Tarihinin en kötü yılını yaşayan turizm kenti Antalya'ya, bu yıl başından Eylül ayı sonu itibariyle havayoluyla gelen turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 46.9 azaldı. İlk 9 ayda 4 milyon 650 bin 238 turist ağırlayan Antalya'nın kaybı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 milyon 104 bin 685 turist oldu. Antalya, bu yıl tarihinin en kötü turizm sezonunu yaşıyor.
Antalya Havalimanı verilerine göre, Rusya ve Avrupa turizm pazarında rekor düşüşler gerçekleşti. Antalya'ya havayoluyla 1 Ocak- 30 Eylül tarihleri arasında toplam 4 milyon 650 bin 238 turist geldi. Geçen yıla göre turist sayısındaki kayıp 4 milyon 104 bin 685 olurken, 2014'ün aynı dönemine oranla kayıp 4 milyon 595 bin kişi oldu.
Antalya'nın en büyük iki pazarından Rusya'dan geçen yılın 9 aylık dönemdeki kayıp oranı yüzde 92,9 olarak kaydedildi.
Geçen yıl 2 milyon 451 bin 993 Rus turiste karşın bu yılki rakam 173 bin 513'te kaldı. Türkiye'nin turizm başkentinin iki büyük pazarından diğeri Almanya'dan ise geçen yılın 9 ayında 2 milyon 535 bin 61 olan turist sayısı yüzde 29.8 oranında gerilemeyle 1 milyon 778 bin 935'e düştü.
Alman pazarında 756 bin turist kaybı oluştu. Antalya'nın bu yıl 9 ayda kaybettiği 4 milyon 104 bin turistin 3 milyon 34 binini Ruslar ve Almanlar oluşturdu.
Bu yıl turist sayıları bakımından en büyük düşüşün yaşandığı ilk 10 ülke sıralamasında, Rusya ve Almanya'nın ardından diğer ülkeler şöyle oluştu:

Zam şampiyonu kıvırcık salata

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Eylül ayının zam şampiyonu, fiyatı yüzde 34.56 artan kıvırcık salata oldu.
İTO, geçen Eylül ayında İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri, fiyatları ve değişim oranlarıyla birlikte açıkladı.
Açıklamaya göre, Eylül ayında İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nde yer alan 242 ürünün 75'inin perakende fiyatı artarken, 47 ürünün fiyatı düştü, 120 ürünün fiyatı ise değişmedi.
Gıda harcamaları grubunda yer alan kıvırcık salata, 'ürün arzındaki azalmaya bağlı olarak 2016 Eylül ayı itibariyle yüzde 34.56 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün' oldu.
Fiyatlarında artış yaşanan diğer ürünler ise yüzde 19.44 ile kadın giyimi grubunda etek, yüzde 16.93 ile defter ve yüzde 15.77 ile kadın kazak oldu.

Bu kadar fark olur mu?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayında üretici market fiyat makasında şampiyonun kuru kayısı olduğunu bildirerek, 'Areticide 6 lira olan kuru kayısı, markette 27 lira 40 kuruştan satıldı. Üreticiden markete, kuru kayısı 4,6, kavun ve kuru incir 4,4, patates 4,2 katına satıldı' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, fiyatların, Eylül ayında, markette 33 üründen 15'inde, üreticide 29 ürünün 16'sında azaldığını veya değişmediğini bildirdi.
Eylül ayında market fiyatlarında maydanoz, kuru üzüm, yumurta ve mısırözü yağı fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 38,06 oran ile en fazla limonda meydana geldiğini bildirildi.
Eylül ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, TZOB tarafından izlenen 30 üründe yüzde 185,9 fiyat farkı görüldüğüne dikkati çekildi.

Genel analizi yaparsak...

Hava sıcaklıklarının düşük seyretmesiyle birlikte hasat edilen ürün miktarının giderek azalmaya başlaması, fiyat artışlarında etkili oldub
Arzda yaşanan daralmanın yanı sıra artan taleple birlikte salatalık en fazla fiyat artışı görülen ürün oldu. Patateste geçen aya göre fiyat 22 kuruştan 26 kuruşa çıksa da hala oldukça düşük. Üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunlarıyla karşı karşıya
Et fiyatlarında ise Kurban Bayramı sonrası kesilen hayvan sayının arzındaki daralmaya bağlı olarak fiyat artışları yaşandı.
Üreticide fiyatı en çok düşen ürün elma oldu. Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı her ne kadar üreticimizin yüzünü güldürse de komşu ülkelerde yaşanan sorunların devam etmesi, ülkemizin ihracatında sıkıntıların devam edeceğini gösteriyor.
Patlıcanda fiyatlarındaki gerileme ise hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yaşanan kalite kaybı etkili oldu. Baklagil fiyatlarında görülen düşüş, arz ve talepte meydana gelen değişimlerden kaynaklanıyor. Çeltik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Marmara bölgesinde yeterli alıcının olmaması, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin henüz fiyat açıklamaması, hasat sonrası nakit ihtiyacı olan üreticinin ürününü bir an önce satmak istemesi fiyatlarda düşüşe neden oldu.

THY'nın ilk özel yolcu salonunu

Türk Hava Yolları (THY) Washington DC'deki Dulles Uluslararası Havaalanında özel yolcu salonu 'Turkish Airlines Lounge'u hizmete sundu. Açılış törenine, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Metropolitan Washington Havaalanları Müdürü John Potter, THY Kuzey Amerika ve İngiltere'den Sorumlu Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan ile THY Washington Müdürü Erkan Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Kılıç konuşmasında, Türk halkının misafirperverliğine vurgu yaptı. Kılıç, açılışı yapılan lounge sayesinde artık Washington'dan Türkiye'ye gidecek misafirlerin Türk misafirperverliğini henüz Türkiye'ye ayak basmadan tecrübe edeceklerini söyledi. THY Washington Müdürü Erdoğan da Lounge'un iç dizaynının Türk kültüründen esinlenerek yapıldığını ifade etti. Erdoğan, aynı zamanda misafirlere Türk yemek kültüründen ürünler ikram edileceğini söyledi. Salonda misafirlere zengin yemek seçeneklerinin yanı sıra mescit ve duş gibi imkânlar sunuluyor.

2,4 milyar euroluk imza

Tekfen Holding'e bağlı Tekfen İnşaat ve Tesisat ile Alman HMB'nin yer aldığı konsorsiyum, Mersin Tarsus'ta yapılacak yer altı doğalgaz depolama tesisleri için 2,4 milyar euro tutarında 2 sözleşme imzaladı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi Bozkurt, Türkiye'nin kendileri için çok önemli ve yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu belirterek, 'Türkiye'de yatırımlarımızı büyüterek devam ettireceğiz.' dedi.

Gün sayıyor...

İzmir Makine Sanayi Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasını açıyor. Yaklaşık iki yıl önce araştırma-geliştirme faaliyetleriyle plastik sektörüne iddialı bir giriş yapan İzmir Makine Sanayi - ims polymers, elektrik-elektronik, beyaz eşya, otomotiv, enerji, sağlık, inşaat başta olmak üzere birçok sektör için fonksiyonel mühendislik plastikleri üretimine başladı.
İzmir'deki başarılı eğitim faaliyetleriyle adını duyuran Özel Ege Lisesi Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan, sanayi alanındaki ilk tesisini Manisa Turgutlu'daki Organize Sanayi Bölgesinde kurdu. Endüstriyel dünyaya merhaba diyecek olan tesis, 5 Ekim'de yapılacak açılış töreniyle sektör temsilcilerini konuk edecek.

Yüz güldürüyor

Buca Belediyesi, 'Eşya ve Giysi Bankası' ile binlerce Bucalının yüzünü güldürüyor. İlçe sınırları içerisinde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin giyim ve ev eşyası ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Buca Belediyesi Çamlıkule Kültür Sanat ve Spor Merkezi'nde açılan 'Eşya ve Giyim Bankası' kurulduğu günden bu yana 6 bin 500 vatandaşa destek sağladı.
Hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturan bankadan, Buca'da eğitim görmeye gelmiş ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri de faydalanabiliyor.

Semt merkezleri dolup taşıyor!

Bayraklı Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışıyla kurduğu semt merkezleri vatandaşların akınına uğruyor.
Merkezlerde, çeşitli aktivitelerin yanı sıra düzenlenen kurslar sayesinde buraya gelenler hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de meslek sahibi oluyor.
Bu yılın ilk 8 ayında 23 mahallede bulunan 27 semt merkezini 87 bin 610 kişi ziyaret etti.
Semt merkezlerinde düzenlenen meslek kursları sayesinde buraya gelenler, meslek sahibi oluyor.
Ayrıca çeşitli firmalar zaman zaman buradaki insan gücünden faydalanıyor.

Coffee Bronaçıldı

İzmir Çanakkale yolu üzerinde kahve, çay, yemek ve tatlı lezzetlerini bir arada sunan Coffee Bron Snack House'un resmi açılışı törenle yapıldı. İzmir Çanakkale yolu üzerinde kahve, çay, yemek ve tatlı lezzetlerini bir arada sunan Coffee Bron Snack House'ı açan Yunus Topuz, Burak Çubuk ve Koray Fidan, 'Arabasıyla, bisikletiyle ve motoruyla seyahat eden herkese hizmet vermek istiyoruz. Mekânımız gerek iş gerekse tatil amaçlı seyahat edenlere uygun şekilde tasarlandı'dedi.
Açılışta konuşan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, 'Yatırım yapan üç genç arkadaşa yaptıkları yatırım ve istihdam için teşekkür ediyorum' dedi.
Menemen Kaymakamı Yiğit ise işletmenin bölge için hayırlı olmasını diledi.
Açılış kurdelasını Başak Topuz, Yunus Topuz, Kaymakam Gülihsan Yiğit, Başkan Tahir Şahin, Burak Çubuk, Koray Fidan, Bahar Çubuk kesti.

*****

DİP EKSPRES

Gelecekte sanayiye yön verecekler


Geliştirdiği başarılı projelerle Türkiye'deki OSB'lere örnek olan çalışmalara imza atan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapılarını bu yıl üçüncü kez açtı.
Tüm öğrencilere başarılarla dolu bir yıl dileyen İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmesi için teknik ve mesleki eğitime önem ve öncelik vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Uğurtaş, söz konusu alanlara odaklanan ülkelerin bugün geldikleri noktayı çarpıcı örneklerle vurguladı:
1950'li yıllarda ekonomik yapısı Türkiye'den geride olan Güney Kore'nin bugün kişi başına düşen yıllık geliri 35 bin dolara ulaşırken, ülkemizde bu rakam hala 10 bin dolar seviyelerinde.
Bunun nedenlerine baktığımız zaman Ar-Ge ve inovasyona dayalı, katma değeri yüksek ürünler üretemeyen bir Türkiye sanayisi görüyoruz.
Bu durumun temel nedenlerinden biri Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitime yeterince önem veren bir anlayışa geçememesi ve eğitim sistemini bu yönde revize edememesi.
Ülkemizde bugün lise ve üniversite mezunu gençlerimiz arasındaki işsizlik oranları çok üzücü boyutta.
Akademik açıdan donanıma sahip, ancak teknik ve uygulama alanında yetersiz mühendislerimizle ne yazık ki sanayimizde istenilen yol alınamıyor.
Bizim; iş hayatına, üretim sahasına girdiği andan itibaren faydalı olabilecek teknik açıdan da donanımlı mühendislere, teknisyenlere ihtiyacımız var.
Bunun da yolu mesleki eğitimdeki seviyemizin yükseltilmesinden geçiyor.

Ticari İstihbarat Kanalları

İSO (İstanbul Sanayi Odası) Avrupa İşletmeler Ağı tarafından 04 - 05 Ekim 2016 tarihlerinde 09.30 - 17.00 saatleri arasında The Marmara Pera Hotel'de 'Ticari İstihbarat Kanalları' konulu eğitim düzenlenecek.
4 - 6 Ekim 2016: CONXEMAR Dondurulmuş Deniz Ürünleri İkili Görüşme Etkinliği olacak.
Avrupa İşletmeler Ağı tarafından, Vigo'da gerçekleştirilen, Dünya'nın önde gelen dondurulmuş deniz ürünleri fuarlarından olan Conxemar 2016 çerçevesinde, 4 - 6 Ekim tarihleri arasında firmalar arasında uluslararası işbirlikleri kurulmasına yardımcı olmayı hedefleyen ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.