Nihal Işık- İlk defa 2003 yılında hastanın kendi kök hücresi ile kadavradan alınan ince bağırsağı birlikte nakletmeyi başaran İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ekip, aynı yöntemle doğuştan ince bağırsağı olmayan 9 aylık Hüseyin Yiğit bebeğe de 17 Mayıs 2012 tarihinde başarılı bir nakil gerçekleştirdi. 9 aylık bir bebeğe kendi kök hücresi ile yapılan ince bağırsak naklinin dünyada bu yaşta ve kiloda başka bir bebeğin olmaması nedeniyle ilk sayıldığını söyleyen hastane Başhekim Vekili Doç. Dr. Nejat Aksu, organ nakli merkezleri kurulduğundan bu yana çoğunluğu böbrek olmak üzere 20'ye yakın pankreas nakli ve toplamda 700'den fazla organ nakli ameliyatının yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Aksu, 2003 yılından beri 13 hastaya ince bağırsak nakli yapıldığını, kök hücre nakli ile yapılan ince bağırsak nakil sayısının da 6 olduğunu belirtti.


600 bin dolar maliyeti var

Hüseyin Yiğit bebeğin daha önceden alınan kök hücreleri ile birlikte Denizli'de organları bağışlanan bir kadının 100 santimetree uzunluğundaki ince bağırsağını başarıyla naklederek dünyada bir ilki gerçekleştiren ekip, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan'ın da katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya annesinin kucağında gelen Hüseyin bebeğin yanında yine aşnı şekilde kök hücreden ince bağırsak nakli olan Gizem Kılıç ve Burçin Yücel de katıldı. Organ nakli sorumlusu Op. Dr. Cezmi Karaca, "Türkiye'de organ bağışı malesef yeterli sayıda değil. Hüseyin bebeğe nakil için 3,5 ay bekledik. Çocuk bağış organ bulamayınca bir yetişkinden nakil yapmak zorunda kaldık. Cana canlar katmanın öneminin ülkemizde daha iyi anlaşılması gerekiyor. Esas önemli olan bağışı bulmak ve devam ettirmek" dedi. Op. Dr. Selçuk Kılınç, yapılan organ nakillerinde organın reddinin önlenmesi için kullanılan ilaçlar olduğunu belirterek, kök hücre naklin gerçekleştirilmesinin red durumunun yaşanmaması için bir avantaj olduğunu söyledi. Op. Dr. Kılınç, "6 yıldır yaşamını sürdüren, kök hücre nakli yaptıktan sonra yaşamını sürdüren hastalarımız oldu. Hüseyin 55'nci gününde. Dünyada böyle bir seri yok. Bu derecede elde edilmiş, sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış hasta serisi de yok. Geçen yıla kadar bu yaşta küçük çocuğa ince bağırsak nakli yapılmadığı için bu hastalar yurtdışına gönderilmek zorunda kalınıyordu. Nakil için ABD ve İngiltere'ye giden bebekler oldu. Bu naklin yurtdışında 600 bin dolar gibi bir maliyeti var. Hüseyin'e aramızda esprili şekilde 1 milyon dolarlık bebek diyoruz. Başarılı sonuçlar alındıkça yurtdışından ülkemize nakil talepleri olacaktır. Ülkemizin başarısını da ötelere taşıyacaktır" diye konuştu.

Başarı altın harflerle yazılacak


İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, 1 milyon dolarlık bebek için en milyon dolarlık ameliyatı yapan ekibe teşekkür ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu kadar önemli bir ameliyatı bir zamanlar herkesin şikayet ettiği, sorguladığı Tepecik Eğitim Hastanesi yaptı. Bu çok büyük bir başarı. Altın harflerle de bir yerlere yazılacaktır. Organ nakli konusunda duyarlılığın artırılmasını istiyoruz. İzmir şanslı 8 tane nakil yapılan hastane var. İmkanlar ve ekipler çok iyi. Fakat yapılan bağış organ sayısının artması önemli. Kök hücre ile ince bağırsak nakli yapan Tepecik Eğitim Hastanesi çalışan ekibi böyle zor bir işi göze alıp, yapmaya cesaret ettiği için kutluyorum." Ameliyat Dr. Cezmi Karaca, Dr. Selçuk Kılınç, Dr. Can Tuğmen, Dr. Murat Doğan, Dr. Eyup Kebapçı, Dr. Mustafa Ölmez ekibiyle yapıldı.