Derinin kemikler kadar hızlı büyümemesi sonucu parmakları yapışan, açılan yaraları sürekli kanayan ve iç organlarından da rahatsızlanan Elfida Gündüz, Çiğli'deki evlerinde kesin tedavisi bulunmayan hastalığı ile mücadele ederken okuma yazmayı da öğrenmek istiyor.

Enfeksiyon şikayetiyle sık sık Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Elfida'nın anne ve babası Zülfiye-Ergin Gündüz çifti de mart ayından bu yana tek hayali "kalem tutabilmek" olan çocuklarına yardım çağrısında bulunuyor.

Baba Gündüz : "Ameliyat masasından kalktı"

Elfida'nın hastalığının kesin olarak tedavi edilemeyeceğini bildiklerini kaydeden baba Ergin Gündüz yaptığı açıklamada, dışarıya çıkamayan, okula gidemeyen kızlarının parmaklarını kullanabilmesi için Dokuz Eylül Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne mart ayında başvuruda bulunduklarını ve ameliyat için tarih beklediklerini kaydetti.

Sağlık İl Müdürlüğü'nün Elfida ile yakından ilgilendiğini, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki uzman ekibe yönlendirdiğini dile getiren Gündüz, 17 Eylül'de ameliyat olmak için hastaneye yattıklarını söyledi.

Elfida'nın ameliyat masasına yattığını ancak hastanede çocuk yoğun bakım servisi bulunmadığı için son anda ameliyattan vazgeçildiğini belirten Gündüz, şöyle konuştu:

"Anestezi sonrası uyanamama ihtimali olduğunu söylediler ve ameliyat yapılmadı. Bu durum hem bizim hem de Elfida için yıkım oldu. Bizi tekrar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yönlendirdiler. Orada yaptığımız görüşmelerde ise ameliyat için maliyeti 5-10 bin avro arasında değişen suni deri alımı yapılması gerektiği söylendi. Hala bekliyoruz."

Garson olarak çalıştığını eline aylık en fazla bin 600 lira para geçtiğini, Elfida'nın tedavisi için gerekli besin, ilaç ve giyim eşyalarını almakta çok zorlandığını ama yine de böyle bir evladın babası olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Gündüz, parmakları açıldıktan sonra kızının eğitim alabilmesi için gerekli kitap, kalem ve diğer kırtasiye malzemelerini de alıp eve getirdiğini anlattı.

"Oyunlarında ameliyat yapıyor"

Elfida'nın annesi Zülfiye Gündüz ise kızının sürekli ameliyat tarihini öğrenmek için sorular sorduğunu kaydetti.

"Siz de sonradan ameliyatla mı parmaklarınızı açtırdınız" sorusunu yanıtlarken çok zorlandığını söyleyen Gündüz, şunları söyledi:

"Elfida hastalığının tedavi olmadığını biliyor ama kalem tutmak istiyor. Aylardır ameliyat olmayı beklediği için oyunlarında plastik cerrahi uzmanı olarak bebeklerini ameliyat ediyor. Oyun oynarken aniden ameliyat için gerekli olan sargı bezi bitiyor. Bu duruma çok üzülüyoruz. Kızım da ben de sürekli ağlıyoruz. Sadece hastaneye gitmek için 4 ulaşım aracı değiştirmemiz gerekiyor. Hastaneye gittikten sonra da enfeksiyon nedeniyle yeniden hastaneye yatırıyoruz. Artık bu bekleyişin sona ermesini istiyoruz."

Zülfiye Gündüz, Elfida'nın yapışık parmaklarını kullanarak evde yazı yazmaya çalıştığını da anlattı.

Elfida: "Büyüyünce doktor olacağım"

Elfida Gündüz de kalemle yazı yazıp doktor olana kadar okumak istediğini söyledi.

Doktorların insanları iyileştirmesinden çok etkilendiğini ifade eden Elfida, "Hastaneye yatınca çok sevinmiştim ama hemen çıktık. Artık parmaklarımı açsınlar. Benim en büyük hayalim doktor olmak, sonra da her yeri gezmek. Şimdi sadece evin önüne ve hastanelere gidiyorum ama bütün dünyayı dolaşmak istiyorum" diye konuştu.

Dünyada hayat kalitesini yükselten tedaviler uygulanıyor

Parmakları yapışan, açılan yaraları sürekli kanayan Elfida Gündüz'ün acılarını hafifletmek isteyen Mutlu Olalım Projesi çeşitli etkinlikler düzenlemiş, etkinliklere katılan Sivasspor'un kalecisi Korcan Çelikay da küçük kıza ilaç yardımında bulunmuştu.

Hem döküntülü hem de yapışan tarzda bir hastalık olan "Epidermolyssis Bullosa" deride olduğu gibi mide, yemek borusunda da sorunlara yol açıyor.

Kesin tedavisi bulunmayan hastalık için doktorlar "hayat kalitesini yükselten tedaviler" uyguluyor.