Sabancı Holding'in 2014 yılı sonuçlarını açıkladığı ve 2015 yılı hedeflerini paylaştığı Yıllık Paylaşım Toplantısı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul'un katılımıyla Sabancı Center'da gerçekleştirildi.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı toplantıda yaptığı konuşmada, Sabancı Holding'in 2014 yılı kombine net satışları %23 artışla 44,2 milyar TL olduğunu söyledi.
Sabancı Holding'in 2014 yılında konsolide net karı yüzde 20 artışla 2 milyar 79 milyon tl olarak gerçekleşti. Sabancı topluluğu, 2015'te yaklaşık 3.5 milyar TL. kombine yatırım hedefliyor.

Her gün değerli

Güler sabancı, 'Türkiye ancak teknoloji devrimine entegre olabilirse hızlı büyüyebilir. Bizim için kadın bir gün değil, her gün değerli' diyor.
Sabancı Holding, Birleşmiş Milletler'in 'Kadını Güçlendirme Prensipleri'ni Türkiye'de ilk imzalayan şirket.
Bunun yanı sıra, 2013 yılında imzalanan 'İşte Eşitlik Bildirgesi' ile Sabancı çatısı altında kadınların erkekler ile her anlamda eşit şartlara ve fırsatlara sahip olduğunu garantisini de verildi.
Sabancı Topluluğunda, ' beyaz yakalı' kadın çalışan oranı ise yüzde 38.
Yani Türkiye ortalamalarının üzerinde bir konumdalar.
Şunu da unutmamamız gerekiyor:
Bu konuda araştırma ve çalışmalar gösteriyor ki, kadınların iş hayatına eşit katılımı, sadece insan hakları meselesi değil, işin kendisi için değer yaratan, doğru bir yaklaşımdır.
Ancak bu durumu kavrayan yöneticiler kurumlarını ileriye götürebilirler.
Sabancı Holding, . 2015 yılında da ağırlığı enerji olmak üzere yaklaşık 3.5 milyar TL kombine yatırım yapacak.
Sabancı Holding'de. 2015'te çalışan sayısı perakende alanındaki büyümeyle birlikte, yaklaşık 4.000 kişi artarak 64 bin kişiyi aşacak.

Ay sonunu beklemeyin!

Kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Mart 2015 itibari ile başladı. Maliye'nin internet teknolojilerini kullanarak oluşturduğu takip sistemi sayesinde kira gelirleri sıkı denetim altına alındı.
Arazi ve binaların kiraya verilmesinden elde edilen gelire gayrimenkul sermaye iradı denilmekte ve gelir vergisine tabi tutuluyor.
Kira gelirinden söz edebilmek için öncelikle tahsil edilmesi gerekiyor. Buradaki önemli nokta; gayrimenkulünüz kirada olmasına rağmen, kira bedelini tahsil etmiyorsanız vergi ödemezsiniz.
Peşin alınan kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.
Örneğin, 2014 yılında beş yıllık kira bedelini peşin almışsanız, hasılatın tamamı tahsil edildiği yıl değil, ait olduğu yıllarda gelir olarak sayılır.
Geçmişe dönük alınan kiralar da tahsil edildiği yıl gelir kabul edilir.
Örneğin, 2012, 2013 ve 2014 yıllarının kirasını toplu olarak 2014 yılında aldıysanız; kira gelirinin tamamı tahsil edildiği yıl gelir sayılır.

Bankaya yatırılması gerekiyor

Burak Oğuz, konutlarda aylık 500 TL ve üzerinde kira gelirlerinin, İşyerlerinde ise herhangi bir sınır olmaksızın kira bedelinin tamamının tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmesi ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorunluluğunun bulunduğunu belirtiyor.
Uyulmaması halinde 2015 yılı için birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için 1000 TL, kinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 500 TL, bulunanlar dışında kalanlar için 250 TL'den az olmamak üzere, her bir işlem için işlem tutarının %5'i özel usulsüzlük cezası uygulandığını hatırlattı.

Emsaline bakılıyor

Kira bedellerinin düşük gösterilmesi ya da bedelsiz kiralanması durumunda emsal kira bedeli uygulanır. Emsal kira bedeli gayrimenkulün emlak vergi değerinin yüzde 5'idir.
Örneğin: emlak vergi değeri 200.000 TL olan konutun, akrabalara bedelsiz olarak kiralanması durumunda %5 üzerinden 10.000 TL emsal kira geliri elde edilmiş sayılır.
Aşağıdaki durumlarda ise emsal kira bedeli uygulanmaz:
- Boş gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,
- Mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi,
- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,
- Genel bütçeye dâhil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.

Beyanname vermeyecekler!

2014 yılı için mesken kira geliri istisnası 3300 TL'dir. Bunun altında sadece kira geliri olanlar beyanname vermek zorunda değildir.
Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar 3.300 TL'lik istisnadan yararlanamazlar.
Ayrıca, 3.300 TL ve üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2014 yılı için 97.000 TL'yi aşanlar, istisnadan yararlanamazlar.
2014 yılı için üzerinden kesinti yapılan işyeri kira geliri istisnası 27.000 TL'dir. Kira gelirlerinin brüt tutarı 2014 yılı için 27.000 TL beyanname verme sınırını aşanlar ile elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 1.400 TL sınırını aşanlar yıllık beyanname verecekler.

2 üründen 1'i plansız

Fosfor Ajans'ın Method Research Company'ye yaptırdığı ve bir ay süren 'Türkiye'nin Plansız Alışveriş Alışkanlıkları' araştırması sonuçlandı.
Alışveriş sırasında, önceden satın almayı düşündüğü ürünler dışında çeşitli nedenlerle plan dahilinde olmayan başka ürünleri de satın alan kişilerin bu eğilimleri, araştırmanın ana konularından biri oldu.
Buna göre Türkiye'de yapılan alışverişin 50zde 'si 'plansız.'
Bu da demek oluyor ki satın aldığımız her 2 üründen 1'ini plansız satın alıyoruz.
Bununla beraber plansız alışverişte kadın ve erkeklerin satın alma davranışları farklılıklar gösteriyor.
Erkekler yüzde 52 ile plansız satın alma davranışında bulunurken kadınlarda bu oran yüzde 47 olarak görülüyor.

Giyimde görülüyor

Araştırmadaki ilginç sonuçlardan biri de kadınlar ve erkekler arasındaki farkta ortaya çıkıyor. Kadınların yüzde 48'i giyimde plansız alışveriş yaparken, erkeklerin yüzde 49'u seçimini gıda ürünlerinden yana kullanıyor.
Plansız alışverişte 100 kişiden 74'ü bu tarz alışverişten memnun olduğunu söylerken, 15'i 'umursamıyorum' diyor ve sadece 10'u memnun olmadığını söylüyor.

***

DİP EKSPRES

En yüksek kadın istihdam oranı

Türkiye'de büyümesini hızla sürdüren sigorta sektörü yarattığı kadın istihdamıyla da öne çıkıyor. Towers Watson'ın yaptığı inceleme, sigorta sektöründeki kadın istihdam oranının %55'e ulaştığını, sektördeki kadın yönetici oranının ise %37 seviyesinde bulunduğunu ortaya koyuyor.
Towers Watson'ın araştırması Türkiye'de en yüksek oranda kadın istihdamı ve kadın yöneticiye sahip sektörleri de belirliyor.
Buna göre en yüksek oranda kadın istihdamı sağlayan iş alanları arasında sigorta sektörünün yanı sıra holding merkezleri ve profesyonel hizmetler dikkat çekici oranlara sahip. En yüksek oranda kadın yöneticiye sahip sektörler arasında ise perakende ilk sırada yer alıyor.