, kasıklarda beze hissedilmesi, karın alt kısmında ağrı oluşması, ilişki sonrası kan gelmesi şikayetlerinin bir veya birkaçı varsa zaman kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü bazen bu belirtiler ilk bir kaç hafta içinde geçer ve hasta iyileştiğini düşünür. Oysa erken evre atlanırsa ilerleyen dönemde daha kötü sonuçlara yol açar (kısırlık, dış gebelik...) Tanı ve tedavi için mutlaka ama mutlaka DOKTORa gidin, doktora anlatırken saklamadan net bilgi verin.
Baştan önlem alıp tedbirli davranmak gerekir. Bunun için gebeyseniz düzenli sağlık kontrolü yaptırın, kan nakli yapılacaksa tüm testlerin yapıldığından emin olun, her türlü girişimde tek kullanımlık şırınga iğne kullanılmasına özen gösterin, alkol ve uyuşturucu sağlıklı düşünmeyi önleyip cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabileceğinden uzak durun. En önemlisinin tek eşlilik ve cinsel ilişkide korunma (prezervatif kullanımı) olduğunu aklınızdan çıkartmayın! 
Sağlıkla kalın