Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ ile bağlantılı şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak gönderilmesinin bu şirketlerle ilgili bankacılık risklerini ortadan kaldırdığını söyledi.
Öte yandan Bakan Canikli, Türkiye Finans'da Boydaklar'ın yüzde 22 hissesi olduğunu belirterek, yönetimdeki kurul üyesinin istifa ettiğini hissenin de ana hissedara satılacağını kaydetti.

Kartla ödeme yapmayı sevdik

Bankalar arası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre Türkiye'de 113,1 milyon adet banka kartı ve 57,8 milyon kredi kartının kullanıldığı tespit edildi.
Toplam 170,9 milyon adet kartla internetten yapılan ödemelerin 44,1 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 4,4 milyar TL'sinin ise banka kartlarıyla yapıldığı belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre kartlı ödemelerle yapılan işlemler yüzde 5 yükselirken, banka kartı ile ödemelerde yüzde 31, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 2 artış olduğu saptandı.

3 parsel daha sahibini buldu

Türkiye´nin tek Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliği taşıyan Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (MPİOSB) 3 firmanın daha yatırım yapacağı parseller kura çekimiyle belli oldu.
Kura çekimini yapan; Keçeci Profil Plastik San. Ve Tic.Ltd.Şti., Fulyağ Petrol Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. ve M.Cihangir HÜR, Bölgedeki yatırımlarına kısa sure içerisinde başlamayı planlıyor.
Bölgede,Plastik Sanayiciler için üretimde büyük önem taşıyan temiz ve kesintisiz enerji temini için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, bir yandan da Arıtma Tesisi Yapımı için çalışmalara başlandı.

Canlılık artıyor

Başta Petkim olmak üzere hava, deniz taşımacılığına ve raylı sistemlere, sağlık ve eğitim tesisleri ile işgücü yerleşim birimlerine çok yakın konumundan dolayı sanayicilere rahat bir çalışma ortamı sağlayacak Menemen Plastik İhtisas OSB'deki canlılık gün geçtikçe artıyor. Elektrik, doğalgaz, haberleşme, su ve özellikle bağımsız yangın suyu şebekesi ve diğer tüm gelişmiş altyapılarla donatılmış olan bölgede yoğun yatırımcı inşaat faaliyetleri devam ederken 3 firma daha Menemen Plastik İhtisas OSB'de yerini yapılan kura çekimi ile belirledi.

Yatırımcılar çoğalıyor

Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, 2015 yılından itibaren başlayan tesis inşaatlarında büyük yol kat edildiğini belirtti.
Bölgede yatırımına başlayan ilk katılımcılar olan, Ege Profil Tic. Ve San. A.Ş.'nin 30 bin metrekarelik parselinde PVC Profil Paketleme Tesisi inşaatını bitirdiğini ve İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alarak faaliyete geçtiğini, bunun yanı sıra yine Ege Profil Tic. Ve San. A.Ş.'nin 80 bin metrekarelik parselinde Ana Fabrika İnşaat çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu, 5 bin metrekarelik parselinde inşaatını tamamlayan Medusa Plastik İnş. Tic.Ltd.Şti.'nin önümüzdeki aylarda üretime geçeceğini, Kastaş Sızdırmazlık Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.'nin 40 bin metrekarelik parselinde inşaatını tamamlamak üzere olduğunu, bu yatırımcıların dışında 6 parselde daha inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini ve yeni kura çekimi yapılan parsellerle birlikte 9 yatırımcının daha kısa süre içerisinde inşaatlarına başlayacaklarını belirten Salih Esen, 'Toplam 19 parselde yatırım faaliyetleri başladı, bu rakam Bölgenin %49'una karşılık gelmekte, yaratacağı istihdam ve sahip olduğu imkanlar ile örnek olacak bir Organize Sanayi Bölgesini hayata geçiriyoruz, en küçüğü 2 bin 500 metrekare, en büyüğü 80 bin m2 olan toplam 42 parselin 38'inin tahsisi yapıldı, kalan parseller için talepleri almaya devam ediyoruz.'dedi.

Aylık maliyette yüzde 10.4'lük artış

Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadarki süreçte öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 176 lira olarak belirlendi. Böylece geçen öğretim döneminde 159 lira olarak hesaplanan aylık maliyet, yüzde 10.4 arttı.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, anayasanın 'İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır' hükmüne dikkat çekerek, devletin, ilköğretimde okuyan öğrencilere en az 176 lira yardımda bulunması gerektiğini belirtti.

Sanal POS'tan yüzde 5 vergi alınacak

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen tebliğe göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilendirilen elektronik para ve ödeme kuruluşlarının gerçekleştirdiği hizmetler bankerlik kapsamında değerlendirilerek BSMV'ye tabi tutulacak. Bu çerçevede, elektronik para ve ödeme kuruluşları tarafından ödeme hizmeti kullanıcısına verilen hizmet nedeniyle tahsil edilen komisyon, ücret gibi tutarların tamamı vergilendirilecek. Komisyon tutarının bir kısmının yurtdışında veya yurtiçinde yerleşik bir kuruluşa aktarılması vergilendirme açısından fark etmeyecek. Cep telefonu, internet gibi elektronik haberleşme araçlarından mobil ödeme yapılırken, bu işleme aracılık yapan ödeme kuruluşlarına da para ödeniyor. Ödeme kuruluşları, bu işlemlerden aldıkları komisyonun yüzde 5'ini vergi olarak ödeyecek.

Bağ-kur'luya emeklilik kredisi

Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar muradına erecek.
Devlet, hemen emekli olabileceklere Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faizli kredi verecek
Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak geçen ay yürürlüğe giren af yasası prim borcu olan Bağ-Kur'luların da yüzünü güldürdü.
Bağ-Kur'lular yapılandırma imkânıyla borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek. Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Bir başka ifadeyle 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlarsa hemen emekli olacak.

Enflasyon geriledi

Enflasyon, yüzde 0,29 gerileyerek son 7 yılın en düşük ağustos ayı rakamı olarak kayıtlara geçti. Yıllık enflasyon artışı temmuzda yüzde 8,79 iken, sert düşüşle ağustosta yüzde 8,05'e geriledi. Türkiye, Çin'den İngiltere'ye uzanan bir ulaşım hattı için, güzergâh üzerindeki Azerbaycan ve Türkmenistan'la anlaşma imzaladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'Yaş sebze ve meyve ihracatının da başlamasıyla Türkiye-Rusya ilişkileri eski seviyesini yakalayıp daha da üzerine çıkacak.' dedi.
Tüfenkci, esnafın iflas etmesi veya dükkânını kapatması halinde, yeni bir iş yeri açana kadar diğer işsizlik sigortalarındaki gibi bir fon oluşturulması için çalışma bulunduğunu da açıkladı.
Kayseri'de Boydak Holding, Fethullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredildi.
2014 yılında Florance Nightingale hastane grubuna yüzde 50 ortak olan Fiba Holding, Kadıköy Şifa ve Ataköy Şifa'yı satın alıyor.
Büyümede yatırım ve ihracatın ağırlığını artırmak için çalışma yaptıklarını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Büyük Millet Meclisi tekrar açılınca önemli vergisel teşvikleri hayata geçireceklerini söyledi. Murat Ülker'in yönetim kurulu başkanı olduğu Gözde Girişim'in, bağlı ortaklığı Farmamak Ambalaj'ı Almanlara sattığı bildirildi.
Balıkesir'e 120 milyon Euro'luk yatırım yapmayı planlayan Alman Preiss Daimler'in (PD Grup) Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Preiss Daimler, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) incelemelerde bulundu.

'Türkiye Singapur gibi olabilir'

Royal Dutch Shell'in eski başkanı Mark Moody-Stuart, Türkiye'nin yakın vadede Singapur gibi enerji ticaret merkezi olabileceğini söyledi. 7. İstanbul Finans Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Moody-Stuart, Türkiye'nin enerji ticareti açısından önemli bir ülke olduğunu ve kısa vadede hidrokarbon kaynakların Türkiye'nin en önemli sektörü haline gelebileceğini söyledi.

Gram altın, çeyreği tahtından etti...

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü 'nün verilerine göre çeyrek altın üretiminin, bu yılbaşından Ağustos ayına kadar geçen sürede geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 693 bin 970 adet azalarak 3 milyon 229 bin 950 adet olarak gerçekleştiği tespit edildi. Geçen yıl Ocak-Ağustos arası üretilen çeyrek altın miktarının ise 4 milyon 923 bin 920 adet olduğu belirlendi.

Çeyreği de vurdu...

Çeyrek altın üretiminde en büyük düşüşün, her yıl altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığı Temmuz ayında gerçekleştiği görüldü.
Geçen yıl Temmuz ayında üretilen 1 milyon 869 bin 40 adet çeyrek altına karşı bu yılın aynı ayında yüzde 80.3'lük düşüşle 367 bin 220 adet çeyrek altın üretildiği tespit edildi.
Bu düşüşte bu yıl Ramazan Bayramı'nın yaz dönemine denk gelmesi ve 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle düğünlerin ertelenmesinin de etkili olduğu saptandı.
Bu yıl düğün sezonunda vatandaşların çeyrek altın yerine daha çok gram altına yöneldiği görülürken, bu tercihte bir hayli yükselen çeyrek altın fiyatlarının etkili olduğu belirlendi.

30 bin kişi gezdi

2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı sektörün buluşma noktası oldu. 4 gün süren fuarı 30 bin kişi ziyaret etti.
GL Platform Fuarcılık tarafından Uşak'da düzenlenen 2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı İzmir, Afyon, Denizli, Aydın, Kütahya, Manisa'dan 30 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Büyük ve küçükbaş hayvanların sergileneceği fuar çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, genetik alanındaki son yenilikleri, yem sektöründeki gelişmeler görücüye çıktı.
Fuarda sektörün önde gelen firmaları, birlikler, kooperatifler açtıkları stantlarda alıcılarla biraraya geldi.
Fuar kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar açık artırmayla Türkiye'de ilk kez satışa sunuldu.

*****

DİP EKSPRES

Fuar gençleşti her kesimi kucakladı


85. İzmir Enternasyonal Fuarı, ilklere sahne olurken kültür-sanat, ticaret ve eğlencenin buluştuğu yer oldu.
Etkinlikleriyle her kesimi kucaklayan fuar, genç ziyaretçi profili ile dikkat çekti.
İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde bu yıl 26 Ağustos – 4 Eylül 2016 tarihleri arasında 85'inci kez ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Ana teması 'inovasyon', partner ülkesi 'Malezya', onur konuğu ili 'Manisa' olan fuarın, ana sponsoru Folkart, inovasyon ana sponsoru ise Vestel oldu. Fuar kapsamında tiyatrolardan, sokak etkinliklerine, söyleşilerden konserlere toplumun her kesimine hitap eden etkinlikler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Ziyaretçilerden tam not alan fuarın bu yılki ziyaretçi profilini daha çok gençler oluşturdu. Ailelerin güvenle gezdiği fuarda, gerçekleştirilen etkinlikler bu yıl sanatseverlerin ve caz müziği tutkunlarının da İEF'ye ilgisini artırdı. Büyük bir titizlikle hazırlanan etkinlikler, uzun zamandır fuarı görmeyen kesimin de 85. İEF'ye heyecanla gelmesine sebep oldu.