Rusya'nın para birimi rublenin değeri, çeyrek yüzyılın en düşük seviyesine indi. Önümüzdeki yıla ilişkin tahminlerin düşük seviyede ekonomik büyümeden ekonomik durgunluğa gerilemesi üzerine ise petrol fiyatları düşüşe geçti
Rus ekonomisi, Ukrayna'daki karışıklıkları körüklediği gerekçesiyle Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar yüzünden darbe almaya devam ediyor.
Yabancı yatırımcıların Rusya'dan kaçtıkları görülüyor.
Ancak iktisatçılar, Rusya'daki sorunların Ukrayna'daki olaylardan ve petrol fiyatlarının düşmesinden çok daha ciddi olduğu görüşünde.


Batı'dan kaynaklanıyor

Rus liderlere göre ülke ekonomisindeki sorunlar, Batı'dan kaynaklanıyor ve Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonucu uygulanan yaptırımlara dayanıyor.
Yetkililere göre, ekonomik yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya yılda 140 milyar dolar kaybediyor.
Rusya eski Ekonomi Bakanı Andrey Neçayev'e göreyse sorunlar, ülke ekonomisinin enerji ve hammadde ihracatına aşırı derecede bağımlı olmasından ve yatırım ortamının zayıflığından kaynaklanıyor:


Enflasyon arttı

'Ekonomideki ciddi sorunlar Ukrayna krizinden ve petrol fiyatlarındaki düşüşten önce başladı. 2012'den beri ana makro ekonomik sinyaller düşüşe geçmişti. Artan tek şeyse enflasyon.'
Tüketici fiyatları, Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarına verdiği yanıt olan gıda ithalatı yasağı nedeniyle tırmanışa geçti. Rusya, halkın öfkesini kontrol altında tutmak için şimdilik suçu yabancıların üzerine atıyor.
Oleg Dibryov, 'Şu anda hükümeti eleştirmenin bir anlamı yok çünkü artık yalnız bir ülkeyiz ve birlik içinde olmamız gerekiyor. Anlaşmazlığa düşmek sadece bizim canımızı yakar.' diye konuşuyor.


Düşman nerede?

Ancak Neçayev, Rusya'nın düşmanlarının dışta değil içte olduğunu, milyarlarca dolarlık sermaye ve yabancı yatırımların kaçmasını engellemek için önlem alınmadığını belirterek şunları söylüyor:
'Mülkiyet haklarının korunması için çok ciddi reformlar gerektiğine inanıyorum. Bağımsız hukuk sistemi kurulmalı, ülkenin belki de en büyük hastalığı olan yolsuzluğun önüne geçilmeli.'
Neçayev, kötü gidişata rağmen Sovyetler Birliği'nin çöktüğü zamanla kıyaslandığında durumun o kadar da ciddi olmadığını savunuyor:


Gazeteciler doğruyu yazdı

'O zamanlar ekonomik çöküş çok ciddi bir sorundu. Rusya'nın kışı geçiremeyecek durumda olduğu yolunda basında çıkan haberler doğruydu. Açlık tehdidi, toplu taşıma sisteminin çökmesi, kaos, Yugoslavya'daki gibi bir iç savaş yaşanması tehlikesi ve işin içinde nükleer silahların olması hep doğruydu, yani gazetecilerin abartması değildi.' diyor.
Neçayev'e göre böylesine derin bir ekonomik krizin bugün yaşanması için ham petrolün fiyatının varil başına 40 doların altına inmesi gerekiyor.
Ufukta görünen ekonomik gerileme, Rus halkının büyük çoğunluğu için daha az alım gücü ve daha pahalı ulaşım anlamına geliyor.


Petrol 30 dolara kadar düşebilir

Dünyanın önde gelen havacılık şirketlerinden Emirates Havayolları'nın CEO'su Tim Clark, petrol fiyatlarına ilişkin tahmin yaptı. Petrol fiyatlarının 30 dolara düşebileceğini öngören Clark, gerçek fiyatın 70 dolar olması gerektiğini söyledi.
Clark, düşük petrol fiyatlarının havacılık sektörüne güveni ve yatırımı geri getireceğini belirtti. 60 doların altına inen petrol fiyatları son 5,5 yılın en düşüğünde seyrediyor.
58.20 dolara kadar gerileyen Brent Petrol dün 60 dolar seviyesini test etmesine rağmen, bu seviyenin üstünde tutunamadı ve 58.50-59.80 dolar bandı arasında yatay hareket etmeye başladı.


İnternette 3 hesaptan biri risk altında

Dünyanın önde gelen bilgisayar ve İnternet güvenliği şirketi Kaspersky, Türkiye'de 3 internet kullanıcısından 1'inin paralarını çalmayı deneyen siber tehditle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Kaspersky Lab ve B2B International tarafından bir yıllık bir süre içinde ortaklaşa yürütülen ankete göre Türkiye'de kullanıcıların üçte biri paralarını çalmaya çalışan çevrimiçi tehditlerle karşılaşıyor.
Bununla birlikte finansal nitelikte olmayan siber saldırılar öngörülmeyen harcamalara da neden oluyor. Siber suçlular değerli kullanıcı verilerini farklı yöntemlerle ele geçiriyor. Kullanıcıların cüzdanlarını karıştırmanın en hızlı yolu ödeme sistemi, çevrimiçi bankacılık veya banka kartı verilerini saklayan çevrimiçi mağaza hesaplarına erişim sağlamak.
Bu bilgileri toplamak için birçok teknik bulunuyor ilgili kurumların resmi web sitelerini taklit eden kimlik avcılığı sayfaları, kullanıcıların cihazlarına girdikleri oturum açma ve şifre bilgilerini toplayan zararlı yazılımlar ve çok daha fazlası.


Paralar gitti

Ankete göre Türkiye'de kullanıcıların %33'ü geçtiğimiz yıl içinde finansal siber saldırılarla yüzleşti ve katılımcıların %7'i bunun sonucunda paralarını kaybetti. Paralarını nasıl kaybettiklerini açıklayan katılımcıların %15'i korsanların ödeme sistemi hesaplarına erişim sağlayarak paralarını çaldığını belirtmiş, %5'i dolandırıcıların ağına düşüp kimlik bilgilerini sahte web sitelerine girdiklerini düşündüklerini söylemiş ve %4'ü oturum bilgilerinin ve şifrelerinin zararlı yazılımlar tarafından ele geçirildiğinden emin olduklarını belirtmiş. Bu kullanıcılardan çalınan para ortalama 345 dolar tutarında.


Rapor edildi

Yıl boyunca birçok kullanıcının çevrimiçi hesapları (e-posta, sosyal ağlar, vb.) ihlal edildi. Bu oran katılımcıların %23'ü olarak rapor edildi.
Siber suçular tarafından istenmeyen e-posta veya zararlı URL'ler göndermek için kullanılmaya ek olarak ihlal edilen hesaplar finansal kayıp kaynakları da olabiliyor.
Bir kullanıcının posta kutusunda bulunan bilgiler genellikle, ödeme hizmetleri ve çevrimiçi mağazalar tarafından kayıt ve şifre kurtarma taleplerine karşılık gönderilen hesap kimlik bilgilerini de içeriyor.


Gerçek tehdit

Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Yönetimi Başkanı Elena Kharchenko şunları söyledi: 'Bazı kullanıcılar siber tehditlerin sadece siber uzayda hasar verebilen uzak varlıklar olduğunu düşünmektedir. Ancak birçok çevrimiçi tehdit gerçek dünyadaki hayatlarımız için de ister veri ister para kaybı olarak düşünün, gerçek birer tehdittir. Sonuçlarına katlanmak yerine önceden güvenliğinizi sağlamak çok daha mantıklıdır.'


****

SON NOKTA

Forever New, Forum Bornova'da


Dünyanın farklı şehirlerinden ilham alarak hazırladığı koleksiyonlarıyla modaya yön veren Avustralyalı giyim markası Forever New İzmir Forum Bornova AVM'deki en yeni mağazasının açılışını ünlü blogger Cocobolinho Gülnihal Eren'in ev sahipliğinde düzenlenen bir parti ile kutladı.
Her yaşa hitap eden koleksiyonları ile kadınların yakından takip ettiği Avustralyalı giyim markası Forever New, Türkiye genelinde 25'inci, İzmir'de ise 4. mağazasını modaseverler ile buluşturdu.
Mağazanın açılış partisi ise İzmirli genç kızların yakından takip ettiği ünlü blogger Cocobolinho'nun ev sahipliğinde gerçekleşti.
Özel ikramlar, süslemeler ve etkinlikler ile renklenen Forever New partisine katılmak isteyen alışverişseverler mağaza önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Ziyaretçiler Cocobolinho partisiyle gün boyunca Forum Bornova mağazasında keyifli anlar yaşadı.