1993 Kasım'ında Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın Uluslararası Rosetta Görevi onaylandı. O zamandan bu yana biliminsanları ve mühendisler, bir kuyrukluyıldızın bilinmeyen yanlarını ortaya çıkarmak için birlikte zor bir görevi yerine getirebilmek için çalışmaktalar. Ocak 2003'te gönderilmesi planlanan Rosetta, onu Dünya dışına taşıyacak olan Ariane Roketi'nin Aralık 2002'de arızalanması nedeniyle, Fransız Guyanası'ndan ancak Mart 2005'te Ariane 5 Roketi ile fırlatılabildi.

Güneş Sistemi içinde dolambaçlı bir yoldan on yıl boyunca yolculuğunu sürdüren Rosetta, asteroid kuşağını geçerek Dünyamızın Güneş'e olan uzaklığının 5 katından fazla bir uzaklığa, derin uzaya yolculuk yaptı. Hedefi, Comet 67P / Churyumov-Gerasimenko olarak bilinen dönemli yani belli zamanlarda Güneş'e yaklaşan bir kuyrukluyıldızdı.

Rosetta uzay aracı, bu görevi sırasında kuyrukluyıldıza ulaşıp onun buzlu çekirdeğinin yakınında kalarak, Güneş'e yaklaşması sırasında çözülerek kuyruğu oluşturan buzlu çekirdeğini de inceleyecek. Bu sırada, yanında götürdüğü Philae adlı daha küçük uzay aracını bu gizemli kozmik buzdağına 12 Kasım 2014 tarihinde indirdi. Bu küçük araç kuyrukluyıldıza konmadan önce kuyrukluyıldızın yüzey yapısı hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyordu. Rosetta kuyrukluyıldızın 30 km uzağında yörüngede dolanırken yüzey haritasını çıkarıp Dünya'ya gönderdikten sonra, 25 Ağustos'ta belirlenen 5 ayrı konma noktasından Agilkia adı verilen yer seçildi.

Rosetta bir yıl kadar sürecek olan bu görev sırasında Aralık 2015'e kadar planlanan işleri yaparak kuyrukluyıldızdan çeşitli bilgiler elde ettikten sonra, yüzeye inen Philae uzay aracıyla birlikte Güneş etrafında bir yörüngeye oturarak iç Güneş Sistemi'ndeki yolculuğunu sürdürecek. Rosetta bu görev süresince birçok ilki gerçekleştiriyor.
Rosetta:

Bir kuyrukluyıldız çekirdeği etrafında yörüngeye oturan ilk uzay aracı,

Güneş'e yaklaşmakta olan bir kuyrukluyıldızın yanında yol alan ilk uzay aracı,

Rosetta, Güneş'e yaklaştıkça çekirdeği ısınarak çözülen bir kuyrukluyıldızı yakından inceleyen ilk uzay aracı,
 
Kuyrukluyıldıza vardıktan sonra onun üzerine denetimli bir biçimde daha küçük bir uzay aracı indiren ilk uzay aracı,

Kurukluyıldıza indirilen bu uzay aracında bulunan cihazlarla, bir kurukluyıldızın yüzeyini ilk kez görüntüleyen ve bu yüzeyin nelerden yapılmış olduğu ilk kez belirleyen ilk uzay aracı.

Daha önce yine ESA tarafından gönderilen Giotto adlı uzay aracı ve Dünya'dan yapılan gözlemlerle, kuyrukluyıldızların karmaşık organik molekül ve bileşikler içerdiği, karbon, oksijen, azot ve hidrojence zengin oldukları belirlenmişti. Rosetta'nın bulguları, bu bilgilerle karşılaştırılacak ve bilinenlerin daha kesin olması sağlanmış olacak. Bu bileşikler yaşam için vazgeçilmez kaynaklar olan nükleik asit ve amino asitleri oluşturan bileşenler olduğundan, yeryüzündeki yaşamın başlamasına kuyrukluyıldızların neden olmuş olabileceği düşünülüyor. Rosetta bu önemli konuda da çok değerli bilgiler edinilmesini sağlayacak. Rosetta ve Philae kuyrukluyıldızda bulunması beklenen organik moleküller, DNA ve RNA'nın yapı taşları olan nükleik asitler ve proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri de inceleyecek. 
Rosetta uzay aracında aşağıda kısaca adları verilen ve her birinin işlevi ayrı olan, ne işe yaradıkları aşağıda bazıları listelenen pek çok alet bulunuyor. Bunların bazıları, Philae adlı küçük uzay aracında bulunuyor.

ALICE: Kuyrukluyıldız çekirdeğinde bulunması beklenen asal gazları belirlemeyi amaçlıyor.

OSIRIS: Kuyrukluyıldızın görünür ve kızılöte görüntülerini ve tayfını almayı amaçlıyor.

VIRTIS: Görsel ve kızılöte ısısal görüntüleme tayfçekeri olarak çalışıyor.

MIRO: Kuyrukluyıldızda bulunabilecek su, amonyak ve karbondioksidin mikrodalga yardımıyla belirlenmesi için tasarlanmış.

CONSERT: Radar dalgaları kullanarak kuyrukluyıldızın yüzeyinin altını incelemek ve yapısını araştırmak için tasarlanmış.

RSI: Kuyrukluyıldızın çekirdeği ve kuyruğunun fiziksel yapısını radyo dalgaları yoluyla incelemek için tasarlanmış.

ROSINA: Kuyrukluyıldızın yapısında bulunan, başta azot ve karbondioksit olmak üzere iyon ve molekülleri incelemek amacıyla tasarlanmış.

MIDAS: Kuyrukluyıldıza ait toz parçacıklarının fiziksel yapısını inceleyerek depolayacak bir yüksek çözünürlüklü mikroskop sistemi olarak tasarlanmış.

COSIMA: toz parçacıklarının yüzeyleri temizlendikten sonra incelenebilmesi için ikinci bir tayfçeker sistemi.

GIADA: Kuyrukluyıldızın kuyruğundaki tozun tanecik boyutları, hızları ve bazı özelliklerini incelemek üzere tasarlanmış, tozu toplayan bir alet.

RPC: Güneş plazmasını incelemek üzere tasarlanmış.

Rosetta 12 Kasım 2014'te Türkiye Zamanı ile saat 10:35'te yaklaşık olarak 22.5 km.lik bir uzaklıktan Philae uzay aracını kuyrukluyıldıza gönderdi. Bu inişle ilgili bilgi, aynı gün saat 16:00'da Dünya'ya ulaştı. Rosetta ile Dünya arasında radyo sinyallerinin tek yönlü yolculuğu bu tarihte 28 dakika 20 saniye sürüyor. Bu nedenle Philae'nın Rosetta'dan ayrılışı ve kuyrukluyıldıza inişi ile ilgili bilgiler bize bu kadar süre gecikmeli olarak gelmektedir.
Philea, kuyrukluyıldıza inmek üzere Rosetta'dan ayrılışını 15. Saniyesinde bir fotoğraf gönderdi. Daha sonra inişinden hemen önce kuyrukluyıldızın bir fotoğrafını gönderdi. Philae'nın iniş sonrası yere basan üç ayağını sabitlemesi gerekiyordu ancak bunun olduğuyla ilgili bilgi alınamadı.

Philae bu aşamadan sonraki 2.5 gün içinde ilk çalışmalarını yapacak. Daha sonra Güneş tarafından aşırı ısıtılacağı Mart 2015'e kadar çalışmalarını sürdürecek. Bu çalışmalar sırasında, yüzeyi 23 cm kadar delerek örnekler alıp inceleyecek. Ayrıca yüzeyin mekanik ve elektriksel özelliklerini de inceleyecek. Radyo dalgaları kullanarak çekirdeğin iç kısımları ile ilgili bilgi toplayacak.
Rosetta, kuyrukluyıldıza Güneş'e yakınlaşması boyunca Ağustos 2015'e kadar eşlik edecek. 67P / Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına doğru yaptığı 10 yıllık yolculuğu sırasında, 2008 yılında 2867 Steins ve 2010 yılında 21 Lutetia adlı asteroidlerin yanından geçen Rosetta uzay aracı Haziran 2011'de uyuma moduna girmiş ve 20 Ocak 2014 tarihinde de başarılı bir biçimde 'uyandırılmıştı'.

Rosetta ile ilgili ilginç olan bir durum ise 2005'te gönderildikten sonra 2007 yılında yörüngesi nedeniyle Yer'e yakın bulunduğu sıralarda 0.68 m.lik Catalina Gök Taraması adlı bir teleskopla gözlenmiş ve yanlışlıkla Yere-yakın 20 m çaplı bir asteroid olarak 2007 VN84 adıyla sınıflanmış olmasıdır. Yer'e 5300 km yakından geçeceği ve Yer'e çarpma olasılığının yüksek olduğu hesaplanan bu cismin, daha sonra gerçek kimliği anlaşılarak bu yanlışlık düzeltilmiştir.