İki hafta önceki yazımda Varan-2 başlığı ile Aliağa'daki İzdemir Termik Santrali ÇED kararının mahkemece iptal edilmesini konu etmiş ve mahkeme kararının Anayasa'nın 138. Maddesi'ne göre gecikmeksizin, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesine göre en geç 30 gün içinde uygulanması, termik santralin mühürlenmesi gerektiğini yazmıştım. [1]

Biz yıllardır sabırla yürütülen mücadele sonunda elde edilen mahkeme kararının uygulanmasını beklerken, diğer yandan Şirket ve Çevre Bakanlığı el ele vermiş ve mahkeme kararının arkasından dolanma girişimine başlamışlar. Çevrenin Düşmanı; 2009/7 Sayılı Genelgeye [2] dayanılarak, sözüm ona mahkeme kararındaki hukuksuzlukları gideren yeni bir ÇED raporu hazırlanmış, halkın katılımı toplantısı atlanarak doğrudan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı çağrısı yapılmış. Bugün Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İDK toplantısı var, [3] toplantının saatini yazının yazıldığı ana kadar netleştiremedik, telefonla görüştüğümüz bakanlık yetkilileri saat 14.30 diyor, bakanlık sitesinde ise toplantı saati 10.00 olarak yazılı. [4]

İDK toplantısına sunulacak raporda [5] 17.06.2010 tarihli ÇED olumlu kararının mahkeme kararı ile iptal edildiği, mahkeme kararı dikkate alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2009/7 Sayılı genelgesi kapsamında yeni ÇED raporunun hazırlandığı yazılı. Ayrıca Çevre Bakanlığı'nın 23.02.2017 tarihli yazısından söz ediliyor, bakanlık yazısının içeriğinden bahsedilmemiş, ancak anlaşılan mahkeme kararının bakanlığa tebliğ edilmesi üzerine şirkete yazı yazılmış, şirket aynı gün yeni ÇED raporunu hazırlamış, bakanlık da ertesi günü İDK'yı toplantıya çağırmış. Bu şekilde insanın başını döndürecek bir hızla yeni izin verme sürecine girilmiş.

Mahkemenin iptal kararı 2009/7 sayılı genelge ile aşılabilir mi, mahkeme kararında belirtilen hukuka aykırılıklar kes/yapıştır biçimde aceleyle özensiz biçimde hazırlanmış adına ÇED raporu denilen bir belgeyle giderilebilir mi tartışmalarına burada girmeyeceğim. Sadece şunu belirtmek istiyorum; bu dava altı yıldan fazla süredir devam eden bir dava, önce reddedildi, temyiz edilmesi üzerine Danıştay 14. Dairesi 21.04.2014 tarihli "...alanın imar planları araştırılsın, alanın özellikleri ve plan hükümleri de dikkate alınmak suretiyle en az bir tanesi çevre mühendisi olmak üzere öğretim üyelerinden oluşturulacak (arkeolog, sanat tarihçisi, şehir plancısı vb.) yeni bir bilirkişi heyeti ile mahallinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak uyuşmazlığın esası hakkında yeniden bir karar verilsin..." kararı ile davanın reddi kararı bozuldu. Bozma kararına uyan İzmir 2. İdare Mahkemesi, Danıştay kararının gereklerine göre yaptığı yargılama sonunda hukuka aykırılıkları ayrıntılı olarak açıklayarak ÇED iznini iptal etti. Yapılması gereken bir yandan kararın uygulanması diğer yandan itirazı olan tarafların kararı temyiz etmesiydi, bunun yerine, geçici izinlerle hukuka aykırı şekilde çalışan termik santralin bir gün dahi kapatılmaması için genelge ile mahkeme kararı etkisiz hale getirilmek isteniyor. Yapılan iş İzmirlilerin sağlıklı yaşamını yok saymaktır, hukuk devleti ilkesini ortadan kaldırmaktır.

Bugün yapılacak İDK toplantısına FOÇEP'ten Bahadır Doğutürk ile birlikte katılacağız, Ankara'dan iklim adaleti çalışması yapan arkadaşlarımız da destek verecekler. Toplantıya yeni hazırlanan 'ÇED raporu'nu çürüten bilimsel bilgilerin yer aldığı klasörle birlikte katılacağız, Aliağa ve bölgenin yaşamını tehlikeye atan hukuksuzluğu Komisyon üyelerine aklımızın erdiği, dilimizin döndüğü kadar anlatacağız. Toplantıda gözlerimiz İzmir'in yerel idaresinin temsilcisini arayacak. Aliağa bölgesinin daha fazla kirlenmemesi, bölgenin sağlıklı geleceği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu'nun bugün en önemli işi bu olsa gerek.

[1] http://www.haberekspres.com.tr/varan-2-izdemir-termik-santrali-makale,5351.html
[2] http://www.haberekspres.com.tr/cevrenin-dusmani-20097-sayili-genelge-makale,4186.html
[3] http://www.csb.gov.tr/iller/izmir/index.php?Sayfa=duyurudetay&Id=192688
[4] http://www.csb.gov.tr/gm/ced/index.php?Sayfa=sayfa&Tur=webmenu&Id=9887
[5] file:///C:/Users/Casper/Downloads/IZDEMIR_TERMIK_CED_RAPORU%20(1).pdf