Bugün biraz uzaktan söz edeceğim.
Ama konu aynı; Asgari ücret...
Acaba ABD'de asgari ücret artışı yeterli mi?
Amerika'da asgari ücreti yükseltme tartışmaları sürerken, bazı bölgeler yüksek ücret uygulamasına aylar önce geçti.
Federal yasalara göre, bir işçiye ödenmesi gereken asgari ücret saatte 7 dolar 25 cent.
Ancak bazı eyalet ve kentlerde asgari ücret daha yüksek.
Bundan tam bir yıl önce başkent Washington'da asgari ücret 8 dolar 25 cent'ten 9 dolar 50 cent'e yükseltildi.

Kampanya başlatıldı

Şimdi Başkent Washington'da '15 İçin Savaş' isimli bir kampanya başlatıldı.
Gönüllüler; her çarşamba kalabalık metro duraklarının önünde bekleyerek kampanyaya destek toplamaya çalışıyor.
İşçilerin birlik olmasını dileyen gönüllüler bu arada Türkiye'de ancak seçim öncelerinde gördüğümüz bir programı uyguluyor; mangal partileri veriyorlar.
Herhalde bizde de mis gibi kukulu mangal patileri verilse katılım rekoru da kırılır.
Ama benzer bir seçim kampanyası, ANAP ile başlamış, büyük alanlarda, stadlarda, salonlarda şarkıcılarla 'şölenler' düzenlenmişti.
Amaç Amerika'da asgari ücreti saatte 15 dolara yükseltmek...
Ancak şunu da söylemekte yarar var:
Amerikalı parayı veriyor ama karşılığını çalıştırarak mutlaka alıyor.
Yani bizdeki resmi kurumlar, belediyeler gibi, 'Bu bile az' diyerek hiç kimsenin yan yatıp yatmasını, saatini veya gününü boş geçirerek doldurmasını sağlamıyor.

Sokak gösterileri bitmiyor!

İki yıldır Amerika'da fast food sektöründe çalışan binlerce işçi, asgari ücretin arttırılması, ücretli hastalık izni ve sendika hakları için sokak gösterileri düzenliyor.
Ancak ekonomistler, yüksek asgari ücretin sonuçları konusunda farklı düşünüyor.
Muhafazakarlar ise bunun iyilikten çok kötülük getireceğini savunuyor.
'Eğer bir çalışan değerinin üstünde maaş istiyorsa, işveren o çalışanın yerine bir robot veya bilgisayar yazılımı satın alarak şirketinin masraflarını azaltmayı düşünebilir. Böylece çalışanlar işlerini tamamen kaybeder' diyorlar.

Faydası oluyor

Fakat unutmamak gerekir:
Asgari ücret yükseldiğinde, çalışanlar aynı işte daha uzun süre kalıyor.
Bu da firmaların, istihdam, eğitim ve işe alma masraflarını azaltıyor.
Ayrıca üretkenliği de arttırıyor.
Asgari ücreti 15 dolara çıkaran yasa şimdiye kadar Amerika'da sadece üç kentte onaylandı.
Ancak hükümet, bu konuyu önümüzdeki yıl referanduma götürecek.

Obama memnun görünüyor

Biliyorsunuz Amerika'da düne kadar işsizlik oldukça yüksek idi...
Ancak son ' işsizlik verileri' Obama'yı memnun etti.
Obama, son 64 aydır özel sektörde istihdam artışı yaşandığını ancak yine de birçok insanın kendilerini daha ileriye taşımak için gerekli koşullara sahip olmadığını düşündüğünü söyledi.
Amerikan ekonomisinde Haziran ayında 223 bin kişiye yeni iş sahası açıldı ve işsizlik %0,2 oranında azalarak yüzde 5,3'e düştü.
Bu, 2008 yılından bu yana en düşük işsizlik oranı. Ancak yetkililer oranın düşmesinin nedenlerinden birinin 400 bin kişinin iş aramaktan vazgeçerek, sayım dışı kalması olduğunu söylüyor.

Yine de milyonlarca işsiz var

Çalışma Bakanlığı'nın raporunda ticari hizmetler, sağlık ve perakende sektörlerinde istihdamın arttığı görülüyor. Madencilikte istihdam azalırken, düşen petrol fiyatlarından etkilenen petrol sanayiinde de iş kayıpları sürüyor. Çalışma Bakanlığı, işsiz Amerikalıların sayısının 375 bin azalarak 8,3 milyona indiğini belirtti. Ancak 6,5 milyon kişi tam zamanlı çalışmak istemesine rağmen hala yarı zamanlı iş bulabiliyor.

Erdoğan 'erken seçim' diyor!

Şimdi gelelim İzmir'e...
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir iftar yemeğinde aklından geçeni söyledi:
'Koalisyon hükümeti kurulamıyor. Meclis kendi içinde sorunu çözemiyor. O zaman sorunu millet çözer, yani erken seçime gidilir' dedi.
Bir gece sonra İzmir'deki bir iftar yemeğinde ise Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren görüşlerini açıkladı:
'Erken seçim sorunlara çözüm olmaz!'
Zaten tüm varlıklarını seçimleri kazanmak ve meclise gidebilmek için harcayan milletvekilleri de, özlük haklarına en azından iki yıl içinde sahip olabileceklerinden, en azından iki yıl içinde 'erken seçime' gidilmesini istemiyor.
Ama bu iş için can atanlar var:
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 'Erken seçim olunca üç yıl engeli ortadan kalkmış olur' diyor.
Yani koltuklarını kaybedenlere 'yeşil ışık' yakarak, 'Yine biz koltuklara otururuz, Erdoğan'ı destekleyelim' diye mesaj gönderiyor, eskilere...

Kırmızı çizgi istemiyorlar!


Sanayiciler, ihracatın hız kestiği, büyüme hızının düştüğü, işsizliğin sürekli arttığı, komşularında kriz ve savaşın olduğu Türkiye'de siyasilerden kırmızı çizgiler üretmelerini değil, en kısa zamanda hükümet kurmasını bekliyor. Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, Meclis Başkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından sıranın siyasi partilerin uzlaşma sağlayarak kuracakları Hükümete geldiğini söyledi.
BAYOSB yatırımcıları, çalışanlar, paydaşlar ve misafirlerin buluştuğu iftar yemeğine Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, KESİAD Başkanı Aytekin Öztaş, bürokratlar ile sanayiciler katıldı. İftar yemeğinde ayrıca bölgeye katkıları nedeniyle yönetim kurulu üyeleri de plaketle ödüllendirildi.

Mazerete gerek yok

Toplantıda konuşan BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, 7 Haziran seçimlerinden sonra Meclis Başkanının da belirlendiğini belirterek, sıranın Hükümetin kurulmasına geldiğini söyledi.
Bu ortamda bütün siyasi parti liderlerinin kırmızı çizgiler üretmek yerine, ülke menfaatini öne alarak uzlaşması ve halkın istediği gibi bir koalisyon hükümetini kurması gerektiğine dikkat çeken Telseren, 'Ülkemizin çevresi bir ateş çemberi. Suriye'deki savaş kapımıza kadar geldi. Yunanistan bölge ekonomisinde sıkıntı yaratacak şekilde iflasın eşiğinde. İhracatımız azalıyor. Büyüme oranımız düşüyor. İşsizlik rakamları yükselişte. Başta ekonomi olmak üzere çözülmesi gereken birçok sorunumuz var. Bu ortamda siyasi parti temsilcilerimiz daha duyarlı olmalı ve mazeret üretmek yerine en kısa süre Hükümeti kurarak, her alanda ihtiyacımız olan reformları hayata geçirmeli' diye konuştu.
Erken seçimin başta ekonomi olmak üzere birçok alanda ülkeye kan kaybettireceğini ifade eden Telseren, seçimin kesinlikle akla getirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Geleceğin Bilim insanları

Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nin Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Yenilenebilir Kaynaklı Enerji Teknolojileri Alanında Mesleki ve Teknik Eğitim Kapasitesinin Artırılması' Avrupa Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirilen Yaz Kampı'na katılan öğrenciler sertifika heyecanı yaşadı.
Aldıkları eğitim sonunda tasarladıkları ekolojik kentlerin sunumlarını yapan öğrencilere sertifikalarını veren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 'Çocuklar bizim geleceğimiz ve gerçekten çok ileride gidiyorlar. Hayallerinin ne kadar önde olduğunu burada bir kez daha gördüm. Onlar Bornova'mızı, İzmir'imizi ve ülkemizi bir adım daha ileri götürecekler. Buna inancımız tam' diye konuştu.

***

DİP EKSPRES

İtalyan restoranlarını belgelendirecek


Türkiye ile İtalya arasında eko-köprü vazifesi gören İzmir İtalyan Ticaret Odası'na İtalyan Hükümeti tarafından bölge turizmi adına önemli bir görev daha verildi. Rebii Akdurak yönetimindeki İzmir İtalyan Ticaret Odası, Ege Bölgesi'ndeki İtalyan restoranlarını standardize edecek olan belgeyi vermeye yetkili tek kuruluş oldu.

İtalyan konukseverliği

Dünyanın sayılı mutfakları arasında gösterilen İtalya'da birkaç yıl önce başlatılan standardizasyon projesi Türkiye'ye de hayata geçti.
Pek çok ülkede İtalyan restoranlarının bulunduğunu ve hepsinin bu proje kapsamında değerlendirilmeye başlandığını ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, Hospitality İtaliano yani İtalyan Konukseverliği adı verilen bu projenin İtalya'da dört bakanlık tarafından yürütüldüğünü ve İtalyan konukseverliğini dünyaya tanıtmayı amaçladığını söyledi. Belge için restoranlarda kalite, hijyen gibi genel unsurların yanında mönülerinde İtalyan mutfağından yemeklerin olması, yemek isimlerinin İtalyanca olarak da belirtilmesi, İtalyanca bilen personel istihdamı, İtalyan zeytinyağı ve şarabı kullanılması gibi kurallara uymak gerekiyor.